Vad är ett EHIC -kort? Plastbiten som kan lägga tusentals till kostnaden för din semester

Europeiska Unionen

Ditt Horoskop För Imorgon

Europeiskt sjukförsäkringskort

Det europeiska sjukförsäkringskortet är mycket farligare än det verkar



När miljontals semesterfirare strömmar iväg till europeiska destinationer under sina två veckor i solen riskerar många en stor ekonomisk chock.



bbc julschema 2018

Det finns mycket förvirring över EHIC (European Health Insurance Card) eftersom 50% av britterna tycker att det ger dem gratis medicinsk behandling, 7% tror att det kommer att få dem hem från utlandet och 5% tror att det sträcker sig till var som helst i världen.



Forskning från Gocompare ger en chockerande bild av bristen på förståelse för vad EHIC är och vad det berättigar resenärer till - trots att det har funnits i 10 år.

Släpp inte det, förstår det

EHIC är en av de mest användbara plastbitarna du kan packa för en europeisk paus, men det är inte en ersättning för reseförsäkring - du behöver båda.

Fördelarna med kortet är begränsade. Det ger tillgång till sjukvård, men bara på samma nivå som lokalbefolkningen i EU -landet du besöker.



Även om viss vård kan vara gratis eller till en reducerad kostnad, tar många länder betalt för medicinsk behandling eftersom de inte har ett system som vårt gratis NHS.

Där du kan använda den

Storbritannien förväntas bli varmare än Turkiet idag

EHIC - värdelös i Istanbul (Bild: Getty)



EHIC är gratis för de flesta invånare i Storbritannien - Kanalöarna och Isle of Man -invånare är inte berättigade till en - och är avgörande för resor till alla 27 EU -länder plus Island, Norge och Liechtenstein.

Det accepteras inte i Turkiet eller någon annanstans runt om i världen. Kortet ger inte innehavaren rätt att flyga hem i nödfall.

Om du inte har en reseförsäkring måste du hosta upp kostnaden för att bli repatrierad - det finns ingen hjälp från regeringen eller någon annan organisation - som kan kosta tiotusentals pund.

peter shand-kydd

Ordet försäkring i namnet är nyckeln till mycket av förvirringen eftersom de som hoppar av misstag tror att det är som en reseförsäkring.

Sluta med den här löjliga situationen

& apos; När hon föll bakåt genom luften undrade Mary ledigt var hennes reseförsäkringsformulär fanns ... & apos;

Jag har ett enkelt förslag för att stoppa all denna förvirring. Varför inte ändra namnet till European Health Access Card (EHAC).

Den gör sedan exakt vad den säger på burken - ger tillgång till sjukvård och bör finnas i allas plånbok, tillsammans med detaljer om deras reseförsäkringsskydd. Bara en tanke!

Hur du säkerställer att du har rätt lock

  • Var helt ärlig om alla dina medicinska tillstånd, oavsett hur triviala du tror att de är. Frestas inte att inte deklarera vissa villkor för att spara pengar - det är en falsk ekonomi.

  • Om du tar ordinerad medicin, meddela din reseförsäkringsgivare om detta.

  • Om du planerar att delta i sportaktiviteter på semester, kontrollera att du är täckt av dessa aktiviteter. Vissa billigare policys kan ha en mycket begränsad lista över aktiviteter som de kommer att täcka som standard.

  • Kontrollera förlorade/skadade bagage och semesteravbokningsgränser på en policy. Räcker de?

  • Om du reser med prylar och mobiltelefoner, kontrollera dessa. Alla reseförsäkringar erbjuder inte täckning automatiskt.

Se Även: