Kommer huspriserna att stiga eller sjunka när stämpelskattesemestern tar slut? Förklaras

Stämpelskatt

Ditt Horoskop För Imorgon

Priserna kommer sannolikt att fortsätta stiga - men ingenting är säkert

Priserna kommer sannolikt att fortsätta stiga - men ingenting är säkert(Bild: Getty Images)



hur lång är rylan

Huspriserna kommer att stiga när stämpelskattesemestern slutar i slutet av juni, säger experter.



För närvarande betalar köpare av hus i England och Nordirland till ett värde mellan £ 125 000 och £ 500 000 inga stämpelskatt om det är deras huvudsakliga hem.



Detta beror på att statskassan avstod från skatten i juli för att hjälpa köpare att få en paus och hålla fastighetsmarknaden igång.

Den betalningssemestern var tänkt att sluta den 31 mars, men var det förlängs till slutet av juni i budgeten den 3 mars.

Stämplingsavgiften har lett till att fastighetsaffärer blomstrar och huspriserna stiger.



Bostadspriserna nådde rekordhöga förra månaden, i genomsnitt 261 743 pund, enligt banken Halifax.

Fler bolån tas ut. I april ökade bolånegodkännanden för första gången på fem månader. Bank of Englands siffror visar en ökning med 4% i maj till 86 921.



Fastighetsmäklare ser också en ökning av husförsäljningen. De säljer den högsta andelen hus än de har sedan 2002, enligt Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) handelsorgan.

Den brittiska fastighetsmarknaden upplever en högkonjunktur just nu, med huspriserna som stiger med mer än 10% jämfört med föregående år

Den brittiska fastighetsmarknaden upplever en högkonjunktur just nu, med huspriserna som stiger med mer än 10% jämfört med föregående år

Efter att stämpelskattesemestern är över kommer det från och med 1 juli att finnas ett nollpris på 250 000 pund fram till september. Den kommer sedan att återgå till de ursprungliga £ 125 000 från den 1 oktober.

Att förutse exakt vad som kommer att hända med huspriser är svårt.

Men experter förutspår att priserna kommer att förbli höga när stämpelskattesemestern tar slut.

Fastighetsmäklare tror att antalet hus som kommer ut på marknaden kommer att sakta ner men att priserna fortsätter att stiga.

En talesperson för RICS sa: 'Försäljningsförväntningarna vid en tolvmånadershorisont är plana, men förväntningarna på ytterligare husprisinflation verkar ha intensifierats.'

Russell Galley, verkställande direktör i Halifax, sa att fastighetspriserna fortsätter att stiga om efterfrågan förblir hög.

Han tillade: ”Dessa trender, i kombination med ett ökat förtroende för en snabbare återhämtning i den ekonomiska aktiviteten om restriktionerna fortsätter att lindras, kommer sannolikt att stödja huspriserna en tid framöver, särskilt med tanke på den fortsatta bristen på fastigheter till salu.

Men husköpare är mest oroliga för att priserna kommer att sjunka, enligt inteckningsmäklaren First Mortgage.

ola och james jordan barn

Nästan två av tre nuvarande första gången köpare (61%) tror att deras hus kan vara värt mindre när de vill sälja eller flytta än det pris de ursprungligen betalade för det.

De är rädda för att värdet av bostäder kan sjunka senare på året, vilket gör att de är skyldiga sin bolåneinstitut mer än vad deras hus är värt - så kallade & apos; negative equity & apos ;.

Detta är en särskild oro för köpare med en stor inteckning, som kanske bara äger 5% av sin egendom och är skyldiga en långivare resten.

Det är också ett problem när huspriserna är höga, eftersom det betyder att de potentiellt måste sjunka ytterligare.

Se Även: