John Lewis, Primark och Ikea bland stora kedjor för att bekräfta återupptagningsplaner från och med måndag

High Street

Ditt Horoskop För Imorgon

Företag är upptagna med att förbereda sig för att kompensera för miljarder Covid -förluster

Företag är upptagna med att förbereda sig för att kompensera för miljarder Covid -förluster(Bild: PA)



High street kommer att återgå till handel nästa vecka när etapp två av lockdown -färdplanen påbörjas, vilket signalerar början på en återhämtningsperiod för tusentals företag.



Stora kedjor inklusive Wagamama och Byron har bekräftat uteserveringsplaner, medan Primark har sagt att det kommer att förlänga öppettiderna för att hantera överbefolkning,



2 pund shakespeare mynt

Meddelandena kommer efter att Boris Johnson gav detaljhandelskedjorna klartecken på måndagen, eftersom han insisterade på att England inte har någon anledning att avvika från sin färdplan.

På tisdagen sa modekedjan New Look att butikerna successivt kommer att öppna igen från och med måndag. En taleskvinna sa: 'Vi har planer på att göra det säkert, vilket är vår första prioritet.'

Mobiljätten O2 sa att butikerna kommer att öppna igen efter en ombyggnad på 4,4 miljoner pund för att förbereda en 'ny generation' shopping.



Poundland sa att 55 butiker kommer att återvända från viloläge den 12 april, medan Ikea sa att butiker i hela England och Wales kommer att öppna igen samma dag, efter Skottland den 5 april.

Den svenska möbeljätten sa att stränga säkerhetsåtgärder kommer att genomföras i butiken, inklusive ett förskjutet entrésystem för att möjliggöra social distansering, handdesinfektionsanläggningar i butikerna och tätare rengöringsrutiner.



Ikea sa att lekplatser och restauranger kommer att förbli stängda och uppmanade kunderna att betala med kontaktlösa där det är möjligt (Bild: AFP via Getty Images)

Men fansen måste vänta lite längre på sina ökända korv, eftersom Ikea -restaurangerna kommer att förbli stängda till den 17 maj, säger kedjan.

I ett uttalande till allmänheten uppmanade företaget kunder att överväga kort- och kontaktlösa betalningar där det är möjligt och tillade att lekplatser i butikerna kommer att förbli stängda.

Peter Jelkeby, UK&IE detaljhandelschef på Ikea, sa: Vi ser verkligen fram emot att välkomna kunder säkert tillbaka till våra butiker och inspirera människor att leva en bättre och mer hållbar vardag genom vårt utbud av prisvärda heminredning.

På andra håll sa Poundland att 55 butiker i England och Wales kommer att öppna igen nästa vecka.

ray j/ kim
Enorma folkmassor förväntas när DIY -säsongen börjar inför sommaren

Enorma folkmassor förväntas när DIY -säsongen börjar inför sommaren (Bild: Andrew Neil)

Ytterligare sex butiker i Skottland kommer att följa senare under månaden. Tolv fristående modebutiker i Pep & Co i England och Wales öppnar också igen nästa måndag.

Kedjan sa att den planerar att öppna 25 nya Poundland- och Dealz -butiker i Storbritannien och Irland under de kommande fem månaderna.

Detta kommer att följa efter nya öppningar i Macclesfield, Birmingham St Andrews, Aberdeen, Broxburn, Cowes och Cookstown och Arnold.

tesco slog och körde

Barry Williams, VD för Poundland, sa: Det är fantastiska nyheter att våra grannar på gatan förbereder sig för att återgå till affärer - inte bara andra återförsäljare utan kaféerna, gymmen och frisörerna som gör våra stadskärnor till de livliga platser folk älskar. Vi har saknat dig och är glada att du kommer tillbaka. '

Återförsäljare förbereder sig för att välkomna kunderna tillbaka

Pubar kommer också att öppna igen - men bara för takeaways och utomhusgäster (Bild: PA)

John Lewis sa att butiker kommer att välkomna tillbaka gästerna den 12 april, efter att ha bekräftat ytterligare åtta permanenta stängningar förra månaden.

Kedjan sa att inredningsrummen kommer att öppna igen och ett nytt skönhetsåtervinningsprogram kommer att vara på plats från och med måndag.

Men 'At Home' -affärer i Ashford, Basingstoke, Chester och Tunbridge Wells och fyra varuhus i Aberdeen, Peterborough, Sheffield och York har stängt sina dörrar för gott.

Pippa Wicks, på John Lewis, sa: Vi är glada över att välkomna våra saknade kunder till våra butiker än en gång.

'Vi ser fram emot att återförena kunderna med glädjen i fysisk shopping, tillsammans med spänningen i våra butiker samtidigt som vi presenterar våra kunder för snygga nya produkter till priser som de inte förväntar sig.

Återförsäljare förbereder sig för att välkomna kunderna tillbaka

Återförsäljare förbereder sig för att välkomna kunderna tillbaka (Bild: PA)

”Vi är också glada över att kunna öppna upp välbehövliga tjänster och hjälpa kunderna att välja de artiklar som är svårare att köpa online - från den perfekta madrassen till att testa rätt barnvagn eller hitta rätt jeans. Vi vill se till att shoppingupplevelsen är lika rolig och inspirerande som den någonsin varit, samtidigt som vi säkerställer att våra kunder och partners känner sig trygga. '

Primark planerar att erbjuda utökade öppettider i nästan alla butiker i England och Wales för att minska köer, sprida efterfrågan och ge kunderna mer tid att handla säkert när butikerna öppnar igen.

Första veckan öppnar butikerna i genomsnitt två extra timmar per dag, vanligtvis en timme tidigare och senare, med tider som varierar beroende på butik.

rollbesättning i a-laget

Primarks verkställande direktör Paul Marchant sa: 'Säkerheten finns fortfarande i vårt huvud.

'Vi har förlängt öppettider i nästan alla våra butiker för att hjälpa till att möta efterfrågan på ett säkert sätt, men vi ber också våra kunder att fortsätta stödet och andan som de visade förra året, särskilt om de stod utanför kön eller i butiken.'

H&M sa till The NEWSAM att butikerna öppnar nästa vecka i enlighet med Covid -vägledning.

'Vi ser mycket fram emot att välkomna kunder tillbaka till våra butiker i England och vill tacka alla för deras fortsatta tålamod när vi har navigerat i den här situationen tillsammans', säger ett uttalande.

”Jag vill också passa på att tacka alla våra otroliga H & M -kollegor som arbetar i roller inom våra logistik- och kundserviceavdelningar som har fortsatt att stödja vår onlineaffär medan våra butiker förblev stängda i England. säger Toni Galli, Country Manager för H&M UK & IE. '

I hela England kommer en ny kontaktlös gräns på £ 100 att finnas på plats till jul för att minimera kontakten under pandemin.

Dr Jackie Mulligan, high street -expert och grundare av den lokala shoppingplattformen ShopAppy.com sa att företag hoppas att det kommer att återhämta sig från månader av restriktioner.

Liverpool nike away kit

Måndagen är ett oerhört viktigt ögonblick för varje lokal handlare och kommer att kännas som en frigöringsdag för butiker på gatan och de stadsdelar som omger dem, säger hon.

'Dessa företag litar på att människor kommer in genom dörren och den känsla av gemenskap som det skapar.'

Registrera dig för NEWSAM Money & s nyhetsbrev för de senaste råd och nyheter

Från universell kredit till löptid, anställningsrättigheter, reseuppdateringar och ekonomiskt nödhjälp - vi har alla de stora ekonomiska historierna du behöver veta om just nu.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev från NEWSAM Money här.

Se Även: