Svansen på T-Rex kusin hittades perfekt konserverad i bärnsten i 100 MILJONER år med fjädrar och blod

Vetenskap

Ditt Horoskop För Imorgon

En nyupptäckt stjärtbit från en dinosaurie har avslöjat extraordinära detaljer efter att fossilet fångats i bärnsten och perfekt bevarat i nästan 100 miljoner år.



Trots den gäspande tidsbukten kan individuella fjäderblad lätt identifieras.



Provet har till och med behållit tecken på sin ursprungliga färg och spår av blod.



Forskare tror att svansen tillhörde en liten ung kusin till Tyrannosaurus Rex som levde i Asien för 99 miljoner år sedan.

Ett konstnärsintryck av en liten coelurosaurie som närmar sig en hartsbelagd gren på skogsbotten (Bild: Chung-tat Cheung och Yi Liu/PA)

tvingas bära blöja

Dinosaurien var en 'teropod', den stora familjen av mestadels köttätande tvåbenta bestar som T. rex tillhörde.



Den 3,6 cm stora klumpen av bärnsten, som är härdat trädharts, upptäcktes på en marknad i Myitkyina, Burma, förra året där den hade erbjudits till försäljning som en kuriosa eller ett smycke.

Fossilet i det, som beskrevs som 'häpnadsväckande' av forskare, misstogs ursprungligen för växtmaterial.



Mikroskopisk undersökning och CT (datortomografi) röntgenundersökningar bekräftade att svansen hade kommit från en flyglös dinosaurie och inte en tidig fågelart.

poundland disney tygväskor

Professor Mike Benton, från School of Earth Sciences vid University of Bristol, sa: 'Det är fantastiskt att se alla detaljer i en dinosaurie svans - benen, köttet, huden och fjädrarna - och att föreställa sig hur den här lilla killen fick sin svans fångad i kådan, och sedan förmodligen dog eftersom han inte kunde brottas fri.

'Det finns ingen tanke på att dinosaurier skulle kunna tappa svansen, som vissa ödlor gör idag.'

Bristol-teamet anslöt sig till kollegor från Kina och Kanada för att utföra analysen, rapporterad i tidskriften Current Biology.

Exemplaret består av åtta kotor, men tros bara vara ett fragment av en hel svans som kan ha varit tre gånger längre.

Exemplaret består av åtta kotor, men tros bara vara ett fragment av en hel svans som kan ha varit tre gånger längre (Bild: Chung-tat Cheung och Yi Liu/PA)

Genom att titta på benens struktur kunde forskarna utesluta varje möjlighet att det var från en fågel.

Dr Ryan McKellar, från Royal Saskatchewan Museum i Kanada, sa: 'Vi kan vara säkra på källan eftersom kotorna inte är sammansmälta till en stav, eller pygostyle, som hos moderna fåglar och deras närmaste släktingar. Istället är svansen lång och flexibel, med fjäderkölar som rinner ner på varje sida.

'Med andra ord, fjädrarna är definitivt en dinosaurie, inte en förhistorisk fågel.'

Kemisk analys visade att mjukvävnadslagret runt benen behöll spår av järnhaltigt järn - rester från djurets blod.

elvis och lisa-marie

När de skrev i tidskriften drog de slutsatsen: 'Theropodsvansen som rapporteras här är ett häpnadsväckande fossil, som lyfter fram bärnstens unika bevarandepotential.'

Mest lästa
Missa inte

Se Även: