Observer Review: En långsam, mörk medveten resa genom hjärtat av en helvetisk framtid

Teknologi

Ditt Horoskop För Imorgon

Observer är ett cyberpunk-psykologiskt skräckspel. Utspelar sig 2084, en dystopisk framtid som har härjats efter ett världskrig och ett teknovirus som kallas Nanophage har orsakat förödelse, olycksbådande skuggföretag lämnas i kontroll som Chiron.

Du spelar som kriminalpolisen Dan Lazarski och du letar efter din främmande son efter att han kontaktat dig med ett kryptiskt meddelande som du spårar tillbaka till ett snurrigt flerfamiljshus. Dan är dock en observatör och med sina färdigheter kan du hacka dig in i brottslingars och galningars splittrade, skadade sinnen för att läcka information och leta efter ledtrådar.

Bloober-teamet är känt för sitt skräckspel Layers of Fear, ett overkligt anständigt till galenskap och minne. Med Observer har de inte avvikit alltför långt från detta tema, men istället för en övernaturlig berättelse är denna cyberpunkberättelse en obehaglig sammanslagning av människa och maskin, i världen och dess karaktärers kroppar.



Observer är ett spel som bär sina influenser med stolthet från Blade Runner och The Matrix till Deus Ex, Ghost in the Shell och Phillip K Dick. Fans av cyberpunk kommer att känna sig som hemma inom dess smutsiga, mörka, fuktiga väggar.



varför bär keith lemon ett bandage

(Bild: Bloober Team)





Grafik

Designen av världen som körs på Unreal-motorn är atmosfärisk och klaustrofobisk. Rent grafiskt är det en jäkla bragd att föra Nintendo Switch med den grusiga, mörka realistiska looken. Det kan dock falla kort ibland med långsamma nedgångar och ram som faller. Detaljerna såg mycket mjukare ut i dockat läge, men på 720 i handhållen ser allt lagom smutsigt och mörkt ut.

Grafiken har uppenbarligen fått en törn för att köra på Switch, men konstigt nog smälter detta in med glitcheffekterna på Dans syn - speciellt när han inte har tagit sina piller och hans egna implantat börjar fungera dåligt.

Detta leder till några coola fel och fel som visar hans nedbrytning. Men ibland är det inte lätt att se vad som händer med hur mörkt spelet och hur mjuka detaljer kan vara på skärmen.

(Bild: Bloober Team)





Ljuddesign

Ljuddesignen är fantastisk, skapar en värld med omgivande ljud som får dig att hoppa och känna dig spänd medan du utforskar flerfamiljshuset.

Gnället från fans på datorer, de tunga fotstegen från något som närmar sig, fladderet från smutsiga bevingade duvor, smulan av ruttnande tegelarbete bidrar till atmosfären.



joe alwyn och taylor swift

Röstskådespeleriet från Rutger Hauer (ja, DEN Rutger Hauer från Blade Runner) är suverän med spelaren som känner sin slitna nedslagna leverans och tröttheten av att vara ett företagsverktyg för förtryck. Andra karaktärer du interagerar med är mest ljud och är riktigt välgjorda, distinkta karaktärer, som var och en ger dig en känsla av att något är väldigt fel på dem.

(Bild: Bloober Team)



Kontroller

Spelet är första person, men tänk inte på att Observer är ett kraftfullt first person shooter. Det här spelet gör dig ur kraft och vill fördjupa dig i dess värld med endast Dans implantat och drömätare.

Även dörrar måste öppnas manuellt när du drar i handtaget, vilket är en annan bra nedsänkningstaktik och skapar mer spänning.

Vissa kan dock bli förvånade över att upptäcka att spelet inte använder rörelsekontroller utan HD mullrar i några viktiga punkter, ifall du skulle bli frestad att kasta strömbrytaren över rummet i panik.

(Bild: Bloober Team)

Gameplay

Du utforskar lägenheten och letar efter ledtrådar, läser e-postmeddelanden och skannar olika biologiska och tekniska material med dina egna två rättsmedicinska implantat som påminner om Terminator vision eller Robocop vision och, även om de är användbara, kan de skymma världen om de används slarvigt.

tom jones och priscilla presley

Långsam gånghastighet kräver att vänja sig vid, men detta ger dig en chans att tänka och ta in din miljö. Det bidrar också till att öka realismen och är en påminnelse om att det här inte är en spring- och pistolskjutare.

Spelet håller inte din hand, du måste titta på din miljö och göra detektivarbetet själv och sätta ihop ledtrådarna, medan det ibland är förvirrande, känslan av upprymdhet du får av att lägga ett pussel mer än kompenserar för Det.

(Bild: Bloober Team)


En av de mest intressanta egenskaperna hos Observer är att hacka sig in i människors hjärnor. Att använda det här verktyget är där den abstrakta naturen och skräckaspekten verkligen sparkar upp till 11.

hur gammal är dee koppang

Dessa scener tar oss ut ur lägenheten och placerar spelaren på kusliga platser för sina misstänkta, med konstig drömlik logik.

Alla ljudtricks, kameravinklar, skevning och världsböjningsförmåga kommer verkligen ur väskan för att leverera några verkligt nervösa och skrämmande sekvenser.

Detta är definitivt ett av de mer vuxna spelen på Nintendo Switch, och rekommenderas inte om du inte är sugen på läskiga spel.

Ibland påminde Observer mycket om spelen Outlast och SOMA, där du jagades i en bister och smutsig värld. Spelet lämpar sig inte precis för switchens plocka upp och spela karaktär, eftersom det är lätt att tappa koll på var du är och vad du ska göra, och fungerar därför mycket bättre under längre perioder.

Dom

Observer är ett kärleksbrev till cyberpunk och Blade Runner i synnerhet, men om du tittar förbi det är det också ett riktigt bra spel i sig. Vi tas med på en grafisk och mörk resa, i en dyster men trovärdig värld, och möter alla möjliga intressanta och isolerade karaktärer när Dan söker efter sin son.

Droppar av atmosfär, blod och krom, det här spelet är en långsam, mörk medveten resa genom det mörka hjärtat av en helvetisk framtid och mardrömmarna inom.

Observer är tillgänglig från Nintendos e-butik för £26,99

Senaste spelrecensioner
Mest lästa
Missa inte

Se Även: