Vad är den nationella levnadslönen? De nya priserna för miljoner arbetare från april 2018

Minimilön

Ditt Horoskop För Imorgon

Mer än två miljoner arbetare kommer att ha sett lönen hoppa i april efter att den nationella levnadslönen ökat igen.



Detta är timpriset för de som är 25 år eller äldre - och arbetar i Storbritannien.



Minimilönen för de 16-24-åringarna gick också upp, med lärlingsutbildningar som skulle tjäna 20p extra i timmen.



De nya priserna följer på förbundskansler Philip Hammonds löfte i november förra året, då han bekräftade att timpriserna skulle stiga över hela linjen från april.

Hammond meddelade förändringarna i sin budget i november förra året (Bild: Barcroft Media)

När var ökningen 2018?

De nya priserna för alla arbetare startade den 6 april på grund av att 179 företag namngavs och skäms för att de inte betalade minimilönen.



Den såg att den nationella levnadslönen steg från £ 7,50 till £ 7,83 i timmen - en ökning med 4,7% jämfört med förra året.

Finansdepartementet uppskattar att den nya lönen kommer att lämna heltidsarbetare på grundlön så mycket som 600 £ bättre om året.



f1 förarlöner 2021

Det motsvarar 50 £ i månaden - eller 33p extra i timmen.

Hammonds höjning av minimilönen är knuten till ett långvarigt Tory-löfte att leverera en skattesats på 9 pund i timmen för över 25-åriga år 2025.

Detta är dock fortfarande under Living Lage-en icke-statlig organisation som fastställer sina egna timpriser, baserat på inflation-mätningen av hur mycket priserna har stigit från år till år.

Rachel Farr, senior anställningsadvokat på internationella advokatbyrån Taylor Wessing, sa: 'Denna ökning kommer att gälla för alla arbetare, inklusive de i spelekonomin som Uber -förare. Det kommer också att gälla beräkningar av semesterpension och automatisk inskrivning.

'Men National Living Lage förblir under den reala levnadslönen beräknad på en korg med varor och tjänster, som ligger på 10,20 pund per timme i London och 8,75 pund per timme någon annanstans i Storbritannien.'

Den personliga ersättningen ökade också i april. Arbetstagare kan nu tjäna upp till 350 £ mer om året utan att behöva betala inkomstskatt - och alla över tröskeln kommer att spara uppskattningsvis £ 70 per år.

Det är dock de rikaste som kommer att tjäna mest - här är varför.

Vad är den nationella minimilönen?

Detta är den kurs som alla arbetsgivare måste betala enligt lag (Bild: Getty)

Den nationella minimilönen (NMW) är minimilönen per timme som de flesta arbetstagare har rätt till enligt lag. Priset beror till stor del på en arbetares ålder och om de är en lärling. Om du är över 25, kvalificerar du dig för National Living Lage istället.

Båda avgifterna är ett lagkrav, och om de inte uppfylls kan det leda till att arbetsgivaren bötfälls och till och med finns med i den årliga listan över skam.

Reglerna anger att om du arbetar och är 25 år eller äldre (och inte under det första året av lärlingsutbildningen) måste din timpris vara minst 7,83 £ (från 6 april 2018).

Ta reda på om du är berättigad till National Living Lage genom att använda detta praktisk räknare .

Nya minimilönesatser från april 2018

*äpplen på 3,70 pund till äventyrare under 19 år eller under deras första år

Hur mycket går den nationella minimilönen upp?

Lönen ökade för alla arbetare den 6 april 2018.

Lärlingar måste nu betalas (minst) £ 3,70 i timmen, under 18 år, £ 4,20 i timmen, under 20 år, £ 5,90 i timmen och under 24 år, 7,38 £ i timmen. De som är 25 år och äldre måste betalas minst £ 7,83 i timmen.

Ökningen, enligt Low Pay Commission (det organ som fastställer räntorna), markerar den största ökningen på ett decennium för 18-20 och 21-24 åringar, med en ökning med 4,7% respektive 5,4%.

De nya räntorna, det hävdar, kommer att öka intäkterna för mellan 260 000 och 360 000 unga arbetare direkt eftersom a) höjningar leder till 'spillover' -effekter ytterligare upp lönefördelningen och b) vissa unga arbetare kan också dra nytta av höjningar av den nationella levnadslönen .

fm 2017 nya funktioner

I en kommentar om analysen sa LPC: s ordförande Bryan Sanderson: ”LPC är glad över att regeringen har accepterat våra rekommendationer för att höja NMW -priserna för unga. Många tusen kommer att dra nytta direkt och tusentals fler kommer att dra nytta av ökningarna till NLW.

'Om de ekonomiska förhållandena, särskilt arbetsmarknaden för yngre arbetare, förblir positiva eller förbättras kommer det att finnas skäl för ytterligare höjningar av NMW -priserna för yngre arbetare i framtiden.'

Vem kvalificerar sig för minimilönen?

Chefer måste lagligt betala arbetstagare följande priser:

  • 21-24 år? Du har nu rätt till 7,38 £ i timmen.

  • 18-20 år? Du har nu rätt till £ 5,90 i timmen.

  • Åldern under 18? Du har nu rätt till 4,20 £ i timmen.

    patsy kensit james kerr
  • Lärling? Du har nu rätt till £ 3,70 i timmen.

Det finns några regler att följa:

  • Lärlingar har rätt till lärlingstakten om de antingen är a) 19 år eller yngre eller b) 19 år eller äldre och är under sitt första lärlingsår.

  • För att kvalificera dig för minimilönen måste du vara i skolåldern (16 år eller äldre).

Läs mer

Konsumenträttigheter
Dina rättigheter för återbetalning av high street Hur man klagar på ett avlöningsdagslån Mobiltelefonkontrakt - dina rättigheter Dåliga recensioner - hur får jag tillbaka

Vad är skillnaden mellan den nationella levnadslönen och den levande lönen

The & apos; National Living Lage & apos; och & apos; minimilönen & apos; är båda bestämda av regeringen och alla arbetsgivare måste följa.

Men & levande lönen & apos; är en helt separat enhet som upprättats av Living Wage Foundation . Det granskas också årligen.

Det senare är inte ett lagkrav, utan mer vad kampanjare tror på arbetare skall tjäna (ta med i inflationen och så vidare). Många arbetsgivare - som stormarknader - har valt det till förmån för det framför regeringens riktlinjer och betalar därför sina arbetare mer.

För närvarande står Living Lage på £ 8,75 i timmen i Storbritannien, eller £ 10,20 om du bor i London. Priserna gäller för alla som är 18 år eller äldre. Här är en fullständig lista över de arbetsgivare som betalar det .

Dina rättigheter

En arbetare stressad på jobbet

Tror du att du är underbetald? Hjälp är tillgänglig (Bild: Getty)

Läs din lönesedel

Du har rätt till en lönesedel och bör fråga din chef om du inte får en automatiskt. Att läsa den hjälper dig att se hur mycket du tjänar och hur mycket du beskattas. De Rådgivning om pengar har en guide som hjälper dig att avkoda den.

isbjörn på isberg

Det finns ett antal olika sätt du kan få betalt. Om du betalas per timme bör detta inkludera att resa mellan olika arbetsplatser - det kan du ta reda på hela reglerna här . Om du får en årslön kan du beräkna din lön per timme . Även om du får betalt för ett visst arbete, finns det en rimlig timpris - lösa det här .

Om du arbetar på en restaurang bör din chef inte betala dig ut av dina tips. Spegeln & apos; s Fair Tips -kampanj hjälpte till att säkra en lag som skyddade arbetare redan 2008.

Vad ska jag göra om du tror att du får orättvist betalt?

Om du tror att du är underbetald bör du söka råd i frågan så snart som möjligt. Du kan ta reda på vad du har rätt till med hjälp av Rådgivnings-, förliknings- och skiljedomstjänstens [Acas] hjälplinjeverktyg online.

Acas är ett gratis organ som tillhandahåller information och råd till arbetsgivare och anställda om arbetsrätt.

Om du upptäcker att du faktiskt blir orättvist betald rekommenderas att du pratar med din arbetsgivare först och försöker lösa problemet.

Om detta inte fungerar har du rätt att lämna in en formell klagomål till din arbetsgivare.

Alternativt säger Acas att en arbetare kan göra ett klagomål till HMRC som kommer att utreda det åt dig.

Om HMRC upptäcker att en arbetsgivare har underlåtit att hålla jämna steg med minimilönen, kan de skicka ett meddelande om dröjsmål plus ett straff för att inte betala rätt lönesats till arbetstagaren.

Högsta böter för utebliven betalning är £ 20 000 per arbetare. Dock kan arbetsgivare som inte betalar bli förbjudna att vara bolagsdirektör i upp till 15 år.

Om du vill ha mer råd, ring till regeringens Lön- och arbetsrättshjälp0800 917 2368 . Tjänsten är gratis och konfidentiell.

Alternativt kan du försöka närma dig Medborgarrådsbyrån [CAB]. Deras rådgivare kan hjälpa dig med en rad pengar och juridiska frågor gratis.

Se Även: