När ska man ta ner julpyntet och vad händer om man gör det för tidigt

Julpynt

Ditt Horoskop För Imorgon

Att sätta upp dekorationer är en av de mest spännande aktiviteterna inför julen.



Att sätta upp trädet och pryda det med färgglada lampor och kulor, sedan lägga till glitter och mer festliga prydnadsföremål andra delar av ditt hem kan vara väldigt roligt, särskilt om du har barn.



Många familjer kan ursäktas för att spränga ut festlåtarna och inreda sina hem tidigare än vanligt 2020, eftersom de sökte efter lite julmys efter ett svårt år.



Men nu är det nyår, och de flesta av oss kommer att förbereda oss för att gå tillbaka till jobbet eller skolan.

Och med presenter som fortfarande är i behov av ett hem i huset börjar det bli lite rörigt och du kanske tänker att det är dags att packa bort allt i ytterligare ett år.

tv-licens över 75

När ska du ta ner din julpynt

Sedan den viktorianska eran har det varit traditionellt att ta bort juldekorationer på den tolfte natten.



Varje år lämnar människor klia sig i huvudet och försöker räkna ut när datumet faller och varför.

Barn som dekorerar en julgran

Det är roligt att sätta upp juldekorationerna, men inte lika roligt att ta ner dem igen (Bild: Getty Images/iStockphoto)



Det är antingen 5 januari eller 6 januari, beroende på vad du firar.

Tolfte natten infaller den 5 januari och Epiphany är följande dag, det datum då Maji (tre vise män) anlände till Betlehem med gåvor till Jesusbarnet.

Tolfte natten är så kallad eftersom julen traditionellt var ett 12-dagars firande som började den 25 december. Detta kan orsaka viss förvirring eftersom vissa kommer att klassa den 6 januari som tolfte natten eftersom det är den 12: e dagen efter jul.

Men om du tar ner dina dekorationer innan då anses det vara otur, och om de kvarstår efter den 6 januari ska de enligt tradition vara kvar hela året.

Fram till 1800 -talet skulle britterna behålla sina dekorationer fram till Candlemas Day den 2 februari, även om drottningen fortfarande håller henne kvar till början av februari.

Varför är det oturligt att ta ner dem tidigt?

Den sista dagen av julfester är traditionellt den 5 januari, påskedagen.

Förr i tiden trodde man att trädandar som bodde i grönskan brukade dekorera hem, till exempel järnek och murgröna.

Festperioden gav skydd för dessa andar under vintern, men de behövde släppas utomhus när julen var över. Om de inte var grönska och vegetationen inte skulle återvända, vilket leder till jordbruks- och matproblem.
Vissa människor följer fortfarande denna vidskepelse trots färre dekorationer som involverar lövverk.

Vad ska man göra med julpynt

De flesta hushållstips accepterar riktiga julgranar, och vissa trädgårdscenter och samhällsgrupper kan också ta dem för återvinning.

Död julgran

Ingen gillar en död julgran, men du kan återvinna dem (Bild: Getty)

Det är bäst att förvara andra dekorationer i en vattentät plastlåda eller någon annanstans som skyddar dem mot fukt och skadedjur.

Eventuella ömtåliga prydnader är värda att förpackas i silkespapper eller bubbelplast för skydd medan slingrande lampor i en snygg cirkel förhoppningsvis kommer att spara dig mycket krångel nästa jul när du får ut dem igen, även om vi alla vet att de fortfarande någonstans hamnar rätt trassla under de kommande 11 månaderna trots att de inte rörde sig.

Inte allt förpackningspapper kan återvinnas, men det finns ett enkelt sätt att ta reda på det.

Glänsande och metalliska sorter är inte återvinningsbara, men Recycle Now rekommenderar människor att använda 'scrunch -testet' för att bekräfta.

Om det rynkade papperet i din hand stannar kvar i en boll kan det gå i återvinningen, men om det fjädrar tillbaka kan det inte.

När tar ni ner julpyntet? Låt oss veta i kommentarerna nedan

Se Även: