Hur säker TUI är från kollaps avslöjades i senaste uppdateringen till sina aktieägare

Tui Travel Group

Ditt Horoskop För Imorgon

Medan strandade britter utomlands pratar med tjänstemän för att komma hem, och tiotusentals arbetare på den misslyckade resejätten Thomas Cook fortfarande försöker räkna ut vad de ska göra härnäst, har rivalen TUI förklarat sin nuvarande position.



Efter att ha lugnat TUI -kunder som bokat Thomas Cook -flygningar att de skulle komma hem tog TUI -koncernchefen Friedrich Joussen en titt på utsikterna för sitt eget företag.



När han talade inför företagets årsresultat sa han att hans verksamhet fortfarande visar sig vara motståndskraftig, även i denna utmanande marknadsmiljö.



Men han erkände att det inte var en promenad i parken. 'Dessa externa utmaningar kommer att fortsätta under FY20 [nästa år].'

Andra var mer uppriktiga i sin bedömning av företaget.

TUI har haft sina egna problem nyligen



Russ Mold, investeringsdirektör på AJ Bell, sa: 'Livet har varit svårt för TUI under de senaste åren med att företaget lider av att vissa flygplan är jordade, överkapacitet inom flygsektorn och effekterna av Brexit -osäkerhet på konsumtionsutgifterna.'

Richard Hunter, marknadschef på Interactive Investor, tillade: Uppdateringen ger bevis, om det behövdes, att det är tuffa tider inom resebranschen.



Han tillade att en rad 'utmaningar kvarstår för TUI,' inte minst av det som fortsätter att grunda sin Boeing 737 -flotta '.

`` Bortsett från detta har företaget uttalat att den oundvikliga Brexit -osäkerheten fortsätter att dra på framtidsutsikterna, medan allmänna flygbolagens överkapacitet fortfarande är en faktor, även om det kommer att ha lättat något efter Thomas Cooks tillkännagivande. ''

Thomson Airways

Många av TUI: s plan har jordats (Bild: Getty)

Men mitt i allt kaos som följde av Thomas Cooks kollaps fanns det ett silverfoder för TUI.

Thomas Cooks bortgång kan mycket väl ge TUI oväntade möjligheter, säger Hunter.

Mold beskrev Thomas Cooks likvidation i starkare termer.

Thomas Cook som går i kast är därför att julen kommer tidigt när det gäller TUI eftersom det tar bort en stor aktör från sektorn, säger han.

'Det har en chans att skära upp affärer som normalt skulle ha gått till Thomas Cook och eventuellt övertyga några av sina rivalers kunder att gå på några av sina mer differentierade erbjudanden snarare än en paketresestandard.'

TUI kan gynna långsiktigt

Läs mer

Thomas Cook går sönder
Omkring 15 000 britter räddade hittills Memorabilia från senaste flygningar på eBay Bröllopsfest på 45 strandade på flygplatsen Vad det betyder för dig och din semester

Ian Forrest, investeringsforskningsanalytiker på The Share Center, sammanfattade det för många - men trots att det var en risk var tecknen överlag positiva.

Marknaden såg uppdateringen som positiv med aktier som steg något i den tidiga handeln, säger han.

'Alla bevis pekar på att TUI är den största mottagaren av det, men det är alltid svårt att exakt förutse hur stor nyttan kan vara och när den kommer att visa sig i resultaten, så investerare bör inte dra några större slutsatser än.

”Under tiden har företaget helt klart många andra utmaningar att hantera. Vi fortsätter att rekommendera aktierna som ett 'Hold' för dem som är villiga att acceptera en medelhög till hög risknivå.

Och TUI: s bedömning av sin framtid?

-TUI är väl positionerat för att bli en integrerad digital turismplattformsverksamhet, säger Joussen.

Se Även: