'Pyramid Scheme' -bedrägerier som riktar sig till hemmamammor på sociala medier

Bedrägerier

Ditt Horoskop För Imorgon

De erbjöd Piper en chans till 'fantastiska extrainkomster'(Bild: Piper Terrett)



Pengar är trånga för mammor upp och ner i länet - och att tjäna extra är inte alltid det enklaste att göra när man har barn att ta hand om också.



Det är det som gör den här nya bluffen så farlig - för den verkar erbjuda precis vad som behövs. Flexibla timmar, bra pengar och riktade till mammor.



Problemet är att det ser väldigt mycket ut som en bluff - också en smart - och det verkar vara att vända mammor mot varandra i processen.

Detta var vad som hände när de försökte dra in mig också.

Hur de hittade mig och fick kontakt

När jag letade efter nytt arbete uppdaterade jag min LinkedIn -profil så jag blev glad när jag fick några visningar. En kvinna hade tittat på det några gånger, så jag trodde att det inte var någon skada att få kontakt med henne.



Jag blev smickrad när hon lämnade ett ljudmeddelande till mig. I den gillade hon vilken fantastisk profil jag hade och hur hon hade en fantastisk karriärmöjlighet för mig.

Så jag har en fantastisk möjlighet som jag gärna skulle vilja dela med dig, sa hon. Din erfarenhet och kunskap om världen är helt otrolig.



'Jag älskade att läsa din profil och jag tror att du kan vara helt fantastisk i det företag jag driver. Om du är öppen så skulle jag gärna prata med dig och förklara exakt vad det är jag gör.

& Apos; möjlighet & apos;

Detta skulle lätt passa mitt befintliga arbete, sa hon: Detta är något som du kan göra helt flexibelt kring din journalistkarriär och bara som en riktigt fantastisk extrainkomst och som kommer att förbättra dina färdigheter och hjälpa dig att verkligen växa och personligen utveckla dig själv . Om detta är något du gillar ljudet av kan vi ta en chatt och börja därifrån.

Jag var upphetsad. När allt kommer omkring, när du spenderar mycket av din tid på att torka av underdelar, är det trevligt att få veta att du är fantastisk.

Jag är en upptagen mamma för ett barn och det kan vara svårt att hitta arbete som passar för pick-ups i lekgrupper och barndomsoperationer. Och jag har fått legitima metoder tidigare via sociala medier.

Vad jag tyckte var konstigt var att det inte nämndes om den faktiska rollen. Om du har en ledig tjänst förklarar du vanligtvis vad det är.

Men eftersom hennes profil föreslog att hon hade en utbildningsbakgrund, trodde jag att det kan vara undervisning, så jag meddelade henne och bad om mer information.

De bambusar dig med säljmönster

De försöker locka in dig med säljmönster (Bild: Getty)

Hon skickade mig en länk till en artikel av en kanadensisk chef för något som heter Arbonne.

Det fortsatte vagt om vilket fantastiskt företag det var, de stora mentorskapsmöjligheterna och hur fantastiska produkterna var, utan att någonsin nämna dem.

Det fanns också videor av rekryter som rusade om den fantastiska coachningen de hade fått.

Jag började bli misstänksam.

När människor skriver saker som hur nyckeln som tändde min passion var att acceptera framgång och välkomna den i mitt liv och inkludera foton på konsulter som poserar i vita Mercedes-Benz SUV-bilar (de har ett leasingprogram för framgångsrika rekryter) vet du att något inte är t rätt.

shona coronation street död

Att driva ett företag innebär hårt implantat och lycka till - du når inte den stora tiden bara genom att välkomna det till ditt liv.

En internetsökning visade att det var ett kaliforniskt system för marknadsföring på flera nivåer baserat på vegansk smink.

USA: s Federal Trade Commission (FTC) undersökte det efter att tidigare konsulter hävdat att det var ett pyramidspel.

Medan amerikanska myndigheter bestämde att det inte var det, klagar amerikanska internet-anslagstavla-användare över att de utsatts för tre timmars hjärntvättande försäljningsplatser på sminkfester som de omedvetet har kommit överens om att delta i och pressar att gå med.

Ironiskt nog var dagen min kontakt valde att rikta mig mot mig Safer Internet Day!

Stanna hemma mammor riktade

Mammor är deras mål (Bild: Getty Images/iStockphoto)

Under tiden, i Storbritannien, rapporterar Mumsnet -affischer att de är pressade av andra mammor som säljer produkterna för att dela med tusentals pund för att gå med och köpa lager och får en känsla av ett misslyckande om de vägrar.

En annan taktik som bedragare använder är att få mammor att känna att om de tackar nej till möjligheten misslyckas de med sina barn.

En affisch noterar att en annan mamma som pressade henne att registrera sig innebar att alla som har barn och går ut på jobbet inte bryr sig tillräckligt om sina barn och inte får se dem växa upp - till skillnad från henne som får stanna hemma med min älskling'.

På samma sätt berättade en av mina vänner för en kontakt med henne, som var orolig för att återvända till jobbet efter mammaledigheten, fick höra på en 'bortskämningsfest' att en liknande ordning var ett bra sätt att tjäna pengar samtidigt som hon fortfarande kunde vistas på en vistelse -hemförälder.

Hur man upptäcker ett pyramidspel

Varningsskyltarna (Bild: Getty)

Så hur avgör du om det affärssystem som din vän rekommenderar är ett verkligt tillfälle eller ett pyramidspel - olagligt i Storbritannien?

  • De ber om kontanter i förväg: Normalt kommer du att bli ombedd att dela med en betydande summa pengar i utbyte mot produkter som antingen är av dålig kvalitet eller värda mycket mindre än du betalar - detta beror på att de extra kontanterna betalas till konsulter längre upp i pyramiden. Till exempel klagar vissa på nätet över att Arbonnes smink är för dyrt och att motsvarande kan köpas billigare någon annanstans.

    En anslagstavla affisch talar om hur hon behöver hitta £ 250 till £ 1500 för att köpa en till sex kit för att dela ut till människor att prova och fresta med, men att hon måste låna pengarna från familjen för att göra det så mycket hon kan ' inte råd med det.

  • Du måste rekrytera andra för att tjäna pengar: Det enda sättet att tjäna pengar är att rekrytera andra konsulter, för vilka du får ett incitament. Detta är anledningen till att medlemmar i pyramidesystemet registrerar vänner och familj eller, i det här fallet, trålar sociala medier för att hitta nya 'märken'. För att vara lönsam bygger systemet på ett oändligt utbud av nya medlemmar som skiljer sig från sina pengar, men i verkligheten blir de allt svårare att hitta och vinsterna torkar ut. Samtidigt kan ekonomi, vänskap och ibland även äktenskap förstöras i processen.

  • Bedragare hävdar att de lever en påkostad livsstil: För att få dig hooked kommer bedragare att hävda att de tjänar en förmögenhet och att företaget har skickat dem på en dyr semester eller gett dem hyresavtalet på en snygg bil. En anslagstavla -affisch säger att hennes vän flyger högt med detta och säger att hon tjänar 1 000 pund i veckan! [Hon har] sålt den i ett år och har varit på flash -semester och fick bilen.

Marknadsföring på flera nivåer eller pyramidspel?

Är den här legitim? (Bild: iStockphoto)

Marknadsföringssystem på flera nivåer involverar också lager av säljare och säljer direkt till konsumenter, så det kan vara svårt att skilja mellan de två.

Att gå med i en legitim direktförsäljningsorganisation bör dock innebära minimala startkostnader-föreslår UK Direct Selling Association (DSA) cirka £ 100-och det bör finnas möjlighet att returnera osålda aktier. Dessutom bör vinster komma från legitim produktförsäljning, inte rekryteringsavgifter.

Pyramidspel tjänar sina pengar på avgifter som betalas av nya rekryter eller genom att ladda lager eller utbildningshjälpmedel på dem, förklarar DSA: s webbplats.

Höga inträdeskostnader är ett berättande tecken. En förutsättning för DSA-medlemskap är att medlemmar har en återköpspolicy ... Fundera noga över möjligheter som uppmuntrar front-end-laddning, eller att köpa stora lager av oåterkalleliga produkter för att nå nivåer för pris eller andra vinster.

Se upp för bli-rik-snabb-scheman

Att tjäna mycket pengar är sällan barns lek (Bild: GETTY)

Var försiktig med alla företag som påstår att du kan bli rik genom att enbart använda deras produkter eller genom att rekrytera nya människor till verksamheten, tillägger DSA.

Du bör tro på de produkter du kommer att sälja. Vi rekommenderar att du alltid väljer ett företag som är medlem i UK DSA.

Jag svarade på mitt & apos; erbjudande & apos; genom att berätta för henne att jag definitivt inte var intresserad. Hon skrev tillbaka med ytterligare ett försök att koppla in mig och berättade att hon hade tänkt detsamma tills hon hade sett ljuset, och att om jag hade några vänner som var intresserade istället för att kontakta dem!

Jag förstår helt, jag trodde att det först var att vara lärare och ha noll intresse för produkter! gusade hon. Men när jag faktiskt hörde hur verksamheten fungerar blev jag helt förstörd, missuppfattade det helt och började den dagen - det var för 4 år sedan.

Om du är öppen och har en bra arbetsmoral är det verkligen värt en titt, även om det inte är för dig kan det vara för någon du känner.

Ja, det gick så bra att hon nu trålade sociala medier efter nya rekryter, utan tvekan att ha alienerat sina vänner och familjemedlemmar.

Jag svarade inte och kopplade direkt till henne om hon skulle rikta in mina kontakter också med sin bluff.

Om det låter för bra för att vara sant brukar det vara det.

Vad ska du göra om du har blivit riktad

Pyramidspel är olagliga i Storbritannien. Om du har blivit inriktad, bryt omedelbart kontakten med bedragarna och varna din bank om du har vidarebefordrat bankuppgifter.

Du bör också behålla alla skriftliga meddelanden du har fått från pyramidesystemet. Det kan hjälpa dig att bevisa för myndigheterna.

Du kan också kontakta din lokala Citizen’s Advice Bureau för råd och/eller rapportera dem till Trading Standards eller polisen. Du kan också anmäl det till Action Fraud .

Läs mer

Senaste bedrägerier
Kvinnans bankkonto tömdes av en tweet Vad polisen ALDRIG skulle fråga dig 10 -stegs plan för att aldrig bli kopplad igen Stigande hot om semesterbedrägerier

Se Även: