Stämpelskattesemestern förlängs till juni och 95% inteckningar bekräftas i budgeten

Stämpelskatt

Ditt Horoskop För Imorgon

Kansler Rishi Sunak har tillkännagivit en förlängning av stämpeln för alla köpare till den 30 juni.



Tilläggstiden kommer att följas av ett nollprisband på 250 000 pund fram till september, innan det återgår till ursprungliga 125 000 pund från 1 oktober.



Skattelättnaden skulle löpa ut den 31 mars, men när han talade i underhuset under budgeten för 2021 sa Sunak att den nu kommer att gälla i ytterligare tre månader.



Men dess inverkan på förstagångsköpare efter juni kommer att vara noll eftersom taket på 250 000 pund ligger under normala 300 000 pund skattefria bidrag som är tillgängliga för nya husägare under normala tider.

Det följer en dubbel klump av åtgärder som syftar till att stärka bostadsmarknaden, med regeringen förra veckan bekräftade planer på att ta tillbaka 5% insättningar för att hjälpa förstagångsköpare att komma upp på stegen.

Sunak bekräftade återlämningen av 95% inteckningar på fastigheter värda upp till 600 000 pund i Commons idag.



Systemet kommer att se till att regeringen tar en viss risk med långivare garanterad ersättning för en del av förlusterna vid utmätningar.

(Bild: Jonathan Buckmaster)



På frimärksavgifter meddelade finansministeriet först planer på att tillfälligt höja tröskeln för frimärken från £ 125 000 till £ 500 000 för fastighetsförsäljning förra året.

Priserna gäller endast för husköpare i England och Nordirland, eftersom de skiljer sig åt för dem som köper bostäder i Skottland och Wales.

Semestern introducerades för att få fastighetsmarknaden att röra på sig igen efter coronakrisen.

är steve mcfadden att lämna eastenders

Många människor har emellertid lämnats för att slutföra sina transaktioner före tidsfristen, oroade sig för att om de inte gör det kan de stå kvar med en rejäl skatteräkning.

Rishi Sunak i kammaren idag (Bild: PRU/AFP via Getty Images)

Om en förstagångsköpare köpte en fastighet för 500 000 pund skulle de spara 10 000 pund i stämpelskatt tack vare semestern.

gc dansar på is

Samtidigt skulle hemflyttare som köpte den genomsnittliga fastigheten för 248 000 pund spara 2 460 pund på stämpelskatt.

Och britter som köper ett andra hem för den genomsnittliga prislappen skulle spara £ 9 900.

Även om den nio månader långa stämpelskattesemestern kan ha utlöst en mini-boom på bostadsmarknaden har det kostat skattebetalarna uppskattningsvis 3,3 miljarder pund.

Få de senaste pengaråd, nyheter och hjälp direkt till din inkorg - registrera dig på NEWSAM.co.uk/email

Kritiker av systemet säger att det också har höjt priserna på grund av högre efterfrågan.

Center for Policy Studies (CPS) sa att skattelättnaderna hade ökat husförsäljningen till sin högsta nivå sedan före finanskrisen 2007.

Men totalt sett kommer 750 000 bostadsköpare i England att betala mindre i skatt till följd av semestern, vilket kollektivt sparar nästan 5 miljarder pund, enligt siffror från Zoopla.

Det genomsnittliga besparandet är 1 800 pund, sa fastighetswebbplatsen.

Det betyder att ingen skatt alls kommer att tas ut på ungefär 90% av alla transaktioner, med hjälp av siffror 2018-19 för jämförelse.

Frimärksdag - hur det fungerar

(Bild: James Andrews/NEWSAM)

Under normala omständigheter måste köpare betala skatt på bostäder som kostar över 125 000 pund - med den tröskeln höjd till 300 000 pund för förstagångsköpare.

Stämpelskattesemestern innebär dock att du för närvarande inte behöver betala ett öre i skatt om fastigheten är 500 000 pund eller mindre.

Efter denna punkt gäller följande regler:

  • Nästa £ 425,000 (upp till £ 925,000) debiteras med 5%
  • Nästa £ 575 000 (upp till 1,5 miljoner pund) debiteras med 10%
  • Över 12%

Tilläggsavgiften på 3% andra bostäder gäller fortfarande.

Du kan beräkna hur mycket stämpelskatt du kan behöva betala på Money Advice Service -webbplatsen .

Regeringen har också en praktisk räknare som berättar hur mycket du skulle betala på en fastighet.

Utanför England och Nordirland kommer det dock att bli lite annorlunda.

I Skottland betalar folk en mark- och byggnadsskatt istället för stämpelskatt, medan i Wales gäller en landtransaktionsskatt.

spegel fotboll man utd

Du kan ta reda på hur budgeten kommer att påverka dig ekonomiskt med hjälp av vår skattekalkylator här .

Se Även: