Varför stiger räntorna och när faller de igen?

Pengar

Ditt Horoskop För Imorgon

Ränta höjningar kan vara bra för spararna, men inte så mycket för låntagare och bolåneinnehavare.



Och även då är banker ofta mycket snabbare med att tillämpa räntehöjningar på amorteringar av bolån än att belöna sparare genom att göra detsamma på deras sparkonton.



Det kan finnas fler dåliga nyheter för bolånebetalare som Bank of England (BoE) meddelade att det har höjt räntorna till den högsta nivån på nästan tre decennier på torsdagen.



Beslutsfattare i bankens penningpolitiska kommitté (MPC) har höjde basräntan från 1,25 % till 1,75 % .

Med tanke på att det fanns tre medlemmar i MPC som ville ha en snabbare höjning i juni när beslutet togs att ta räntorna till 1,25 %, verkade det som ett dött certifikat att de skulle gå upp igen.

Det är nu den största enskilda räntehöjningen sedan 1995.



Vad är räntorna?

  Räntorna kan nå en nästan 30 års högsta nivå
Räntorna har nått en nästan 30-årshögsta ( Bild: Corbis via Getty Images)

Ränta på ett lån eller bolån är vad en låntagare betalar utöver vad de har fått låna och fungerar som en vinst för låntagaren.

Ju högre ränta, desto mer kommer det att kosta att låna pengar.



Men å andra sidan, om en ränta är hög är belöningen för att spara större eftersom banker och byggbolag sannolikt kommer att föra över räntan till dem som sätter in sina pengar.

Den angivna procentsatsen beräknas vanligtvis på årsbasis, ofta känd som den årliga procentsatsen (APR).

Långivare kan ta ut vad de vill som ränta men en basränta bestäms av Bank of England.

Denna kurs följs sedan ofta av majoriteten av high street banker.

stacey solomon x faktor

Varför sätter Bank of England upp räntor?

  Bank of England exteriör
Bank of Englands policy ser höjande räntor som ett sätt att kontrollera den skenande inflationen ( Bild: AFP via Getty Images)

Räntehöjningar är utformade för att bromsa inflation - ett ekonomiskt ord för den takt med vilken priserna på varor ökar.

Ju högre inflationen är, desto mindre långt kommer dina pengar att räcka.

En av huvudmarkörerna för inflation, konsumentprisindex (KPI), uppger det för närvarande till 9,4 % och det har funnits skrämmande förutsägelser om att inflationen skulle kunna nå 15 % i början av 2023.

Sedan finanskraschen 2008 har räntorna legat i botten, vilket gör det till ett bra tillfälle att ha lånat eftersom väldigt lite ränta behövde betalas tillbaka på lån.

Men den globala lättnaden av coronavirus restriktioner och kriget i Ukraina har fått inflationen att rasa över världen.

Gaspriserna förväntas vara cirka 50 % högre i vinter än de var efter den fullskaliga ryska attacken mot Ukraina - en enorm faktor till den skyhöga inflationen.

Med energi som är avgörande för produktion av varor och livsmedel, har de stigande gaspriserna haft en massiv avsmittande effekt på priset på varor i butikshyllorna.

Federala reserver runt om i världen höjer räntorna i hopp om att dämpa inflationen och BoE försöker göra detsamma.

Enligt BoE driver högre utgifter upp inflationen så räntehöjningar är utformade för att motverka det genom att göra upplåning dyrare och spara mer lönsamt.

angelina jolie bröllopsklänning

Centralbanken har väldigt få verktyg för att kontrollera inflationen så den tenderar att behöva ta till den enda spaken den kan dra, och det är att hålla upp räntorna.

Bolån, lån, övertrasseringar och till och med kreditkort kommer att bli dyrare som ett resultat.

När går räntorna ner?

  Påfyllning av bensinbil
Stigande gaspriser betyder att inflationen befaras nå så hög som 15 % 2023 ( Bild: AFP via Getty Images)

Med tanke på Resolution Foundation, en politisk tankesmedja som studerar sociala frågor, tror att inflationen kan nå 15 % under första kvartalet 2023, är det osannolikt att räntorna kommer att sjunka förrän den siffran är betydligt lägre.

Faktum är att vissa experter förutspår att det kan finnas ytterligare sex månaders räntehöjningar att kämpa med innan inflationen är närmare BoE:s mål på 2 %.

Yael Selfin, chefsekonom på KPMG UK, sa till The New Statesman: 'Det tar i allmänhet cirka 18 månader för räntorna att påverka inflationen.

'Våra förväntningar för tillfället är på ytterligare en uppgång i september, en i november och ytterligare en i februari, och sedan potentiellt en paus, för i det skedet bör vi förhoppningsvis se inflationen börja dämpas ganska markant.'

Räntorna i Storbritannien kan toppa med upp till 3 % i början av nästa år, har vissa ekonomer förutspått.

När inflationen väl har planat ut och börjat sjunka kan det ge utrymme för MPC att titta på att sänka kursen.

Se Även: