Vem har vunnit valet i Pakistan 2018? Cricketstjärnan Imran Khan hävdar seger när resultaten räknas

Politik

Ditt Horoskop För Imorgon

Väljarna visar sina nationella identitetskort när de ställer upp för att rösta under allmänna val i Karachi, Pakistan(Bild: REX/Shutterstock)



Omröstningar har stängts i Pakistans knivägna allmänna val och den tidigare cricketstjärnan Imran Khan har hävdat seger.



Men det historiska tillfället har drabbats av drama, långa förseningar i omröstningsräkningen och påståenden om riggning av motståndare. Omkring 371 000 soldater har stationerats på vallokaler - fem gånger antalet 2013.



Onsdagens omröstning skämdes också av en självmordsbombning som dödade 31 människor nära en vallokal i Quetta, huvudstad i Baluchistans sydvästra provins. Islamiska staten tog på sig ansvaret.

Valet blir bara den andra civila maktöverföringen i Pakistans 71-åriga historia bland flyktiga relationer med USA.

Det såg Khan gå head to head med den fängslade ex-premiärministern Nawaz Sharifs parti.



raf tornado avskedsturné

Här är allt du behöver veta om valen i Pakistan, vem som står, vem som sannolikt vinner och när vi vet resultatet.

Vem står?

Imran Khan

Imran Khan (Bild: REX/Shutterstock)



Imran Khan är ordförande för pakistanska Tehreek-e-Insaf (Movement for Justice) partiet (PTI) - playboy blev antikorruptionskampanj som kunde bli premiärminister.

Han gick i pension från cricket 1992, då Pakistan vann VM och som en av Pakistans mest framgångsrika spelare genom tiderna, och är före detta make till Brit Jemima Khan.

Deras relation - föreningen av en cricketlegend och då strikt muslim och en kvinna 20 år yngre - var kontroversiell från början.

Khan, dotter till den avlidne judiske finansmannen Sir James Goldsmith, konverterade till islam när hon gifte sig med Mr Khan, som kallades cricket & # 39; s största playboy på 1980- och 1990 -talet och var en favorit bland kvinnor. Paret skilde sig 2004.

Mr Khan, nu 65, blev allt mer engagerad i att leda sitt politiska parti och städa upp pakistansk politik.

Ex-pakistanska cricketspelaren Imran Khan och hans före detta fru Jemima Khan 2008 (Bild: Getty)

År 2007 gick han i hungerstrejk för att protestera mot nödstyret i Pakistan en vecka efter att han fängslats som en del av ett fortsatt angrepp av president Pervez Musharraf mot politiska motståndare.

Han greps av hard-liners vid en studentdemonstration i Lahore och överlämnades till polisen som anklagade honom enligt antiterrorlagar.

Mr Khan har mer än åtta miljoner Twitter -följare, och i en tweet på tisdagen där han uppmanade människor att rösta skrev han: ”Det här är första gången på fyra decennier som nationen har en chans att besegra den förankrade status quo. Missa inte detta tillfälle.

En profil på hans partis webbplats säger att Khan var en 'tyst och blyg pojke i sin ungdom' och gick på Royal Grammar School, Worcester, innan han avslutade sin formella skolgång med en ekonomiexamen från Keble College, Oxford.

Shehbaz Sharif

Shehbaz Sharif (Bild: REUTERS)

Shehbaz Sharif är nuvarande president för Pakistans muslimska liga-N (PML-N) i maj avslutade han sin tredje mandatperiod som chefsminister i Punjab.

Han är bror till före detta premiärministern Nawaz Sharif, som fängslades för korruptionsanklagelser den här månaden.

Sharifs PML-N har hoppats att leveransen av megainfrastrukturprojekt, särskilt vägar och kraftstationer som bidrog till att minska elavbrottet, skulle vinna över.

ashton kutchers flickvän mördad

'Om vi ​​får möjligheten kommer vi att förändra Pakistans öde', sade Shehbaz när han avgav sin röst i Lahore. 'Vi kommer att få ett slut på arbetslöshet, utrota fattigdom och främja utbildning'.

Nawaz Sharif (Bild: AFP)

PML-N: s kampanj förstärktes av återkomsten till Pakistan av Nawaz Sharif, 68, som tidigare denna månad dömdes och dömdes i frånvaro till 10 års fängelse för köp av exklusiva London-lägenheter med offshore-företag i mitten av 1990-talet.

Sharif förnekar brott och hävdar att den mäktiga militära och rättsliga anläggningen konstruerade hans undergång. Han har uppmanat sina anhängare att ge sitt parti, nu ledt av sin bror, en andra period i rad.

Vem vann valet?

Bombförvaringsteam undersöker platsen efter självmordsblastningen, i Quetta, Pakistan (Bild: REUTERS)

Crickethjälten Imran Khan har förklarat seger i Pakistans kontroversiella val.

Men playboyen blev antikorruptionskampanjern och såg ut att misslyckas med att nå en majoritet på 137 platser för hans PTI fest.

Med 48% av rösterna räknade, PTI var på väg att vinna 113 av 272 platser i Pakistans nationalförsamling. Det skulle göra Imran Khan till premiärminister - men låta honom behöva en koalition.

Sharifs PML-N var före på 64 platser. Pakistans folkparti (PPP), ledd av sonen till den mördade tvåfaldige premiärministern Benazir Bhutto, var före i 42 valkretsar.

Den splittrande rasen kommer sannolikt att komma ner till Punjab, landets mest befolkade provins, där Sharifs parti har hållit fast vid sin ledning i de senaste undersökningarna.

Varför meddelades inte resultatet i tid?

Omröstningar stängde klockan 14.00 brittisk tid på onsdagen, och en vinnare hade förväntats förklaras före 22.00 brittisk tid på onsdag.

Men räkningen av det enorma antalet röster - 106 miljoner människor var berättigade att delta - försenades av tekniska fel i ett elektroniskt system.

Pakistans valkommissionens sekreterare Babar Yaqoob sa att resultaten räknades manuellt.

Vem gör anspråk på att rösta?

Shehbaz Sharif, ledare för PML-N, eftersom det hamnade efter i tidiga resultat.

En taleskvinna för Sharifs parti sa att det redan fanns 'allvarliga reservationer' inför omröstningen efter rapporter om att soldater som var stationerade på vallokaler hade kastat ut politiska partier & apos; övervakar under tabellerna.

Och han berättade för en presskonferens medan räkningen fortfarande pågick: ”Det är en ren riggning. Det sätt på vilket folkets mandat uppenbart har blivit förolämpat, det är oacceptabelt. '

Han tillade: 'Vi förkastar detta resultat helt ... Det är en stor chock för Pakistans demokratiska process.'

De PPP klagade också på att sina omröstningsagenter ombads lämna under många lokala omröstningar.

betydelsen av nummer 11

'Detta är varningsklockan för ett allvarligt hot', säger OPP -senatorn Sherry Rehman. 'Hela det här valet kan vara ogiltigt, och vi vill inte det här.'

Vad kommer resultatet att betyda?

Valet kan leda till en svag koalitionsregering i en tid då Pakistan akut behöver ta itu med en valutakris.

Landet kan behöva gå till Internationella valutafonden (IMF) för en andra räddningspass på fem år.

Se Även: