Hur man gör Mary Berrys julkakarecept - Det har provats och testats sedan 1966 och nu är det ditt

Livsstil

Ditt Horoskop För Imorgon

Erkänn det, du vill vara Mary Berry i köket.



Även om det kan tyckas omöjligt att erövra en värld av lager och blöta bakverk, är bakningsperfektionen inom räckhåll.



The Great British Bake Offs Mary Berry delade med sig av sitt ultimata julrecept – och det är verkligen en piece of cake.



Oktober är tiden att förbereda om du vill göra den perfekta jultårtan.

20 november, traditionellt känd som Rör upp söndag , är den tid familjer tar på sig sina förkläden och samlar vänner runt för att börja blötlägga jul pudding i sprit.

Men det är inte för sent att börja göra en till juldagen! Det finns ingen anledning att få panik om du har missat det traditionella datumet.



Mary Berry sa: Jag har bakat julkaka efter det här receptet sedan jag var gift – vilket är 1966.

Det är viktigt att göra det minst tre veckor till en månad framåt. Om du bakar och äter det inom ett par dagar smulas det sönder.



'Om den får mogna fastnar den och får en fin prydlig skiva. Vi dricker det med te när vi kommer tillbaka från vår traditionella juldagspromenad.

stephen gately död sanning

'Det är också fantastiskt med ett glas champagne!

Vill du ge det ett försök själv? Här är Marys steg-för-steg-guide.

Jultårta.jpg

Julkaka: Mary Berry har använt samma recept sedan 1966

Ingredienser:

175 g (6 oz) russin

350 g (12 oz) körsbär, sköljda, noggrant torkade och delade

500 g (1 lb 2oz) vinbär

350 g (12 oz) sultaner

150 ml (0,25 pint) sherry/konjak, plus extra för matning

Finrivet skal av två apelsiner

250 g (9 oz) smör, mjukat

250 g (9 oz) lätt muscovadosocker

4 ägg

1 msk svart sirap

75 g (3 oz) blancherad mandel, hackad

75 g (3 oz) självhöjande mjöl

175 g (6 oz) vanligt mjöl

1,5 tsk blandad krydda

*Att avsluta och dekorera

Ca 3 msk aprikossylt, siktad och värmt florsocker

1 recept mandelmassa

1 recept royal icing

Gör 1 X 23 cm (9 tum) tårta.

Smörj och fodra en 23 cm (9 tum) djup rund form med ett dubbelt lager smord smörpapper. Värm ugnen till 140C/fläkt 120C/Gasmark 1.

Julmiddag 2018
Mary Berry har det bästa receptet på din julkaka

Mary Berry har det bästa receptet på din julkaka (Bild: PA)

1. Blötlägg den frukten

Lägg all torkad frukt i en behållare, häll över sherry och rör ner apelsinskalet. Täck med lock och låt dra i tre dagar, rör om dagligen.

Mary säger: Jag tar ett kilo vinbär, russin och sultaner och lägger i en massa körsbär. Dessa körsbär är naturliga, så lite mörkare.

De har alla skurits, tvättats i varmt vatten och lagts på hushållspapper och verkligen torkat. Jag gillar att se körsbären i den.

De ser bra ut.

Mary säger: Låt tre dagar marinera frukten i sherry. Detta är viktigt för att fylla upp och smaksätta frukten. Om du minskar blötläggningstiden kommer det att finnas överskott av vätska som kommer att förändra kakans konsistens.

Jag använder ungefär en kvarts pint blötläggningsbrännvin. Eller om du inte vill använda alkohol kan du använda samma mängd apelsinjuice.

2. Mät upp allt

Mät upp smör, socker, ägg, sirap och mandel i en mycket stor skål och vispa väl. Tillsätt mjöl och blandad krydda och blanda noggrant tills det blandas.

Mary säger: Jag gillar allt-i-ett-sättet. Jag tycker att om du använder en matsked doppad i varmt vatten kommer allt att rinna av. Jag låter det blandas tills smöret är enfärgat.

'Det verkar väldigt konstigt att inte ha små människor runt omkring som frågar: 'Kan jag slicka? Får jag prova?'

Rör ner den blötlagda frukten. Det finns ingen överskottsvätska i botten om du har blötlagt den i tre dagar. Mindre tid och det skulle bli mycket vätska vilket skulle göra det för slappt.

'Om du har haft frukten i ett skåp ett tag blir den ganska torr, så att blötlägga den är en bra idé. Det är riktigt sprött och doftar gott.

'Häll i den förberedda kakformen och jämna till ytan.

'När du skär fettpappret, ta två bitar och sätt ihop dem, böja det, och om du klipper med snett så ligger det plant i formen när du vrider det.

Mary har delat med sig av sina bästa julkakatips

Mary har delat med sig av sina bästa julkakatips

3. Baka

Grädda i mitten av den förvärmda ugnen i cirka fyra timmar eller tills kakan är fast vid beröring och gyllenbrun. Om färgen är perfekt efter två timmar täck den med folie.

Ett spett i mitten av kakan ska komma ut rent. Låt kakan svalna i formen.

Mary säger: Om kakan krymper bort från sidan av formen och den får bra färg, inte bränns i kanterna, sätt i ett spett och hoppas att den kommer ut ren.

'Vänd den sedan upp och ner på en tallrik.

4. Hur man dekorerar tårtan

Dekorera med mandelmassa, royal icing och julpynt. Förr var marsipan en kokt blandning men nu är den okokt och är likadan som mandelmassa.

Istället för att täcka med mandelmassa och royal icing, kan du helt enkelt pensla siktad värmd aprikossylt över toppen av tårtan och sedan arrangera glacéfrukter och nötter över sylten.

Pensla igen med sylt.

Du kan slå in och förvara kakan (se steg 4) eller frysa in den innan du dekorerar i upp till tre månader – innan den tinas upp i rumstemperatur.

Julkakeglasyr kan vara hur lätt som helst eller svårt som du vill

Julkakeglasyr kan vara hur lätt som helst eller svårt som du vill

5. Glasyr

    Täcker tårtan med mandelmassa

Gör detta upp till tre veckor framåt men pastan kan lämnas att torka över natten om du använder den kungliga glasyren i snötoppar och inte platt. Topparna är tillräckligt tjocka för att förhindra att mandelmassaoljan kommer igenom. Applicera pasta med rundade kanter eller, för skarpa kanter, rulla en separat cirkel och sidor.

Lägg kakan upp och ner, med den platta sidan överst, på ett kakbord som är 5 cm (2in) större än kakan. Pensla sidorna och toppen med den varma aprikossylten.

    Snabb mandelmassa

Pudra fritt på en arbetsyta med florsocker och kavla sedan ut mandelmassan till cirka 5 cm (2 tum) större än kakans yta. Fortsätt att flytta pastan medan du rullar och kontrollera att den inte fastnar på arbetsytan. Lyft försiktigt upp pastan över kakan med hjälp av en kavel. Jämna försiktigt ut och jämna till toppen av pastan med kaveln och släta sedan ner mandelmassan längs sidorna av kakan, jämna ut den samtidigt. Klipp överflödig pasta från tårtans botten snyggt med en liten vass kniv. Täck kakan löst med bakplåtspapper och låt den torka några dagar innan glasyr.

    Mandelmassa för platt royal glasyr

Pudra en yta med florsocker och kavla ut en tredjedel av pastan till en cirkel som är något större än toppen på kakan. (Använd kakformen som en guide för att skära mandelmassan till exakt storlek.) Lyft på kakan och jämna till försiktigt med en kavel. Piffa till kanterna. Klipp en bit snöre i höjd med tårtan plus cirkeln med pasta ovanpå kakan, och en annan så att den passar runt kakan. Rulla resten av pastan och klipp till med snöret som guide. Pensla lite mer aprikossylt på den övre kanten av remsan som en tätning, rulla sedan ihop remsan löst, lägg ena änden mot sidan av kakan och rulla ut så att sidorna täcks helt. Använd en liten palettkniv för att släta över sidorna och skarvarna på pastan. Täck kakan löst med bakplåtspapper och låt torka några dagar innan glasyr.

    Glasyr med kunglig glasyr

Fördela glasyren jämnt över toppen och sidorna med en palettkniv. För en maximal effekt, använd en mindre palettkniv för att grova upp glasyren. För slät, platt glasyr, tillsätt lite mindre florsocker till den kungliga glasyren tills det är precis konsistensen som ska köras försiktigt över kakan med hjälp av en palettkniv. Lämna kakan löst täckt över natten så att glasyren stelnar lite, slå in eller förvara sedan i en lufttät behållare på en sval plats.

Extra dekoration

Använd band, julfigurer eller något som din familj gillar.

Bästa bagaren Mary Berry

Bästa bagaren Mary Berry (Bild: BBC)

Mandelmassa

Ingredienser

250 g (9 oz) mald mandel,

150 g (5 oz) strösocker

150 g (5 oz) florsocker, siktat

1 ägg

1 tsk mandelessens

1. Blanda ihop det

Blanda mald mandel och socker i en skål, tillsätt ägg och mandelessens. Knåda med händerna i skålen för att bilda en styv pasta men överknåda inte eftersom det gör pastan fet.

2. Klädfilm

Slå in i plastfilm och förvara i kylen tills det behövs.

Topptips

Butiksköpt färdig mandelmassa (marsipan) är lättare att hantera men smaken är inte lika bra.

Vad du ska göra om du förbereder dig framåt

Förbered den upp till en vecka framåt, slå in i hushållsfilm och förvara i kylen. Den fryser också bra i en förseglad polyetenpåse i upp till en månad.

Du kan välja en rad dekorationer

Du kan välja en rad dekorationer

Royal glasyr

Ingredienser

Täcker en 23 cm (9 tum) tårta:

3 äggvitor

675 g (1,5 lb) florsocker, siktat

3 tsk citronsaft

1,5 tsk glycerin – detta hindrar glasyren från att stelna stenhårt. Du kan hitta den i små flaskor i butikernas bakavdelningar. Kemister säljer det också.

1. Vispa bort

Vispa äggvitorna i en stor skål tills de blir skummande. Blanda i det siktade florsockret en matsked i taget. Du kan göra detta med en handhållen elvisp men håll hastigheten låg.

2. Stela toppar

Rör ner citronsaft och glycerin och vispa glasyren tills den är väldigt styv och vit och står upp i toppar.

3. Håll det svalt

Täck glasyrens yta tätt med cellofan och förvara svalt tills det behövs.

Vad du ska göra för att förbereda dig framåt

Gör det upp till två dagar innan. Lägg i en skål, täck ordentligt och förvara svalt.

julen 2018
Mest lästa
Missa inte

Se Även: