'Jag fiskar efter någon intressant utan en gryta mage och dåliga tänder': Anne Robinson om livet som frånskild

Tv-Nyheter

Ditt Horoskop För Imorgon

Mjukt centrum: Anne Robinson har en mild sida. Verkligen.(Bild: BBC)



Borta är Gestapos specifikationer, förhörsläder och den skrämmande blicken - istället ler Anne Robinson faktiskt sött mot sina gäster.



Den svängbara talarstolen syns ingenstans när hon slappnar av i en soffig soffa på uppsättningen av hennes nya BBC2 -program, My Life in Books, som börjar ikväll.



Men det verkar som om denna mjukare sida av Anne kan ta lite tid att vänja sig vid.

En av hennes första gäster, sexterapeuten och tidigare strikt tävlande Pamela Stephenson fruktar att Anne är på väg att vara elak mot henne.

Anne skakar på huvudet och förklarar vänligt: ​​De betalar mig inte om jag är otrevlig.



Det är förstås en fiktion. My Life In Books är Annes frågesport, hennes format, det är hon som inte betalar själv. Trots det försöker hon definitivt att vara snäll.

Hon har just filmat den sista svagaste länken, som går ut på BBC2 i slutet av mars.



Efter 12 år, 1 693 avsnitt och 230 000 frågor, kliver hon ur sin roll och garderob som frågesport dominatrix.

Ungefär vart tionde år tappar Anne sin designer ormskinn och uppfinner sig själv igen.

Blinkande kvinna från Watchdog blir frågesportvärd, Points of View -pedant blir global superstjärna. -journalist (hon var en gång vår assisterande redaktör) blir Queen of Mean.

Idag är Anne på regalform. Hon ligger kattliknande i soffan i sitt Londonhem framför en brusande eld och avfärdar sin 41-åriga dotter Emmas försök att vara sällskaplig genom att på ett imperiöst sätt meddela: Det här handlar om mig, Emma!

Emma säger: Åh, ja, allt handlar om dig!

Fortfarande vänner: Anne med före detta maken John Penrose (Bild: Roger Allen)

Anne Robinson med dottern Emma

Mamman: Anne och dottern Emma

Ändå finns det ledtrådar till en mjukare sida av Anne. En kopia av den klassiska barnboken The Hungry Caterpillar toppar en hög med böcker framför elden.

Har Anne också förvandlats från den olämpliga mamman till sina memoarer till Doting Granny Robinson?

Att ha barnbarn är underbart, säger hon. Barnen stannade i natt. De älskar det. Emma får allt för dem från eBay och jag går till Harvey Nicks.

Det är 10 år sedan jag första gången intervjuade Anne i soffan i hennes hem i London. Sedan var hennes nya frågesportshow en överraskningshit.

Tittarna ställde in bara för att se henne leverera den avvisande slagordet Du är den svagaste länken. Adjö! med en brutalitet som fick liknande program att se sentimentala ut.

Anne säger: De anställde mig för att de sa: 'Hon ser ut som om hon vet svaren och hon kommer att lindra tävlandees besvikelse'. Jag har fortfarande det brevet inramat i min toalett.

När hon träffade den första gruppen tävlande insåg hon att hälften av dem hade varit på tv mer än jag hade.

Intresserad frågade hon en, Ray, varför han röstade bort Janet.

Han ryckte: För att alla som inte känner till färgen på Teletubbies inte borde vara här.

Anne påminner om: Jag tänkte, 'Det här behöver inte vara ett otäckt spelshow'. Du kan skicka dessa människor att slåss i Afghanistan.

'De är väldigt, mycket konkurrenskraftiga. Jag skulle bara säga 'Du är den svagaste länken', men en av dem fick upp näsan och jag lade till 'Hejdå'.

En kultquizshow föddes, men fortfarande var det ingen som förväntade sig att den skulle sälja till 40 länder, ge Anne en stor hit i staterna och se henne kronas till Röda drottningen för lätt underhållning dagtid.

Hon säger: Jag minns Ed Vaizey, den konservativa parlamentsledamoten för Wantage och en familjevän, som sa till mig: ”Det kommer aldrig att ta fart, Annie”.

mollie king stuart bred

Är inte Vaizey kulturminister? Anne sniffar: Uppenbarligen vet han ingenting om populärkultur.

Jag undrar om Anne fällde en hemlig tår på hennes sista filmdag?

Hon säger otåligt: ​​Jag har alltid varit redo att gå vidare. Jag har gått från den yngsta tjejreportern till den äldsta kvinnan på bästa sändnings -tv.

Jag var den första tjejen som fick mammaledighet, den första som regelbundet redigerade en nationell tidning. Jag är 68 och går fortfarande.

Hon ser naturligtvis inte 68 ut. Men utan kosmetisk kirurgi skulle hon fortfarande jobba på tv? Hon svarar: Jag slösar aldrig bort tid på ”if” -frågan.

Anne kanske säger adjö till den svagaste länken, men det är långt ifrån pension.

Förutom My Life in Books presenterar hon fortfarande Watchdog.

Jag gillar att hålla två program på vägen bara för att irritera Selina Scott eftersom hon alltid tänker på hur hon inte har tillräckligt med tv -arbete, säger hon.

Queen of mean: Anne på The Weakest Link (Bild: BBC)

Konsumentmästare: Anne on Watchdog (Bild: BBC)

Spegeljournalist: Anne i mars 1989 (Bild: Chris Grieve)

Hon skriver också en uppföljning av sin enormt framgångsrika självbiografi Memoirs of an Unfit Mother, baserat på de 12 dagböcker som hon har fört sedan 2000.

Det nya århundradet har varit fullt av överraskningar för henne.

Som hon uttrycker det: Jag förväntade mig inte att åka till Amerika, ha en internationell show.

'Jag trodde inte att jag skulle skilja mig. Jag förväntade mig inte att bli mormor. Jag förväntade mig inte att leva själv.

Anne separerade från sin andra make John Penrose 2007. Du tror att livet kommer att bli allt på Golden Pond, säger hon och talar om Katharine Hepburn -filmen om ett åldrande par.

Men det bara slutade fungera. Det var väldigt svårt att kliva in i det okända. Det var ingen annan inblandad. Vi är fortfarande vänner och han kommer till lunch om barnen är nere.

När de splittrades, förklarade Anne sig på marknaden för en toyboy och har kopplats till en rad ungkarlsmiljonärer. Men hon fnyser av skratt när jag nämner deras namn.

David Collins, Madonnas inredningsarkitekt? Nej!! En god vän. Sothebys internationella ordförande Robin Woodhead? En trevlig man, men nej!

Men det finns någon? Hon säger: Jag får ha en underbar tid utan att dela det med NEWSAM -läsare.

'Sköt ditt eget! Se, det är jävligt svårt som det är.

Jag fiskar i en mycket liten damm för att hitta någon intressant utan krukmage och dåliga tänder.

'Den andra natten gick jag till palatset för att fira Charles Dickens födelse och de enda intressanta män jag pratade med hela natten var Rowan Atkinson och hertigen av Edinburgh.

Det är fantastiskt att slottet släppte in henne - hennes största NEWSAM scoop var att publicera historien om prinsessan Dianas ätstörning.

Hon hade sett Diana se smärtsamt tunn ut och frågade spegelns legendariska Royal Editor, James Whitaker. att undersöka. James dog tyvärr nyligen. Anne säger med kärlek: Han var en fantastisk journalist.

För all hennes nya trevlighet på My Life In Books finns en del av den gamla Anne kvar.

Hon blir synligt glad när komikern Alexander Armstrong inte kommer ihåg sin favorit Shakespeare -karaktär.

Efter att ha lämnat honom till flundra längre än snällt, skär hon bort hans famlande med, det är allt vi har tid för.

Du kan ta frågesportvärden till en annan studio, men du kommer aldrig riktigt att ta medelvärdet ur den röda drottningen.

* My Life in Books finns på BBC2 ikväll kl 18.30.

Se Även: