JD-chefen säger att Brexit kostar det 'tvåsiffriga miljoner' och 1 000 jobb kan flytta till EU

Brexi

Ditt Horoskop För Imorgon

JD Sports -butiker har varit stängda större delen av året - och verksamheten förlorar också miljoner på grund av Brexit(Bild: Barcroft Media via Getty Images)



Chefen för JD Sports har varnat Brexit -byråkratin kostar det miljoner pund - med kedjan nu i samtal om att öppna ett nytt distributionscenter i Europa, istället för Storbritannien.



Ordförande Peter Cowgill sa att byråkrati, byråkrati och förseningar i frakt av varor till fastlandet har inneburit att företaget för närvarande förlorar ”tvåsiffriga miljoner”.



Som ett resultat sa han att kedjan överväger ett nytt distributionscenter utomlands - ett drag som skulle öppna 1000 jobb i Europa.

Nya handelsregler mellan Storbritannien och EU trädde i kraft den 1 januari och införde inga tullavgifter för varor som passerar EU till gränsen mot Storbritannien. För produkter som tillverkas utanför EU tillkommer dock extra avgifter.

Detta är känt som & apos; ursprungsregler & apos ;. Det anger varor som inte kommer från Storbritannien eller EU måste betala tullar när de passerar gränsen mellan Storbritannien och EU.



Cowgill sa till BBC's World at One att det inte finns någon verklig frihandel med EU, eftersom varor som JD Sports importerar från Östasien tar tullar när de går till sina butiker i hela Europa.

Peter Cowgill

Cowgill kritiserade regeringens regler som tillåter stormarknader att sälja kläder - trots stängning av klädbutiker



Han sa: 'Jag tror faktiskt att det inte var riktigt genomtänkt. Allt snurr som läggs på det om att vara frihandel och fri rörlighet har inte varit verkligheten.

vad betyder 19 andligt

”Det nya systemet och byråkratin saktar bara ner effektiviteten. Rörelsefriheten och hindren är ganska svåra för tillfället. Jag kan inte se att reglerande pappersarbete lättar mycket på kort sikt, säger Cowgill.

Han sa att ett stort distributionscenter för lager på Europas fastland 'skulle ge mycket ekonomisk mening'.

Det skulle anställa 1 000 personer - men alla roller skulle vara utanför Storbritannien.

Ursprungsregeln innebär att om varan inte tillverkades i Europa måste den betala en tullavgift (Bild: AFP via Getty Images)

Medan JD Sports & apos; befintliga lager i Rochdale skulle inte stänga, 'det skulle innebära överföring av ett antal jobb till Europa', sa Cowgill.

coronavirus Storbritannien lockdown slut

Han varnade också för att Storbritannien behövde en fullständig översyn av affärspriser och hyror för att High Street skulle överleva. 'Det är grundläggande ekonomi', sa han. 'Detaljhandel med tegel och murbruk blir oekonomiskt.'

Cowgill ifrågasatte också regeringens beslutsfattande om icke-väsentliga butiksnedläggningar.

Få de senaste pengaråd, nyheter och hjälp direkt till din inkorg - registrera dig på NEWSAM.co.uk/email

Han sa att stormarknader har tagit in pengar på försäljning av kläder och husgeråd medan butikerna har stängts.

'Vissa viktiga återförsäljare har gjort hö av att sälja kläder, medan klädhandlarna har stängts. Det är bisarrt, sa han.

Se Även: