Vad är ett svart hål? Som astronomer upptäcker ljus bakom en för första gången

Vetenskap

Ditt Horoskop För Imorgon

Vanligtvis förstör svarta hål allt ljus som går nära dem – så det här skådespelet var fascinerande.



Men nu, för första gången någonsin – forskare har sett ljus bakom ett svart hål .



I en ny studie fann forskare, ledda av astrofysikern vid Stanford University i Kalifornien Dan Wilkins, att ljusblossar bröt ut från ett svart hål.



Studien, som använde European Space Agencys XMM-Newton och NASAs NuSTAR rymdteleskop, fann att ljuset ekade runt det svarta hålet så att det kunde ses från andra sidan.

Detta upptäcktes efter att forskare undersökt röntgenstrålar som kastades ut i mitten av en galax, 800 miljoner ljusår bort.

Vad är ett svart hål?

Detta är en illustration av ett svart hål, som bildas när mycket massiva stjärnor kollapsar i slutet av sin livscykel (Bild: Getty Images)



Ett svart hål är en plats i rymden där det finns ett starkt gravitationsfält, som inte ens ljus kan fly.

Detta kan hända när centrum av en stjärna faller in i sig själv, kollapsar eller dör.



Gravitationsfältet i rymden får stjärnan att fastna i ett litet utrymme och kan inte fly.

Eftersom inget ljus kan fly när det dras in i ett svart hål, kan människor inte se ett svart hål i rymden, de verkar osynliga.

Teleskop med speciella egenskaper kan dock användas för att upptäcka svarta hål, dessa kan också användas för att se hur stjärnor agerar annorlunda när de är nära ett svart hål.

Vad upptäckte studien?

Vid tidpunkten för studien studerade forskare ett vetenskapligt särdrag som kallas korona, men sedan fick teleskopen upp oväntade lysande ekon.

Ljusblossarna verkade annorlunda än tidigare bloss som hittats i galaxen, de visade sig mindre och av olika färger.

Röntgenstrålarna verkade reflekteras från andra sidan av det svarta hålet, vilket är mycket oväntat och ovanligt eftersom svarta hål vanligtvis förstör ljuset.

Dr Wilkins sa i ett uttalande: Allt ljus som går in i det svarta hålet kommer inte ut, så vi borde inte kunna se något som finns bakom det svarta hålet.

Dr Wilkins förklarade röntgenstrålarna och hur de kunde ses: Anledningen till att vi kan se det är att det svarta hålet förvränger rymden, böjer ljus och vrider magnetfält runt sig.

Läs mer

Detta är första gången dessa röntgenstrålar har setts med förutsägelser som detta kan hända hittills ända tillbaka till Einsteins allmänna relativitetsteori.

Men tills nu hade det aldrig hänt, det var helt enkelt en myt eller olöst teori.

Medförfattare till forskningen, publicerad i Nature Roger Blandford sa i ett uttalande: För femtio år sedan, när astrofysiker började spekulera hur magnetfältet kunde bete sig nära ett svart hål, hade de ingen aning om att vi en dag skulle ha teknikerna att observera detta direkt och se Einsteins allmänna relativitetsteori i aktion.

Albert Einsteins teori om allmän relativitet har bevisats efter att forskare såg ljus som kom bakom ett svart hål för första gången (Bild: Getty Images)

Den nya upptäckten är första gången ljus någonsin har setts komma direkt bakom det svarta hålet.

streaker på planen

Den första forskningen gällde corona, ett vanligt ljus som bildas av ett svart hål. Det sveper sig runt det yttre av det svarta hålet och bildas när material faller in.

Koronan är ett av de starkaste ljusen i galaxen som bildas av det svarta hålet, och den skjuter ut röntgenljus som sedan används för att analysera det svarta hålet.

Forskare föreslår att koronan startar när gas faller in i det svarta hålet, detta värms sedan upp till temperaturer på miljontals grader.

Temperaturen är så varm att elektronerna slits isär från atomerna, vilket skapar röntgenljus genom enorma ljusbågar och spiralbildning, magnetiska fält bryts isär.

När han förklarade detta ytterligare sa Dan i ett uttalande. Detta magnetiska fält som binds upp och sedan knäpper nära det svarta hålet värmer upp allt runt det och producerar dessa högenergielektroner som sedan fortsätter att producera röntgenstrålar.

Läs mer

Läs mer

Mest lästa
Missa inte

Se Även: