Mentholcigaretter är förbjudna från och med idag i senaste angrepp mot social rökning

Rökning

Ditt Horoskop För Imorgon

En man som röker en cigarett

Förbudet träder i kraft onsdagen den 20 maj(Bild: Getty)



Mentholcigaretter är förbjudna från och med onsdag, eftersom nya lagar mot rökning träder i kraft i hela Storbritannien.



Smaksatta cigaretter kommer att göras olagliga i alla butiker, tillsammans med magra cigaretter och smaksatt rullande tobak, från och med den 20 maj, när förändringarna spelar in.



Det kommer som siffror visar att det finns 1,3 miljoner mentolrökare över hela landet - 330 000 av dem är inte medvetna om det förestående förbudet.

Det senaste tillslaget är en del av ett större förbud för att avskräcka unga från att sluta röka genom att förbjuda cigaretter med en & apos; karaktäristisk smak & apos; annat än tobak.

Det har initierats enligt EU: s lagar om tobaksvarudirektiv, bland oro över att mentholcigaretter är populära bland ungdomar som av misstag tror att de är mindre skadliga.



Experter säger att det är en myt att mentol är 'lättare på halsen'.

Forskning för tobaksföretaget Philip Morris fann att en tredjedel av de som drabbades av förbudet kommer att byta till mentolsmakade ångor, som fortfarande finns tillgängliga.



Runt 220 000 rökare säger att de kommer att ge upp.

Planen att fasa ut smaksatta cigaretter följer helt och hållet ett förbud mot förpackningar om 10 i maj 2017 (Bild: Getty Images)

Flytten anses vara den största skakningen mot rökning sedan introduktionen av e-cigaretter.

Philip Morris Peter Nixon sa: 'Det är bäst att sluta, men om det inte är möjligt är det bättre med mentoluppvärmd tobak än att fortsätta röka.'

En populusundersökning i maj intervjuade 509 brittiska vuxna som i genomsnitt röker minst tre cigaretter om dagen - det visade att majoriteten använder mentoltobaksprodukter antingen regelbundet eller ibland.

Man har förstått att dessa cigaretter uppmuntrar social rökning bland unga - vilket regeringen vill stoppa.

Planen att fasa ut smaksatta cigaretter följer helt och hållet ett förbud mot förpackningar om 10 i maj 2017.

Fruktiga smaker och cigaretter inklusive vanilj, kryddor och godis förbjöds också av lagen.

Välgörenhetsorganisationen ASH (Action on Smoking and Health) sa att de senaste ändringarna kommer att stoppa produktion och försäljning av filter, papper, förpackningar, kapslar eller andra komponenter som innehåller smakämnen i cigaretter och handrullning.

Det sträcker sig också till & apos; tekniska funktioner & apos; vilket skulle göra det möjligt för konsumenterna att ändra & apos; lukt, smak eller rökintensitet & apos; av produkten.

Amanda Sandford, från ASH, sa att höja priset på cigaretter och stoppa försäljningen av mindre paket har gjort rökning mindre tilltalande.

Hon tillade att förbud mot mentolcigaretter kan avskräcka fler yngre från att röka och säger: 'Det är naturligtvis svårt att andas in rök och för många första gången de röker är det motbjudande, men folk fortsätter med det och det är när de blir beroende.

'Det finns bevis för att mentholcigaretter slappnar av i luftvägarna och smaken döljer rökens hårdhet, därför har yngre människor lättare att röka.

Men det är en absolut myt att mentolcigaretter är bättre för dig.

”Alla cigaretter är skadliga och mentolcigaretter är lika farliga som vanliga cigaretter.

Se Även: