Hur du skär kalorierna från din takeaway genom att göra dessa val när du beställer

Uk News

Ditt Horoskop För Imorgon

Du behöver inte missa, det är bara att göra klokt(Bild: Getty Images)



Curry, fish and chips, kinesiska ... takeaways har traditionellt varit en helggodis - dags att stanna utanför köket, koppla av och njuta av vår favoritmåltid.



robins och livet efter detta

Men ny forskning avslöjar att de också snabbt kryper in i våra måltidsplaner på vardagar.



En undersökning bland 2 000 personer, av DW Fitness , avslöjar att nästan var tionde av oss beställer in på en måndagskväll, och lika många gör detsamma på en torsdag.

Det är också en vanlig vana - en femtedel har en takeaway en gång i veckan, med en genomsnittlig utgift på £ 9,75 per person - det är enorma £ 507 per år.

Men det är inte bara våra plånböcker som tar på sig. För många takeaways innebär ofta att våra midjor börjar lida, tack vare kaloridoseringen.



Att regelbundet äta för mycket fett, mättade mängder och salt-allt vanligt i takeaways-kan också spela kaos med vår långsiktiga hälsa.

Så nutritionisten Juliette Kellow har kommit till undsättning. Här avslöjar hon de bästa - och sämsta - valen att göra när man beställer ...



KINESISK

En enorm 35% av oss väljer kinesiska - vilket gör det till vår favoritmat.

Knaprig anka, chow mein, sött och surt, vårrullar och stekt ris är det som vi mest troligt kommer att gå efter.

Ta det!

 Till att börja med, välj kyckling satay spett - kycklingen är vanligtvis grillad och kommer med gurka bitar. Eller välj ångade dumplings - bara 40 kalorier vardera.

 Soppor är ett fyllnadsval. Tydliga sorter innehåller minst kalorier - hett och surt har bara 80. Men även krabba eller kyckling och majssoppa kommer på rimliga 170 kalorier.

Undvik misshandlad och friterad mat (Bild: Getty Images)

 Välj huvudrätter gjorda på nötkött, kyckling eller räkor (som inte är misshandlade eller stekta). En portion nötkött med grön paprika och svartbönsås har 410 kalorier, medan Szechuan räkor med grönsaker innehåller 300.

 Nudelbaserad chow mein är bra för att kontrollera portioner-det är bara en kartong mat. Studier visar att ju mer mat vi står inför, desto mer äter vi.

Använd pinnar för att sakta ner dig - på det sättet får din kropp mer tid att känna igen när du är mätt.

Förstör den!

 Krispig, misshandlad, friterad och stekt betyder allt att den har kokats i mycket olja. Allt som beskrivs som klibbigt eller sött betyder att det innehåller mycket socker.

 De flesta förrätter är en kalorimardröm. En portion grillreserver har enorma 870 kalorier. Wontons, pannkakrullar, vårrullar, krispiga tångar, sesamräkorrost och misshandlade räkor är alla friterade, så undviks bäst.

Räkkakor kan vara gratis med din beställning, men de kostar din midja - varje påse har 570 kalorier.

 Stekt ris - ägg, grönsaker, kyckling eller special - betyder att olja tillsätts, så håll dig till kokt eller jasmin.

 Allt som heter special - stekt ris, chow mein, chop suey - har vanligtvis massor av extra ingredienser som kött, räkor och ägg, så fler kalorier.

 Anka serveras normalt med sitt feta skinn och är ofta friterad (till exempel krispig aromatisk anka). Varje fylld pannkaka har 120 kalorier.

Byta

4 bitar sesam räkbröd = 610 kalorier

Sött och surt misshandlat fläsk = 960 kalorier

Äggstekt ris = 560 kalorier

TOTALT = 2 130 kalorier

För

Kyckling- och sockersoppa = 170 kalorier

Chicken chow mein = 590 kalorier

TOTALT = 760 kalorier

Spara 1370 kalorier

INDIAN

Ta hälsosammare beslut med din curry (Bild: Getty Images)

Cirka en fjärdedel av oss satte en indian högst upp på vår takeaway -lista.

Kyckling tikka masala och kyckling jalfrezi är mest älskade.

Ta det!

Opp Poppadoms är friterade, men om du bara kan hålla dig till en, är det bara 115 kalorier. Servera med raita (gurkdipp) och tomatsambal (hackad tomat och lök) snarare än mangoschutney med hög sockerhalt.

 Kyckling- och räkor curry är vanligtvis lägre i kalorier än nötkött eller lamm. Samarbeta med kokt ris istället för oljahaltig pilau, som har cirka 100 kalorier mer per kartong.

 Veggie curry - blomkål, kikärter, linser (dhal), aubergine eller spenat - är bra för att öka fyllningsfibrerna.

 Torra rätter, som tandoori, tikka eller bhuna, är vanligtvis mycket lägre i kalorier än de med sås. Tandoori har cirka 370 kalorier per portion.

 Ju starkare curry, desto bättre - en liten portion kommer att tillfredsställa dina smaklökar och du äter långsammare, vilket ger din kropp de 20 minuter som behövs för att skicka ett meddelande till din hjärna för att säga att du är mätt.

 Biryani är ett utmärkt val eftersom det innehåller ris som en del av skålen, så du behöver inte beställa en extra portion på sidan.

Förstör den!

 Bhajis och samosas är friterade, så kaloririka. En typisk portion bhajis innehåller 430 kalorier.

 Såser är vanligtvis gjorda med buntar med olja eller ghee (klarat smör), så sked köttet och grönsakerna på din tallrik men lämna såsen.

 Curry tillagad i krämiga såser är kalorihögst. Masala- och kormarätter, till exempel, görs med grädde och malet mandel, medan pasandarätter tillagas med grädde.

 Naanbröd lägger till enorma mängder kalorier - 500 kalorier för vanligt och 750 kalorier för peshwari.

Byta

Lök bhaji = 430 kalorier

Kyckling tikka masala = 1250 kalorier

Pilau -ris = 500 kalorier

TOTALT = 2 180 kalorier

För

Kyckling tikka förrätt = 250 kalorier

äkta skräckhelvetesgård

King räka balti = 605 kalorier

Vanligt ris = 390 kalorier

TOTALT = 1 245 kalorier

SPARA 935 kalorier

PIZZA

Tunna skorpa pizzor är bättre för dig än djup panna (Bild: Getty Images)

Pepperoni är vår toppning, följt av en klassisk margherita. Det är mångfalden av bas och vad du lägger på den som gör skillnaden i kalorier.

Ta det!

 Du behöver inte en förrätt eller sida, men om du inte kan motstå är potatisbitar vanligtvis det bästa alternativet - lägg bara inte till dopp.

 Traditionella italienska och tunna pizzor är mycket lägre i fett och kalorier. Till exempel, från Domino's, en skiva ost och tomat från en stor pizza har 218 kalorier med en fylld skorpa, 158 kalorier med en klassisk skorpa, 130 kalorier med en tunn och krispig skorpa och 115 kalorier med en italiensk skorpa.

 Bra toppings inkluderar lök, chili, svamp, paprika, spenat, oliver, sparris, ananas, tonfisk, räkor, kyckling, majs och extra tomat.

Be om halva mängden ost som ska användas - och ringla inte med extra olja.

Förstör den!

 Hoppa över vitlöksbrödet - det är laddat med 130 kalorier per skiva, ännu mer om det toppas med ost.

 Hoppa över dropparna - de är fyllda med salt och krämiga doppar innehåller mycket kalorier. Vitlök och örtdopp har 170 kalorier, medan honung och senap har 110 kalorier.

 Undvik köttpåfyllning, som salami, pepperoni, bacon och skinka för att minska kalorier, fett och salt. Hoppa över extra ost också.

Undvik extra pålägg (Bild: Getty Images)

Byta

2 skivor ostigt vitlöksbröd = 340 kalorier

½ stor pizza med fylld skorpa = 1050 kalorier

TOTALT = 1390 kalorier

För

½ portion potatisbitar = 170 kalorier

½ stor tunn och krispig grönsakspizza = 550 kalorier

TOTALT = 720 kalorier

Spara: 670 kalorier

FISK & CHIPS

Fisk är näringsrik men skär ner på chipsen (Bild: Getty Images)

Det finns cirka 10 500 takeaway -fisk- och chipsbutiker i Storbritannien som serverar cirka 333 miljoner måltider varje år, så välj klokt.

Ta det!

 Känn dig inte skyldig till fisken - torsk, rödspätta och kolja är näringsrika (ja, även med smeten). De är fyllda med protein, vilket hjälper oss att känna oss mättare längre - en liten portion ger 40% av våra dagliga behov.

 En del av den misshandlade torsken är en källa till kalium, fosfor och vitamin B6, och är särskilt rik på selen, jod och vitamin B12.

 Lägg till gröna ärtor - en portion ger 13% av dina dagliga fiberbehov.

hur många siffror för att vinna miljoner euro

 Gå på en fiskkaka - med cirka 200 kalorier är det vanligtvis hälften av fisken.

Förstör den!

 Storleken spelar roll - välj det minsta som finns och dela en portion chips.

Add Lägg inte till currysås - det är extra 110 kalorier, med få näringsämnen.

 Hoppa över saltkrukan - en typisk portion torsk och chips innehåller 0,4 g salt på egen hand. Om du inte orkar utan, prova en saltersättning som LoSalt.

 Hoppa över skrot - alla de bitarna av krispig smet är fyllda med kalorier och fett.

Add Lägg inte till bröd och smör - varje skiva har 150 kalorier.

 Undvik pajer - bakverket gör att det innehåller mycket kalorier och fett (470 kalorier var) och de har inte så många näringsämnen som fisk.

Byta

Stor torsk i smeten = 540 kalorier

Stora chips = 640 kalorier

Skiva bröd och smör = 150 kalorier

TOTALT = 1330 kalorier

För

Liten torsk i smeten = 290 kalorier

½ portion stora chips = 320 kalorier

Kar med gröna ärtor = 100 kalorier

TOTALT = 710 kalorier

Spara: 620 kalorier

Snabbmat fixar

1. Downsize. Välj ris eller naan, inte båda; hoppa över chips; dela rätter och begränsa (eller ännu bättre, beställ inte) förrätter.

2. Använd en servett. Inte för att torka av munnen, utan att ta bort fett från stekt eller fet mat som vårrullar, pizza, chips etc.

3. Håll kryddorna Hoppa över majonnäs, ketchup och njut med pommes frites och hamburgare, släng mango chutney med din curry och tillsätt inte sojasås eller sweet chilisås till kinesiska rätter. Kryddor innehåller ofta också mycket socker och/eller salt.

Se Även: