Ägare till påfåglar och Jaeger på randen av kollaps med 24 000 jobb i fara

High Street

Ditt Horoskop För Imorgon

Påfåglar

Edinburgh Woolen Mill Group - som också äger påfåglar - är nära att kollapsa, enligt dokument som lagts in till High Court



High Street modeimperiet Edinburgh Woolen Mill Group är på randen av kollaps, har det framkommit.



Företaget, som också äger varumärkena Peacocks och Jaeger, lämnade ett meddelande om att utse administratörer på fredagen, vilket påverkar cirka 24 000 anställda.



Steve Simpson, VD för EWM -gruppen, sa att de senaste sju månaderna har varit 'extremt svåra' eftersom han varnade för normal handel kommer att vara 'omöjlig' i kölvattnet av ett andra coronavirusutbrott.

Han sa att stängningar kommer att vara 'oundvikliga' eftersom varumärket kämpar för sin överlevnad.

Det kommer mitt i anklagelserna om att företaget avbröt miljontals pund för beställningar från klädfabriker i Bangladesh i början av krisen, med arbetare som hävdade att EWN krävde stora rabatter, vilket ledde till att arbetare avslutades.



'Som alla återförsäljare har vi haft de senaste sju månaderna extremt svåra', sa han.

”Den här situationen har blivit värre de senaste veckorna eftersom vi har haft att göra med en rad falska rykten om våra betalningar och handel som har påverkat vår kreditförsäkring.



Edinburgh Woolen Mill förvärvade varumärket Jaeger 2017 (Bild: Getty)

'Traditionellt har gruppen alltid handlat med starka kassareserver och en konservativ balansräkning, men dessa historier, minskningen av kreditförsäkringen - mot bakgrund av lockdown - och nu har denna andra våg av Covid -19 och alla lokala lockdowns omöjliggjorde normal handel.

'Som styrelseledamöter har vi en skyldighet gentemot verksamheten, vår personal, våra kunder och våra fordringsägare att hitta den allra bästa lösningen i denna brutala miljö.

'Så vi har ansökt till domstolen i dag om ett kort andningsutrymme för att bedöma våra alternativ innan vi övergår till att utse administratörer.'

Alla butiker kommer att fortsätta handla och ytterligare detaljer kommer att meddelas så småningom, tillade företaget, men Simpson varnade för att flytten 'oundvikligen' kommer att leda till nedskärningar och nedläggningar.

'Genom denna process hoppas och tror jag att vi kommer att kunna säkra den bästa framtiden för våra företag, men det kommer oundvikligen att bli betydande nedskärningar och nedläggningar när vi arbetar oss igenom detta', sa han.

En talesman för FRP tillade: 'Vårt team arbetar med direktörerna för ett antal av Edinburgh Woolen Mill Groups dotterbolag för att undersöka alla alternativ för framtiden för sina detaljhandelsmärken Edinburgh Woolen Mill, Jaeger, Ponden Home och Peacocks.'

Flytten kommer när förbundskansler Rishi Sunak förväntas avslöja nya planer för att skydda jobb och företag som drabbats av den andra vågen och nya åtgärder.

Företaget äger en rad high street -märken (Bild: Staffordshire Newsletter)

Få de senaste pengaråd, nyheter och hjälp direkt till din inkorg - registrera dig på NEWSAM.co.uk/email

Edinburgh Woolen Mill Group, som är baserat i Langholm, Skottland, ägs av high street -miljardären Philip Day - affärsmannen som konkurrerade med Mike Ashley i sitt förvärv av Jack Wills förra året.

Hans imperium, som också äger Jacques Vert, Jaeger, Eastex, Austin Read och Windsmoor, förvärvade påfåglar 2012 och sparade 388 butiker efter att kedjan kollapsade i administration.

Peacock grundades först i Warrington, Cheshire, 1884 när Albert Frank Peacock grundade Peacocks Penny Bazaar.

Den flyttade till Cardiff 1940.

Under 2017 tog EWG också över premiumhandlaren Jaeger efter att den fallit i administration.

Se Även: