Kommer pundet att krascha efter Brexit igen och ska du köpa euro före 31 januari?

Europeiska Unionen

Ditt Horoskop För Imorgon

Är det bättre att köpa nu eller vänta ...(Bild: Getty Images)



Inför EU -folkomröstningen i maj 2016 kan ett pund köpa dig 1,32 euro. I oktober, i efterdyningarna av den snäva vinsten genom röstlov, hade det sjunkit för 1,11 euro.



Nu, tre och ett halvt år senare, sitter personerna bakom den segrande omröstningskampanjen i regeringen och håller på att hålla vad de lovar, och Storbritannien slutar slutligen klockan 23 fredag ​​den 31 januari 2020.



Och den goda nyheten är att pundet förmodligen inte kraschar den här gången. Det beror på att medan vi officiellt kommer att lämna EU, kommer ingenting att ändras förrän den 31 december.

Ian Strafford-Taylor, vd för valutaspecialist Är lika sa: Storbritannien lämnar en överenskommelse som ger viss klarhet om det framtida förhållandet till EU. '

Men det betyder inte att det kommer att förbli så.



'Brexit är en händelse utan motstycke, så efter fredagen kommer pundet att gå in i okänt område som gör det sårbart för ytterligare fluktuationer mot andra valutor,' tillade han.

Dagarna på 1,50 euro till pundet är sedan länge förbi (Bild: Getty Images)



Phil McHugh, marknadsanalytiker på Valutor direkt , tillade: 'Även om Boris Johnsons valseger kan ha gjort att han framgångsrikt klarat sitt EU -utträdesavtal, markerar detta slutet på bara den första etappen av förhandlingarna.

'Under 2020 kommer Johnson att inleda fas två av samtalen, där Storbritannien kommer att försöka ta ut villkoren för ett handelsavtal och dess framtida förhållande till EU under en period av 11 månader.'

Och det utgör en risk.

sann skräck kanal 4

'Med Johnson som är ovilliga att driva några fler förseningar finns det en klar risk för att processen resulterar i en Brexit utan överenskommelse i slutet av året, vars hot sannolikt kommer att begränsa eventuell uppgång i pundet', tillade McHugh.

Men det är inte det enda som kan påverka pundets värde.

Förutom att strida mot Brexit-osäkerhet, kommer morgonen alla att vara riktade mot Storbritannien eftersom det finns en chans att räntorna sänks av Bank of England som kan se pundet falla, säger Strafford-Taylor.

(Bild: Getty Images/iStockphoto)

Den goda nyheten är att om du är en av de miljoner britter som fortfarande planerar semestrar i Europa i år, finns det sätt att skydda dig från eventuella problem på vägen.

Det bästa sättet för semesterfirare att få mer för pengarna är att hålla ett öga på hur pundet reagerar under de närmaste dagarna och låsa in priser när de är nöjda eftersom det inte finns någon garanti för att de kommer att förbättras till det bättre, Strafford -Taylor sa.

Louis Bridger, chef för valutaväxlingsföretaget IS , sade: Om du väljer att köpa nu finns det en rad olika sätt du kan se till att du får ut mest för pengarna. '

Läs mer

De nya verktygen för att göra dig rikare
Gratis frågesport -app som betalar 7500 pund 9 otroliga resepengar 10 gratisappar som kan spara dig £ 100s Dela dina saker och tjäna seriösa pengar

Här är tre sätt att se till att du får en bra affär:

  1. Förbetalda kort - För det första, förbetalda valutakort . Dessa låter dig ladda pengar på nu i din föredragna valuta och sedan använda utomlands för att få ut pengar eller betala för saker i butiker utan avgifter.

    Avgörande är att de också låter dig låsa in dagens växelkurs för användning senare utan kostnad. Några av de nya resekorten, till exempel Revolut, låter dig också göra detta.

    'Om du använder ett förbetalt kort kan du ladda din valuta under tiden, garantera en fast ränta och skydda dig mot valutafluktuationer', sa Bridger.

    En annan taktik är att ladda upp ett specialkort med utländsk valuta och använda det för att betala istället för ett betalkort eller kreditkort. Weswap är ett bra exempel på detta.

  2. Betala i förskott nu - För det andra, boka nu från en lokal leverantör. Att boka en villa, ett hotell eller resor på den valda semestern nu och betala i euro (även om priserna inte stöter på för personer som betalar utomlands och det inte finns några valutakostnader först) kan det vara värt att överväga.

    Risken här är att det kan vara ett problem då och då och du kanske inte kan få tillbaka dina pengar senare.
  3. Kontant i förskott - För det tredje, byt dina pengar nu. Kontrollera för att se vem som är billigast och byt sedan pund mot euro direkt och håll dem säkra tills din semester.

    En regel framför alla andra här - köp inte din valuta på flygplatsen.

    Beställ online från sådana som Travelex och hämta på flygplatsen om det är svårt att få pengar i förväg eller gå till en specialisttjänst. Dessa är ofta billigare än de stora high-street-märkena som postkontoret eller M&S.

    'Välj bekvämlighet och säkerhet genom att handla dina resepengar hemma med hjälp av en klicka och hämta eller hemleveransservice och undvik att köpa på flygplatser där avgifterna är mycket högre, sa Bridger.

    Det finns också ett ökande antal gratis bankomater i större städer som låter dig ta ut pengar i euro eller pund. Dessa erbjuder ofta priser nästan lika bra som de bästa leverantörerna du kan hitta, men på ett mycket bekvämt sätt och utan avgifter eller provision.

Se Även: