Tusentals plantskolearbetare slutar inom sektorn över stigande mål och låga löner

Plantskolor

Ditt Horoskop För Imorgon

Plantskolor förlorar på sina högst kvalificerade arbetare - och lön är den största anledningen till det(Bild: Getty)



Tusentals kvalificerade barnomsorgsarbetare lämnar sektorn för mindre stressiga, bättre betalda jobb någon annanstans, visar oroande siffror.



Tidiga år tvingas utövare ur sitt yrke över växande mål, sjunkande löner och brist på statligt stöd.



National Day Nurseries Association (NDNA), som utförde en rapport om branschens tillstånd, sa att antalet kvalificerade plantskolearbetare på nivå 3 har sjunkit till krisnivåer under de senaste fyra åren, från 83% till drygt hälften vid 52%.

Det sägs att 26% av dagens arbetskraft består av okvalificerade assistenter, praktikanter eller lärlingar - en ökning med 16% jämfört med förra året.

Utexaminerade faller också - med 8,4% minskning av antalet universitetsavgångar som kommer in i sektorn under de senaste fem åren.



Brist på finansiering innebär att plantskolor inte har råd att erbjuda sina anställda löneökningar (Bild: Getty Images)

I rapporten medgav plantskolechefer att de kämpade med att rekrytera kvalificerad personal under pågående kamp för att konkurrera med högre löner och bättre timmar.



Den genomsnittliga timlönen inom sektorn var 8,20 pund förra året, cirka 40% lägre än den genomsnittliga kvinnliga arbetstagaren i Storbritannien.

Enligt NDNA: s forskning har nästan hälften av de lämnade (48%) lämnat nya jobb inom detaljhandeln.

Vi vet att situationen i vår förskolearbetskraft har försämrats under de senaste åren, men tyvärr avslöjar vår senaste undersökning en fullständig kris, säger Purnima Tanuku vid NDNA.

Det är barnen som i slutändan lider. Vi vet att tidig utbildning av hög kvalitet är nyckeln till att ge dem en stark start på deras utbildningsresa, men en hög personalomsättning betyder mindre kontinuitet i vården, med nya förrätter som ersätter välkända ansikten.

Barnomsorgspersonal som är kvalificerad till nivå 3 eller högre förstår om barns utveckling och hur man bäst kan stödja och vårda våra barn. En mindre kvalificerad arbetskraft kan undergräva plantskolornas ansträngningar att höja kvaliteten. Det är viktigt att arbetskraften under de första åren värderas, erkänns och belönas ordentligt för den avgörande roll de spelar i samhället. '

Krispunkt: Sektorn är på väg mot kompetensbrist (Bild: Getty Images/iStockphoto)

I rapporten sa en dagischef att underfinansiering var hennes största hinder för att kunna rekrytera takent.

Finansiering har en enorm effekt på vår personal. Personalen sträcker sig till gränserna på grund av brist på finansiering och ökningen av barn på grund av 30 timmar.

Regeringen införde 30 timmars gratis barnomsorg 2017 - vilket tvingar leverantörer att leverera gratis vård till tusentals föräldrar.

Enligt de senaste siffrorna är dock medel för detta i genomsnitt 4,34 pund per barn - 34 pund mindre än den genomsnittliga kostnaden per timme för att tillhandahålla barnomsorg. Som ett resultat måste plantskolor kompensera bristen och lämna dem utan pengar.

”Vi vet att arbetsgivare gärna skulle betala sina anställda i den takt de förtjänar, men de får inte stöd av statliga underfinansieringar för” gratis ”platser som gör att barnomsorgspersonal kämpar för att klara sig. Som ett resultat får de svårare att locka rätt kandidater, tillade Tanuku.

”Det är hjärtskärande att hängivna barnomsorgsarbetare måste lämna de jobb de älskar för detaljhandeln eftersom de behöver en bättre lön. Regeringen sviker våra barn genom att inte stödja dem som arbetar outtröttligt för att ge dem den bästa möjliga starten i livet. '

I ett anonymt uttalande i rapporten sa en barnomsorgsarbetare: ”vi behöver hjälp. Denna sektor kollapsar. '

Sammantaget sa 37% av utövarna att de var osäkra på hur länge de skulle stanna inom sektorn medan 24% sa att de förmodligen skulle lämna inom ett till fem år.

Läs mer

Topppengar
Morrisons säljer påskägg för 25p Avlöningsdag bekräftad KFC öppnar åter 100-tal butiker för leverans Supermarkets leveransrätt förklaras

Se Även: