Ikea avbryter sin ikoniska katalog - med den senaste versionen någonsin

Ikea

Ditt Horoskop För Imorgon

Nyheterna markerar slutet på en 69-årig tradition för platt-möbeljätten, efter att ha publicerat sin första katalog 1951(Bild: Getty Images)



Detaljhandelsjätten Ikea drar ut kontakten i sin ikoniska katalog, 70 år efter lanseringen i Storbritannien.



Den svenska möbelkedjan sa att den nuvarande upplagan - som distribuerades i maj i år - kommer att bli den sista som publiceras när den blir helt digital.



Ikeas verkställande direktör, Konrad Grüss, sa: ”För både kunder och medarbetare är Ikea-katalogen en publikation som väcker många känslor, minnen och glädje.

”I 70 år har det varit en av våra mest unika och ikoniska produkter, som har inspirerat miljarder människor världen över.

Ikea släpper sin katalog en gång om året, vanligtvis i augusti eller september, och det är gratis för kunder att hämta



'Att vända sidan till vår älskade katalog är faktiskt en naturlig process eftersom mediekonsumtion och kundbeteenden har förändrats. För att nå och interagera med de många människorna kommer vi att fortsätta inspirera med våra heminredningslösningar på nya sätt. '

Ingvar Kamprad - grundaren av Ikea - sammanställde den första katalogen 1951, den första någonsin med den ikoniska MK -vingstolen i brun klädsel.



1998 blev det digitalt, med en ny kontorsutgåva för arbetsplatser.

Ikea sa att shoppare nu bläddrar i sina samlingar helt online (Bild: Publicitetsbild)

År 2000, när internet tog fart, lanserade kedjan sin katalog med flera plattformar, tillgänglig både i tryck och online.

När det var som högst distribuerades tidningen i 200 miljoner exemplar, i 69 olika versioner, 32 språk och till mer än 50 marknader.

Återförsäljaren har meddelat planer på att lansera en avskedsbok hösten 2021, som den säger kommer att fyllas med Ikea -möbler och heminspiration.

Den sade att upplagan kommer att markera en 'hyllning och firande' av dess katalog, men vara en engångspublikation snarare än en årlig utgåva.

Den nuvarande katalogen täcker Ikeas sortiment från sommaren i år, fram till 2021.

Tillkännagivandet följer ett liknande drag från Argos, som meddelade att det skulle sluta skriva ut sin katalog efter 50 år tillbaka i juli.

Detaljhandelsjätten kommer att byta ut den tvååriga upplagan av sin katalog-över en miljard exemplar har tryckts sedan lanseringen 1973-efter en förändring i kundernas shoppingvanor.

Nostalgisk: Den allra första Argos -katalogen 1973

Argos webbplats är den tredje mest populära i Storbritannien, med mer än en miljard besök om året - ett skifte som har påskyndats av pandemin.

'Under årtionden har Argos-katalogen kartlagt landets förändrade smak och trender inom allt från måste-ha-leksaker till de senaste prylarna och enheterna, säger Mark Given, marknadsföringschef på Sainsbury's.

”Precis som våra kunders smak har förändrats under åren, så har deras shoppingvanor. Vi ser ett ökande skifte mot digital shopping med hjälp av vår mobilapp, webbplats och webbläsare. Att stänga boken i katalogen hjälper oss att fokusera på att leverera spännande och inspirerande digitala shoppingupplevelser för att möta våra kunders förändrade behov. '

Se Även: