Vem uppfann fotbollen? Historien om det vackra spelet - från forntida Kina till England

Fotboll

Ditt Horoskop För Imorgon

Det vackra spelet. Barn över hela världen, från favelorna i Rio till de dammiga byarna i Afrika, spelar fotboll religiöst.



Champions League -finalen 2013 lockade 360 ​​miljoner tittare medan häpnadsväckande 1 miljard människor såg VM -finalen 2014.



Klart är att fotboll är ett globalt fenomen och sannolikt bara kommer att bli större och större eftersom internet och sociala medier gör det lättare för människor på olika sidor av världen att titta på matcher.



Så vem uppfann fotbollen? Den vanliga uppfattningen är att fotboll uppfanns i England, som kom fram i 1800 -talet.

Det finns dock påståenden om att det var skotaren som uppfann fotbollen som vi känner den, liksom kineserna som också trodde att de spelade en integrerad roll i spelets födelse.

Så låt oss undersöka vem som uppfann fooball.



Antiken

Vissa har hävdat att fotbollen går tillbaka till 2500 f.Kr. med grekerna, egyptierna, kineserna och romarna som alla har spelat ett spel som involverar en boll och fötter.

Av dessa gamla spel är det mest relevanta för fotboll i sin moderna inkarnation ett kinesiskt spel som heter Tsu-Chu vilket betyder 'sparka bollen', med rekord från Han -dynastin, 206 f.Kr. - 220 e.Kr.



Spelet innebar att sparka in en liten läderboll i ett nät mellan två bambustänger. Det var tillåtet att använda handen men foten och andra delar av kroppen var tillåtna.

Det var en avgörande skillnad: i Tsu-Chu målet hängde cirka 30 fot från målet.

Japanerna, indianerna och inhemska australierna spelade alla spel som också var centrerade på fötterna.

Kineserna spelade en roll i fotbollens tillväxt (Bild: AFP)

Henry VIII ägde ett par fotbollsskor (Bild: Getty Images)

få betalt för att gå ner i vikt

Folkfotboll

Folkfotboll började i England på 1700- och 1800 -talet och spred sig till och med till andra länder som Frankrike.

Det spelades av ett stort antal människor och målen var så mycket som tre mil från varandra.

Syftet med spelet var att driva en boll, vanligtvis en grisblåsa, till ett mål och kunde sparkas, kastas eller bäras. Inte överraskande var spelet extremt våldsamt och att sparka en motspelare i skenbenen var en legitim taktik - oavsett hur långt från bollen de var.

Men när Storbritannien blev alltmer industrialiserat och kapitalistisk folkfotboll blev mindre populär när människor flyttade in i stadsområden.

Vintage vykort som illustrerar ett konstnärligt intryck av & apos; Forntida fotboll på 1300 -talet & apos; (Bild: Popperfoto)

Folkfotbollen moderniseras

Det var i de offentliga skolorna i England som fotbollen började moderniseras.

kändisar som har sexband

Händer var fortfarande tillåtna men målvakter och taktik infördes och höga tacklingar förbjöds. Utrymmet begränsades också.

Fotbollsklubbar uppstod på 1800 -talet men vissa inkarnationer av spelet liknade fortfarande rugby mer än modern fotboll. Skolor började spela mot varandra men våldsamma ”shinning” rynkades bara på pannan när spelaren hölls.

Det var i offentliga skolor som Eton som fotbollen började moderniseras (Bild: Universal Images Group Editorial)

Skapandet av FA

Fotbollsförbundet (FA) bildades den 26 oktober 1863.

De ville sammanföra de olika koder och system som används över hela landet och hantering av bollen, benspark och snubblande var alla förbjudna.

Fler klubbar anslöt sig till FA tills antalet nådde 128 år 1887. 1872 spelades det första FA Cup -spelet och av 1870 -talet fick spelarna betalt av sina klubbar.

English Football League bildades 1888 av dåvarande Villa -regissören William McGregor.

Spelare som slet om bollen i en bäck, 1926 (Bild: Hulton Archive)

Skotskt inflytande

Vissa i Skottland hävdar att det faktiskt var skotaren som formade fotbollen som vi känner den idag. Unga män från Perthshire och högländerna skulle samlas på Queen & apos; s Park i Glasgow 1867.

De fick en kopia av FA: s och modifierade, introducerade en subtil blandning av passning och dribblingar som stod i kontrast med Englands mer brutala 'head down' -metod.

Skottarna var mindre än deras engelska motsvarighet och utvecklade så passning som ett sätt att kringgå problemet med deras minskade statur.

Om denna introduktion av ett nytt element i spelet kan hävdas som uppfinningar av fotboll är uppe till debatt.

De skotska FA -cupvinnarna, 1888 (Bild: Hulton Archive)

Fotbollen blir global

Fotbollen började sprida sig snabbt till andra delar av världen: Nederländerna och Danmark 1889, Argentina 1893, Chile 1895, Schweiz och Belgien 1895, Italien 1898 och många andra platser.

International Federation of Association Football (FIFA) bildades i Paris 1904 med sju medlemmar. År 1930 hölls det första fotbolls -VM någonsin i Uruguay. Resten, som de säger, var historia.

Bobby Moore firar att han vann VM för England (Bild: )

Slutsats

Som med det mesta i livet är fotbollens historia lång och full av upp- och nedgångar och många olika influenser.

Kineserna har ett anspråk, liksom skottarna, men det verkar som att engelsmännen har haft det mest uttalade inflytandet över fotbollens födelse.

Hur som helst, jag låter dig bestämma!