Vad hände med Football Index och vad betyder det för dig? Frågor besvarade

Aktiemarknad

Ditt Horoskop För Imorgon

Investeringsplattformen Football Index kollapsade i administration på torsdagen och lämnade tiotusentals människor som hade sparat investerat i spelplattformen inför stora förluster.

(Bild: Marek Dorcik/ProSports/REX/Shutterstock)



Investeringsplattformen Football Index kollapsade i administrationen förra veckan efter att aktierna sjunkit med mer än 80%, vilket orsakade omedelbara förluster för tiotusentals fotbollsfans.



Under de senaste sju dagarna har vissa sparare förlorat inteckningar och pensionsfonder, efter att företagets beslut att minska utdelningen torkade 90 miljoner pund av aktier på några sekunder.



Kunder uttryckte ilska och misstro vid kollapsen och sa att de kände sig förrådda, med vissa rapporter om att de hade förlorat mer än 100 000 pund.

Kampanjer anklagade spelkommissionen för att 'sova vid ratten'.

Medan fotbollsindex rapporteras ha mer än en halv miljon registrerade användare, tros endast cirka 30 000 vara vanliga handlare, vilket tyder på genomsnittliga förluster på nästan 3 000 pund vardera.



Företaget har sedan dess avbrutit sin spellicens med personer som inte har tillgång till sina pengar.

Har du påverkats av kollaps av Football Index? Hör av dig: emma.munbodh@NEWSAM.co.uk



I fredags meddelade fotbollsindex ett beslut att minska ”utdelningar”, utbetalningarna som handlare får när fotbollsspelare som de har ”aktier” fungerar bra, med cirka 80% (Bild: AFP/Getty Images)



Football Index är en spelplattform som efterliknar börsen genom att låta 'handlare' köpa och sälja 'aktier' i fotbollsspelare.

I torsdags meddelade det ett beslut att minska 'utdelningar', utbetalningarna 'handlare' får när fotbollsspelare som de har 'aktier' presterar bra, med cirka 80%.

Då sa Football Index att beslutet togs eftersom moderbolaget Bet Index Ltd hade 'drabbats av betydande förluster' - men det ledde till en allvarlig krasch på marknaden med kunder & apos; vinster utplånades inom 24 timmar.

En dag senare tillkännagav företaget att administrationen hade kommit in och Gambling Commission meddelade att det helt hade avbrutit fotbollsindex.

'Vi bedriver ett omstruktureringsarrangemang för att komma överens med våra intressenter, inklusive, viktigast av allt, vårt samhälle', sade företaget.

Vanliga medborgare kunde investera - varav många litade på plattformen med sina livssparande (Bild: Getty Images/Blanda bilder)

'Vi förbereder detta genom en administration med insolvensutövare Begbies Traynor, för att söka det bästa resultatet för kunderna med målet att fortsätta plattformen i en omstrukturerad form.

'Tills administratörerna är i tjänst kommer plattformen att stängas av och inga handels- eller betaltransaktioner, såsom insättningar och uttag, kommer att vara möjliga.

'' När de väl är på plats kommer administratörerna att ha kontakt med kunder, borgenärer och andra intressenter. Detta tillfälliga steg för att stänga av plattformen är bara för att säkerställa att allas rättigheter bevaras i förhållande till medel som innehas av BetIndex Limited. '

Vad är fotbollsindex och hur fungerar det?

Investeringsplattformen Football Index kollapsade i administration på torsdagen och lämnade tiotusentals människor som hade sparat investerat i spelplattformen inför stora förluster.

Fotbollsindex sålde sig som börsen för fotbollsfans

Football Index är en spelplattform som använder börsmodellen för att låta sportfans investera i spelare.

Det inrättades 2015 och uppmanade villiga medborgare att köpa imaginära 'aktier' i fotbollsspelare med belöningar - i form av 'utdelningar' - utbetalade baserat på spelares prestanda i realtid.

Företaget tjänar pengar genom att 'mynta' aktier och ta ut en provision på 2% på köp och försäljning på sin plattform. Det har cirka en halv miljon registrerade & apos; traders & apos; - av vilka många är vanliga medlemmar av allmänheten.

Men förra veckan chockade företaget investerare med beslutet att sänka aktier per spelare med 82%. Flytten gjorde att alla investeringar kraschade.

Det sägs från och med 4 april att det belopp kunderna skulle få betalt per dag också skulle begränsas till bara 6 p, istället för 33 p.

För att sätta detta i perspektiv sjönk priset på Bruno Fernandes, Manchester United mittfältare, från 5,62 pund till 1,10 pund.

Registrera dig för NEWSAM Money & apos; s nyhetsbrev för de senaste råd och nyheter

Från universell kredit till löptid, anställningsrättigheter, reseuppdateringar och ekonomiskt nödhjälp - vi har alla de stora ekonomiska historierna du behöver veta om just nu.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev från NEWSAM Money här.

Fotbollsindex motiverade flytten med hänvisning till det finstilta. Det sade att företaget förbehåller sig rätten att göra 'ogynnsamma förändringar' av utdelningar med 30 dagars varsel och sade att det var nödvändigt 'för att säkerställa plattformens hållbarhet på lång sikt'.

Men tusentals människor såg deras vinster torkas över en natt.

En handlare berättade för The NEWSAM att hans aktier - värda 23 000 pund för två veckor sedan - försvann på bara 24 timmar. Det är nu möjligt att han förlorar hela sin insättning i företaget.

Rapporter tyder på att spelarna kommer att förlora upp till 100 miljoner pund från kollapsen.

Kan jag ta ut mina pengar?

Systemet tillät fotbollsfans att tjäna pengar på sin favoritsport (Bild: POOL/AFP via Getty Images)

Företaget sa att pengar för närvarande förvaras på ett 'segregerat konto', men det är oklart när kunder kommer att kunna ta ut sina kontanter.

Företagets officiella uttalande sa att administratörer kommer att komma i kontakt med personer som är skyldiga pengar.

'När de väl är på plats kommer administratörerna att ha kontakt med kunder, borgenärer och andra intressenter', heter det i ett uttalande.

'Detta tillfälliga steg för att stänga av plattformen är bara för att säkerställa att alla rättigheter bevaras i förhållande till medel som innehas av BetIndex Limited.'

Kan jag fortfarande investera?

Nej. Fotbollsindex har bekräftat att handel och betalningstransaktioner, inklusive insättningar och uttag, alla har lagts i vänteläge med dess spellicens nu avstängd.

Dess licens i Jersey kommer också att gå in i administrationen på torsdag.

I ett uttalande från bolagets styrelse stod det: 'Styrelsen i BetIndex Limited har samrått med externa juridiska och finansiella rådgivare och Storbritannien och Jersey Gambling Commission. Beslutet har fattats att stänga av plattformen. '

'Extremt upphetsad över våra planer för 2021'

Fram till förra veckan hade Football Index sålt sig som en otroligt framgångsrik plattform - en som kan generera mycket lukrativ avkastning för dedikerade fotbollsfans.

I november offentliggjorde företaget ett uttalande om att det 'aldrig varit i en starkare finansiell ställning' och i januari uppgav Mike Bohan, dess verkställande direktör, att han var 'extremt upphetsad över våra planer för 2021'.

Några dagar innan företaget meddelade nedskärningen i utdelning 'präglade' de också nya aktier i aktörer, i själva verket uppmanade kunderna att köpa fler aktier till värden som snart skulle kollapsa.

Kunderna sa att dessa uttalanden gav dem förtroende för att köpa fler aktier i spelare, vilket de nu har förlorat.

Sedan tillkännagivandet har företaget blivit mycket granskat.

Matt Zarb-Cousin, från kampanjen för rättvisare spel jämförde det med ett ponzi-schema.

'För att betala ut utdelningar krävde det att fler kunder satte in pengar. När det torkade började problemen, sa han.

'Fotbollsindex är en ohållbar affärsmodell. De skapade en börs av tillgångar de själva skapade. Fotbollsspelarna på marknaden hade inget underliggande värde. '

Kommer den att överleva detta?

Pengar

Chansen att överleva är liten nu när Gambling Association har fråntagit det en licens (Bild: Getty)

Företaget sade att målet är att 'fortsätta plattformen i en omstrukturerad form'.

Återkallandet av dess vadslagningslicens och undersökningen av spelkommissionen tyder dock på att en potentiell återupplivning nu är osannolik.

tina o brien dotter

Spelkampanjer säger att företagets kollaps belyser bristerna i spelregler. De hävdar att när det gäller Football Index var köp och försäljning av aktier i spelare oreglerat eller borde ha kommit under tillsyn av Financial Conduct Authority -regulatorn.

Matt Zarb-Cousin från Clean Up Gambling-kampanjen, sa: 'Om det fjärrspelade fotbollsindexet på fjärranvändning täckte sin huvudprodukt, skulle det aldrig ha varit licensierat av spelkommissionen, eftersom denna affärsmodell helt klart är ohållbar.

Men om deras huvudprodukt inte faller under spelkommissionens jurisdiktion, så var det en oreglerad form av vadslagning. Detta utgör olagligt spelande, och därför borde åtgärder ha vidtagits för att stänga det. Regulatorn är skyldig i alla fall.

'Både Gambling Commission och DCMS [Department for Digital, Culture, Media and Sport] har sovit vid ratten. Det finns nu mycket allvarliga frågor att svara på varför denna produkt var licensierad i första hand och varför de inte svarade tidigare på varningar. '

Se Även: