Föräldrar får missa billig skoluniform i september trots ny pristakslag

Skoluniformer

Ditt Horoskop För Imorgon

Vägledning för en ny skoluniformlag publiceras under hösten

Vägledning för en ny skoluniformlag publiceras under hösten(Bild: Getty Images)



Föräldrar saknar att köpa billigare skoluniform till sina barn eftersom ny vägledning för en lag som antogs tidigare i år inte har publicerats än.



Utbildningen (vägledning om kostnader för skoluniformer) kommer att se vissa skolor få veta att de måste hålla märkesvaror till ett minimum - vilket betyder att hårda familjer kan köpa billigare stormarknadssats istället.



Lagförslaget gavs kungligt godkännande i april i år efter att det först infördes av Labour -parlamentsledamoten Mike Amesbury. Det trädde sedan i kraft cirka två månader senare.

Men trots att det fick grönt ljus sa då utbildningsdepartementet att den fullständiga vägledningen för skolor inte kommer att publiceras förrän i höst.

Vid denna tidpunkt skulle skolorna ha börjat igen efter sommaruppehållet, med föräldrar som hade köpt sin uniform i juli och augusti eller ännu tidigare.



Har ditt barns skola berättat för dig att det inte kommer att sänka kostnaden för uniformen förrän vägledningen publiceras? Låt oss veta: NEWSAM.money.saving@NEWSAM.co.uk

Kostnader för skoluniform kan komma upp i hundratals pund

Kostnader för skoluniform kan komma upp i hundratals pund (Bild: Getty Images)



Spegeln har hört av en pappa som säger att hans sons skola sa till honom att de inte kommer att göra några ändringar förrän vägledningen är publicerad.

Han sa: Min son kommer att börja gymnasieskolan i september 2021 men hans skola har berättat att de inte kommer att bli tillsagda att ändra sin policy till hösten, efter att vi har blivit fleeced för 6,95 pund för ett par strumpor.

Tror du inte att regeringen skulle informera skolorna innan det nya året börjar?

super bowl 2019 trailers

På frågan av The NEWSAM om skolor kan välja att införa billigare uniform innan vägledningen startar, sa en talesperson för avdelningen för utbildning (DfE) att skolor kan arbeta med leverantörer om det är i deras elevers intresse.

Det är inte klart om någon skola har genomfört förändringarna inför hösten, och DfE kunde inte säga om den planerar att föra fram vägledningen så att den kommer före september.

Den nya skoluniformlagen gäller akademier, underhållna skolor, specialskolor som inte underhålls och remissenheter för elever.

Den nya skoluniformlagen fick kunglig uppstigning i april i år

Den nya skoluniformlagen fick kunglig uppstigning i april i år (Bild: Getty Images/iStockphoto)

Det kallades på plats efter att välgörenhetsorganisationen The Children's Society publicerade en rapport som påstår att barn bär dåligt passande, smutsiga eller felaktiga kläder på grund av den dyra kostnaden för ny uniform.

Förutom att hålla märkesvaror till ett minimum måste skolorna visa att de har fått bäst valuta för pengarna i sina klädavtal.

De kommer också att bli ombedda att undvika exklusiva enskilda leverantörskontrakt, om inte en leverantör kan konkurrera om kontraktet och där det bästa värdet för föräldrarna är säkrat.

Spegeln har tidigare hört från en förälder som sa att de spenderade 850 pund på skoluniform för hennes två barn förra året.

Hon sa: ”Även om jag vet att det är viktigt för en skoluniform att ha logotypen på sig och ha lite märkesvaror, har vissa skolor nästan allt märkt och så har vi inget annat val än att köpa från deras leverantör.

'Förra året uppgav min sons gymnasieuniform en öga som vattnade 650 £.

'Mina döttraruniform var cirka £ 200.'

Detta är mycket högre än den genomsnittliga kostnaden på 101,19 pund per barn i gymnasiet i genomsnitt uppskattad av detaljhandelsundersökning av Skolklädföreningen .

En talesman för DfE sa: Vi vill se till att skoluniformer är överkomliga för alla föräldrar.

Denna nya lag kommer att hjälpa till att spara familjer pengar och se till att enhetliga kostnader aldrig är ett hinder för att få tillgång till utbildning.

Efter att propositionen har antagits den här terminen arbetar vi med skolor, föräldragrupper och sektorn och kommer att publicera vägledning för skolor under hösten.

Se Även: