High street -banker säger ifrån om negativa räntor när Santander varnar för att det är 'klart'

High Street Banks

Ditt Horoskop För Imorgon

Att anpassa dessa system kan ta 12 till 18 månader, sa den spanska banken(Bild: AFP/Getty Images)



Långivare uppmanar Bank of England att gå försiktigt igenom planerna att driva räntorna till under noll för första gången i historien.



HSBC och Santander är bland dem som har ombetts att lämna in detaljer om hur de skulle reagera på minuspriser - vilket skulle innebära att debitera kunderna för att behålla sina besparingar.



meghan markle första make

I ett samtal med Commons Treasury Select Committee sa HSBC att banken behövde 'noga överväga' om negativa räntor faktiskt skulle återuppliva ekonomin.

Att ta negativa räntor skulle faktiskt innebära att kunderna skulle behöva betala för att behålla sina pengar på en bank.

Det betyder att kunderna istället för att tjäna räntor skulle behöva betala en avgift - troligen en månadsavgift - som Bank of England hoppas skulle uppmuntra människor att spendera.



Skyltar sitter utanför grenar

Att ta negativa räntor skulle faktiskt innebära att kunderna skulle behöva betala för att behålla sina pengar på en bank (Bild: Bloomberg via Getty Images)

Detta finns redan i delar av Europa, men HSBC sa i många länder att det inte har haft önskad effekt.



Amanda Murphy, chef för kommersiell bank på HSBC UK, sa till Commons Treasury Select Committee att Bank of England verkligen måste överväga om negativa räntor har önskat resultat.

'Där vi ser platser där de redan har införts - Europa, Japan, Schweiz - har vi inte sett inflationen stiga och tillväxten har inte kommit tillbaka så starkt som man kanske hade hoppats', sade.

Susan Allen, chef för detaljhandel och affärsbanker på Santander UK, sa: 'Vi är redo i många delar av banken, men det finns några äldre system som aldrig byggdes för negativa räntor.'

Det är tänkt att uppmuntra människor att spendera pengar (Bild: PA)

Få de senaste pengaråd, nyheter och hjälp direkt till din inkorg - registrera dig på NEWSAM.co.uk/email

Att anpassa dessa system kan ta 12 till 18 månader, sa den spanska banken.

Bank of England konsulterar för närvarande med långivare för att se om de skulle klara negativa räntor.

Biträdande guvernör Sam Woods sa att banker och byggföreningar i Storbritannien borde vara redo för ett sådant drag.

'Som en del av detta arbete begär vi specifik information om ditt företags nuvarande beredskap att hantera en noll bankränta, en negativ bankränta eller ett nivåskiktat system för reserveresersättning - och de steg som du måste vidta för att förbered dig för genomförandet av dessa, säger han.

Vissa banker har också sagt att de kan införa obligatoriska bytesavgifter för att kompensera bristen .

Vilka nollräntor skulle betyda för dig

Räntorna är redan i botten (Bild: Getty)

parhus tillbyggnad

I teorin betyder 0% ränta att du skulle tjäna ingenting på dina besparingar medan minusräntor faktiskt kan kostar dig.

'Utsikterna till negativa räntor kan komma som ytterligare ett slag för sparare som kanske tror att räntorna inte skulle kunna sänkas,' förklarar Eleanor Williams på Moneyfacts .

'Sparekonton med variabel ränta kan komma att möta ytterligare räntesänkningar om grundräntan skulle gå något lägre, och om vi går in på negativa räntor finns det möjlighet att se konton som tar betalt i framtiden.'

lagförslaget nu

Även om konkurrensen på marknaden kan göra detta osannolikt, varnar Williams att vissa sparkonton kan gå den här vägen - lite som hur vissa löpande konton tar ut en avgift.

'Om serviceavgifter eller innehavskostnader skulle tas in, måste dessa omsättas noggrant i spararnas beräkningar, och helst bör alla avgifter övervakas av ett oberoende organ', säger hon.

'De sparare med större insättningar kan komma att ta ut en avgift för att hålla sådana medel hos en institution, så spridning av förmögenheten kan mycket väl bli vanlig praxis om detta skulle hända. De som säkrar ett fasträntekonto nu skulle vara skyddade för dess löptid om räntorna skulle sjunka ytterligare i framtiden, men sparare måste vara bekväma med att låsa sin sparpott för den period de väljer.

'Sparsektorn förblir flytande, och därför är det kanske viktigare än någonsin för sparare att shoppa efter en konkurrenskraftig affär och hålla ett öga på den ständigt föränderliga marknaden.'

Vad ska jag göra med mina pengar istället?

Om du är orolig för att förlora ännu mer på ditt sparande är dessa dina alternativ just nu:

  • Lås dina pengar på ett fast konto: Fasta sparare erbjuder en fast ränta för en viss period - ofta upp till fem år - så om du är orolig för att räntorna ska sjunka ytterligare kan du lägga dina pengar på ett av dessa konton (förutsatt att du inte behöver tillgång till dem över fastställd period). Just nu betalar Aldermore Bank 1,15% till dem som låser bort £ 1000 eller mer i två år.

  • Jag kan behöva nödåtkomst till mina kontanter: Enkel åtkomstkonton som Coventry Building Society: s 0,96% sparare betalar anständiga belopp men räntorna är variabla - vilket betyder att de kommer att fluktuera med basräntan. Se upp för termen & apos; fixed & apos; eftersom dessa ger lite mer sinnesro.

  • Spara på ett specialistkonto: Dra nytta av konton som är utformade för att hjälpa dig att nå dina sparmål. Till exempel Livstid isa betalar 25% upp till £ 4 000 per år och kan hjälpa dig att köpa ett hus eller spara till din pension. På samma sätt är regeringens Hjälp att spara konto betalar en 50% bonus och är tillgänglig för miljoner av dem med låga inkomster. Du kan spara upp till 50 £ i den i månaden.

  • Rensa din skuld: Om du har utestående lån och för närvarande betalar mer på dem i ränta än du tjänar på ditt sparande, överväg att använda kontanterna för att rensa dessa utestående saldon. Med osäkra tider framöver kan det vara en stor skillnad att vara skuldfri. Om du inte har några lån men har en inteckning, överväga överbetalningar istället (men var medveten om avgifter för detta).

Se Även: