Londonbelastningsavgiften kommer att öka med 30% nästa månad efter den stora TfL -räddningen

Kollektivtrafik

Ditt Horoskop För Imorgon

Kostnaden för att köra i huvudstaden är på väg att stiga(Bild: Getty Images/iStockphoto)



Att köra i London kommer att kosta 30% mer från nästa månad, enligt villkoren i regeringens räddning på 1,6 miljarder pund för Transport för London.



Eftersom passagerarpriserna sjönk med 90% när Londonbor stannade hemma och turister stannade borta under coronastängningen tvingades TfL gå till regeringen för en räddningspass för att fortsätta köra.



Men villkoren i affären innebär att alla som kör till - eller genom - London kommer att se sina kostnader stiga.

Trängselavgiften kommer att stiga från 11,50 pund per dag till 15 pund från den 22 juni, sa rådhuset. Det kommer också att fungera från 7:00 till 22:00, sju dagar i veckan, istället för bara vardagar.

Borgmästare Sadiq Khan anklagade Transportdepartementet för att ”få vanliga Londonbor att betala kostnaden för att göra rätt på Covid-19”.



Att köra in till London är på väg att bli dyrare (Bild: PA)

Trängselavgiften avstod under lockdown med majoriteten av människorna som bor i eller runt London som bara arbetade av resande av väsentliga skäl.



Men avgiften på 11,50 pund kommer tillbaka måndagen den 18 maj, tillsammans med den extremt låga utsläppszonen som kostar 12,50 pund för de flesta fordon och 100 pund för tunga lastbilar eller bussar.

TfL sa att det kommer att förlänga ersättningssystemet för trängselavgifter för NHS och vårdhemarbetare tillfälligt.

Nya åtgärder kommer att kosta förarna mer (Bild: PA)

Räddningen består av ett bidrag på 1,1 miljarder pund och ett lån på 505 miljoner pund.

Khan sa att det inte var 'den affär jag ville, men det var den enda affär som regeringen lade på bordet'.

Han fortsatte: 'Jag hade inget annat val än att acceptera det för att hålla rören och bussarna igång.

'Priserna har sjunkit med 90% under de senaste två månaderna eftersom Londonbor har gjort rätt och stannat hemma - så det finns helt enkelt inte tillräckligt med pengar för att betala för våra tjänster.'

12-årig mamma Storbritannien

Förutom att höja trängselavgiften har TfL fått besked att införa högre inflation än nästa år. Priserna kommer att stiga med RPI+1%.

Priser på bussar - skrotade för att skydda förare från Covid -19 - kommer att återinföras, gratis resor för barn stoppas tillfälligt och endast personer över 60 år eller med funktionsnedsättning får resa gratis under högtider.

DfT sa att avtalet innebär att TfL kommer att öka servicenivåerna 'så snart som möjligt för att säkerställa att människor kan följa riktlinjer för social distansering när de är på nätverket'.

Avdelningen sa att den inkluderade en rad varningar som en del av finansieringspaketet 'för att skydda tjänster i framtiden'.

En London Covid -19 Task Force - med representanter från regeringen och TfL - har inrättats för att övervaka operativa beslut under pandemin.

Transportsekreterare Grant Shapps sa att tjänsterna måste ökas för att 'stödja social distansering och se till att vårt kapital fortsätter att röra sig'.

Han fortsatte: 'Den här affären kommer att uppmuntra ett verkligt steg mot grönare och hälsosammare promenader och cykelalternativ, minska trycket på våra kollektivtrafik och ge säkerhet och stabilitet för Londons transporttjänster i framtiden.'

Se Även: