Varning för 'mycket osäkra' glasögon som säljs till britter online

Konsumenträttigheter

Ditt Horoskop För Imorgon

Kvinna som bär glasögon som arbetar på datorn

Kvinna som bär glasögon som arbetar på datorn(Bild: Getty Images/Tetra Images RF)



Onlinebutiker har visat sig sälja dåliga kvalitéer och potentiellt osäkra glasögon som kan leda till att bärare får en snedvriden syn. Vilken? har sagt.



Konsumentföreningen arbetade med optiker för att undersöka kvaliteten och säkerheten hos glasögon som köpts från nio olika nätbutiker, resultaten var oroande.



Sju av de 26 testade paren misslyckades, genom att inte uppfylla British Standards eller genom att vara dåligt gjorda.

Natalie Hitchins, vilken? chef för hemprodukter och tjänster, sa: 'Även om enkla recept är mindre riskabla, visar vår forskning att komplexa glasögon som varifokaler kanske inte uppfyller de standarder vi förväntar oss.'

Vet du vad du får när du beställer online? (Bild: Getty)



Cirka 11 par var dåligt tillverkade, vilket? sa. Av dessa hade åtta par linser av dålig kvalitet som repades, löst, skevt eller placerats illa, två par hade problem med positionering av näskudden och två hade lösa armar.

Medan alla nio par glasögon beställda med ett enkelt recept passerade optikerna & apos; sju av de nio par varifokaler orsakade oro eftersom inga höjdmätningar gjordes.



Optiker sa att detta kan vara 'mycket osäkert' eftersom dåligt placerade varifokala linser kan få bäraren att uppleva synförvrängning, vilket i sin tur kan öka risken för att falla och vara farlig vid körning.

Martin Lewis skattelättnader

Två av de misslyckade paren var från Fashion Eyewear och två var från Goggles4U, där Spex4Less, Select Specs och Direct Sight var och en sålde ett par som misslyckades.

Testet visade också att högre receptglasögon från Direct Sight och Goggles4U var oanvändbara på grund av vikt och synförvrängning.

Glasögon från Glasses Direct, Mister Spex och Smart Buy Glasses klarade alla tester.

Många av de testade glasögonen klarade med glans (Bild: Caiaimage)

Läs mer

Topppengar
Morrisons säljer påskägg för 25p Avlöningsdag bekräftad KFC öppnar åter 100-tal butiker för leverans Supermarkets leveransrätt förklaras

Som? sa att det hade rapporterat sina fynd till General Optical Council och varnat för att medan beställning på nätet kan vara billigare, riskerade kunderna att sluta med dålig kvalitet och potentiellt farliga glasögon.

Glasses Direct och Select Specs sa att deras icke-toleranshastigheter för varifokaler var 'mycket låga', och Glasses Direct sa att de hade genomfört forskning om optimala höjdmätningar för varifokaler. Herr Spex förklarade att det erbjuder ett varifokalt passande foto.

Goggles4U sa: 'Varje glasögon genomgår olika produktionsstadier och kvalitetskontroll innan vi skickar dem till slutkonsumenten.'

Som? hade följande råd för personer som väljer glasögon från onlinebutiker:

  • Var försiktig när du anger dina uppgifter, eftersom det inte finns någon automatisk rätt till återbetalning om du ger ett felaktigt recept eller får glasögon tillverkade enligt din specifikation (om de inte är felaktiga).
  • Vissa webbplatser, till exempel Glasses Direct och Mister Spex, erbjuder en gratis hemtjänst. Detta kan vara ett bra sätt att kompensera för bristen på personlig rådgivning, och du kan ta lite tid att bestämma vilken passform som passar dig.
  • Om du har ett relativt enkelt recept föreslår vår undersökning att du inte ska få alltför stora problem med att beställa online.

Se Även: