Norsk luft skrotar långdistansnätet och ser 1 100 jobb förlorade i Gatwick

Norwegian Air

Ditt Horoskop För Imorgon

Norwegian Airlines avskaffar sin tjänst

Norwegian Airlines avskaffar sin tjänst(Bild: Bloomberg via Getty Images)



Budgetflygbolaget Norwegian har förstärkt sitt långdistansnät, vilket har lett till att 1 100 pilot- och kabinpersonaljob förlorade på Gatwick Airport.



Transportören sa att den kommer att driva en 'förenklad affärsstruktur och ett dedikerat kortdistansnät' efter att ha drabbats hårt av coronaviruspandemin.



Planen, som måste godkännas av en irländsk konkursdomstol, skulle minska Norwegians flotta till cirka 50 flygplan från de befintliga 140, säger företaget.

Norwegian, som hjälpte till att omvandla transatlantiska resor genom att utöka affärsmodellen för den europeiska budgeten för flygbolag till destinationer med längre sträckor, har tvingats jorda alla utom sex flygplan under pandemin.

Några av de mest populära erbjudandena inkluderar £ 99 resor till New York.



Men det kämpade för att begränsa kostnaderna under den snabba expansionen och har utsatts för ytterligare påfrestningar på grund av viruskrisen.

Hela Boeing 787 Dreamliner -flottan har varit grundad sedan mars 2020.



I augusti 2020 meddelade flygbolaget att det skulle behöva mer ekonomiskt stöd för att komma igenom pandemin, efter att ha rapporterat en förlust på 442 miljoner pund under årets första sex månader.

VD Jacob Schram sa: ”Vårt kortdistansnät har alltid varit ryggraden i Norwegian och kommer att utgöra grunden för en framtida motståndskraftig affärsmodell.

'Jag är glad över att kunna presentera en robust affärsplan idag, som kommer att ge en ny start för företaget.'

Norwegian har grundat sin långdistansflotta

Norwegian har grundat sin långdistansflotta (Bild: Norwegian Air)

Enligt den nya planen kommer den bara att flyga inom Norge, över Norden och till 'viktiga europeiska destinationer'.

'Genom att fokusera vår verksamhet på ett kortdistansnätverk, strävar vi efter att attrahera befintliga och nya investerare, betjäna våra kunder och stödja den bredare infrastrukturen och resebranschen i Norge och i Norden och Europa', säger Schram.

- Vårt fokus är att bygga om en stark och lönsam norrman så att vi kan skydda så många jobb som möjligt.

'Vi förväntar oss inte att kundernas efterfrågan inom långdistanssektorn kommer att återhämta sig inom en snar framtid, och vårt fokus kommer att ligga på att utveckla vårt kortdistansnät när vi kommer ut ur omorganisationsprocessen.'

Planen kan återföra Norwegian till vinst senare i år 'baserat på konservativa antaganden både i förhållande till längden på Covid-19-pandemin och avseende intäkter, kostnader och belastningsfaktorer', stod det.

Omkring 2 160 jobb kommer att gå förlorade runt om i världen - inklusive i Gatwick - eftersom företaget också har långdistansbaser i Frankrike, Italien, Spanien och USA.

Schram fortsatte: ”Det är med ett tungt hjärta som vi måste acceptera att detta kommer att påverka dedikerade kollegor från hela företaget.

'Jag vill tacka var och en av våra drabbade kollegor för deras outtröttliga engagemang och bidrag till Norwegian genom åren.'

Kunder med berörda bokningar kommer att kontaktas av flygbolaget och återbetalas.

Den sade på torsdagen att den har återupptagit samtalen med den norska regeringen om ytterligare statligt stöd.

Se Även: