Momsnedsättning förklarad - allt som blir billigare från onsdag inklusive mat

Beskatta

Ditt Horoskop För Imorgon

Regeringen är inställd på att sänka momsen på mat, dryck och till och med staycations den här veckan för att hjälpa kickstart ekonomin och ge företag som kämpar ett uppsving.



Små och lokala pubar, restauranger och attraktioner kommer att ta ut mindre skatt från onsdagen, och mervärdesskatten sjunker från 20% till 5% i sex månader.



Nedskärningen gäller mat och alkoholfria drycker samt boende och inträde till attraktioner i hela Storbritannien, såsom djurparker och biografer.



Kansler Sunak sa att flytten är att 'få sektorerna att röra sig och skydda jobb', men hur mycket kommer det faktiskt att spara dig och vilka artiklar kommer att sjunka i pris?

Mervärdesskatt, eller moms, är den skatt du måste betala när du köper varor eller tjänster. Det är vanligtvis 20%, även om en reducerad skattesats på 5% gäller vissa saker som barns bilbarnstolar och hushållsenergi.

Moms gäller inte livsmedelsbutiker, tidningar och tidskrifter i snabbköp. Om det gäller, kommer skatten att inkluderas på prislappen.



Kanslern sa att skattelättnaderna kommer att gälla för inmat eller varm mat från restauranger, kaféer och pubar, boende på hotell, B&B, campingplatser och husvagnsplatser samt biografer, nöjesparker och djurparker.

Vad innebär en sex månaders moms?

Momsen på restauranger, hotell och biografer sänks för att få folk att spendera igen - och spara 2,4 miljoner jobb (Bild: Getty)



År 2008, efter den finansiella kraschen, införde regeringen en 12-månaders tillfällig sänkning av momsen till 15%.

bitcoin revolution i morse

Kanslern planerar nu en liknande nedskärning från 15 juli till 12 januari - vilket innebär att britterna kommer att få en avgift på sex månader.

Syftet med nedskärningen är att öka konsumentutgifterna med detaljhandlare som förväntas överföra minskningen till kunderna.

Den här gången kommer det att gälla för besöksnäringen och turistsektorn - vilket innebär att hotell, utevistelser och mat och alkoholfri dryck blir billigare.

john major kungligt bröllop

Sunaks sex månaders nedskärning för gästfrihet och turism kommer att kosta regeringen 4,1 miljarder pund, men tanken är att det kommer att stödja företag från att kollapsa och därför spara ekonomin och regeringen pengar på lång sikt.

Få de senaste pengaråd, nyheter och hjälp direkt till din inkorg - registrera dig på NEWSAM.co.uk/email

Hur mycket kommer det att spara mig?

Hotell, B & B, campingplatser och till och med husvagnsplatser kommer att ingå i prissänkningen (Bild: )

Daniel Lyons, chef för skattepolitiken på revisorerna Deloitte, sa: ”Satsändringen kan innebära en rad besparingar för konsumenterna. För en pubmåltid som kostar 45 £ utan alkohol kan ett par räkna med att spara £ 5,62, medan en övernattning på £ 54,50 på ett hotell i ett familjerum skulle ge en besparing på £ 6,81.

'En familjebiljett till en nöjespark eller djurpark som kostar £ 144 kan innebära en besparing på nästan £ 18.'

Men dessa besparingar kommer bara att gälla om köpmännen går med på att passera nedskärningen.

Traditionellt har det inte funnits något på plats för att tvinga ett företag att sänka sina priser i enlighet med eventuella mervärdesskattesänkningar, och vissa företag kan frestas att sätta i skillnaden själva.

Hela listan över företag där momsen kommer att sänkas

Måltider ingår - men alkohol vinner inte (Bild: Getty Images/iStockphoto)

Momsen kommer att sänkas för besöksnäringen och turistnäringarna för att hjälpa dem att hoppa tillbaka från koronakrisen.

Finansdepartementet sa att momsminskningen förväntas spara hushållen i genomsnitt cirka £ 160 per år.

Det gäller för måltider ute, utedagar och till och med teaterföreställningar. Alkohol är uteslutet från momsminskningen, men det gäller mat och alkoholfria drycker från restauranger, pubar, barer, kaféer, inklusive takeaways.

  • Restauranger, kaféer och pubar
  • Hotell, värdshus, pensionat och liknande anläggningar
  • Semester- och husvagnsparker och andra semesterboendeföretag tar ut avgifter för tältplatser eller campingmöjligheter
  • Visar
  • Teatrar
  • Cirkus
  • Mässor
  • Nöjesparker
  • Konserter
  • Museer
  • Djurparker
  • Biografer
  • Utställningar
  • Liknande kulturevenemang och anläggningar

Se Även: