Hur mycket kan du verkligen köpa från taxfree innan du stoppas i tullen

Europeiska Unionen

Ditt Horoskop För Imorgon

Med till exempel alkohol kan du ta upp upp till 16 liter öl eller fyra liter vin utan att behöva betala något till skattemannen(Bild: Universal Images Group Editorial)



Vi är på väg in i sommarsemestern, då tusentals britter åker till soligare klimat för några veckors avkoppling, kultur och kanske en billig halvliter.



Men om du planerar att ta med dig vissa saker hem, är det viktigt att du förstår exakt hur tullen fungerar om du inte vill lämna över en bunt kontanter till skattemannen i processen.



Det första du bör tänka på är att olika regler gäller beroende på vart du reser.

Så om du tar med saker från en annan EU -nation ska du inte behöva betala någon skatt eller tull på dem, så länge du transporterar dem själv, planerar att använda dem själv (eller ge bort dem i present) och har betald tull och skatt i det land där du köpte dem.

Ger misstankar

Så länge du betalade skatt och tull i det land du köpte varorna, bör inga ytterligare skatter gälla för att ta tillbaka dem till Storbritannien.

Så länge du betalade skatt och tull i det land du köpte varorna, ska inga ytterligare skatter gälla för att ta tillbaka dem till Storbritannien (Bild: Getty Images/iStockphoto)



Tekniskt sett finns det inga gränser för hur mycket sprit eller alkohol du kan ta in från ett annat EU -land.

Men förståeligt, om du tar in betydande belopp, är det mer troligt att du blir ifrågasatt av en tulltjänsteman, som kan stoppa dig och ställa frågor som varför du köpte dem, hur du betalade för dem, hur ofta du reser och hur mycket du röker eller dricker normalt.



Enligt regeringen kommer du troligen att bli frågad av tullen om du tar in mer än följande belopp:

  • Cigaretter - 800

  • Cigarrer - 200

  • Cigarillos - 400

  • Tobak - 1 kg

  • Öl - 110 liter

  • Vin - 90 liter

  • Spritdrycker - 10 liter

Undantagen

Vissa nationer är en del av EU men åtnjuter inte samma regler för hur mycket du kan ta hem.

Vissa nationer är en del av EU men åtnjuter inte samma regler för hur mycket du kan ta hem. (Bild: Getty Images/iStockphoto)

Det finns vissa områden i EU som dock inte åtnjuter samma behandling.

Om du tar med varor tillbaka från Gibraltar, Kanalöarna, Kanarieöarna eller norra Cypern, behandlas det på ungefär samma sätt som att föra in varor till landet från länder utanför EU.

Anländer utanför EU

Det finns mycket strängare regler för att hämta sprit hem från EU.

Det finns mycket strängare regler för att ta med sprit hem från EU. (Bild: E +)

Det finns mycket strängare gränser för hur mycket du kan ta hem om du har semestrat utanför EU utan att betala tull eller skatt.

genomsnittlig förstagångsköpares insättning

Återigen beror det också på att du transporterar varorna själv och planerar att använda dem själv eller ge bort dem i present.

Med till exempel alkohol kan du ta upp upp till 16 liter öl eller fyra liter vin (inte mousserande) utan att behöva betala något till skattemannen.

Du kan också ta med antingen en liter sprit och andra sprit med alkoholhalt över 22% eller två liter förstärkt vin, mousserande vin eller andra drycker med upp till 22% alkohol.

Det är också värt att notera att du inte kan kombinera bidrag med en medresenär för att få in mer än ditt individuella bidrag.

Du har också en tobaksersättning, vilket innebär att du kan ta med något av följande:

  • 200 cigaretter
  • 100 cigarillos
  • 950 cigarrer
  • 250 g tobak

Du kan dock blanda och matcha detta bidrag - så att du kan ta in 100 cigaretter och 50 cigarillos, eftersom dessa var och en är värda hälften av ditt bidrag.

En personlig ersättning gäller för saker du tar med hem som varken är sprit eller fläckar. Det betyder att du kan ta in varor värda upp till 390 pund utan att betala skatt, vilket sjunker till 270 pund om du anländer med privatplan eller båt.

När en vara är mer värd än ersättningen betalar du skatt på hela dess värde, inte bara på värdet ovanför ersättningen.

Vad måste jag betala?

Du kan behöva betala både tull och importmoms.

Du kan behöva betala både tull och importmoms (Bild: iStockphoto)

Tull betalas på vad du än tar in över din ersättning, även om priset du betalar varierar beroende på varans värde.

Om det är värt upp till £ 630 måste du betala 2,5%. Om det är värt mer än så kommer priset du betalar att variera beroende på vad den faktiska varan är.

Regeringen föreslår att du måste kontrollera exakt vad du behöver betala genom att ringa moms-, tull- och punktskattetelefon på 0300 200 3700.

Förutom tull kan du också behöva betala importmoms på det totala värdet av varorna PLUS den tull du betalar. De vanliga momssatserna gäller, så eller de flesta varor är en skattesats på 20%.

Något att förklara?

Du måste meddela tullen om du har tagit hem mer än din ersättning.

Du måste meddela tullen om du har tagit hem mer än din ersättning (Bild: Getty Images)

När du kommer tillbaka till Storbritannien måste du gå igenom tullkontrollerna på flygplatsen.

För många av oss betyder det bara att gå genom en gång - det är upp till dig att vara ärlig och meddela dem om du behöver 'deklarera' något om de saker du har tagit med dig tillbaka.

Du måste informera tullen om du har varor som går över din tullfria ersättning, är förbjudna eller begränsade, eller om du har föremål som du tänker sälja.

Vilka föremål är förbjudna?

Vissa föremål är förbjudna att föras in i Storbritannien, som offensiva vapen och hotade växter.

Vissa föremål är förbjudna att föras in i Storbritannien, som offensiva vapen och hotade växter (Bild: PA)

Vissa föremål är inte tillåtna att transporteras till Storbritannien, oavsett var du kommer från eller vilka mängder du kan ha med dig.

Till exempel kan du inte ta in olagliga droger, stötande vapen, självförsvarssprutor, hotade djur eller växter, grova diamanter eller oanständiga och oanständiga material.

På samma sätt kan du inte ta med din egen leverans av kött och mejeriprodukter från de flesta länder utanför EU, medan andra varor-som skjutvapen eller sprängämnen-är begränsade och kräver en särskild licens.

Tullen kommer också sannolikt att ta beslag av varor som du tar med som de misstänker kränka immateriella rättigheter, till exempel piratkopior av filmer eller musik. Du kan bli åtalad, samt förlora föremålen.

Läs mer

Topppengar
Morrisons säljer påskägg för 25p Avlöningsdag bekräftad KFC öppnar åter 100-tal butiker för leverans Supermarkets leveransrätt förklaras

Se Även: