Den skrämmande sanna historien bakom BBC: s Three Girls och hur visselblåsaren Sara Rowbotham rördes för att vidta åtgärder

Tv-Nyheter

Ditt Horoskop För Imorgon

En rysande ny dramaserie, Three Girls, startade på BBC One på tisdagskvällen som är baserad på den chockerande sanna historien om de unga offren i Rochdale -sexuell exploateringsring och hur de svikits av myndigheter.



Det var en av de senaste skrämmande berättelserna på senare tid; berättelsen om hur utsatta tonåringar hade blivit utsatta av en grupp medelålders män och makthavare som inte lyckades agera för att stoppa övergreppen trots flera bön om hjälp.



Tre flickor gjordes med fullt stöd av offren och deras familjer och beskriver hur de unga kvinnorna tvingades till alkohol och droger innan de misshandlades, varför deras uppmaningar om bistånd initialt ignorerades av myndigheterna och hur deras skrämmande värld så småningom blåste upp tack vare Sara Rowbothams arbete.



sheridan smith damien smith

Myndigheterna tvingades sedan be om ursäkt för att de inte lyckades stoppa övergreppen tidigare.

Tre flickor följer tre unga offer för övergreppen; på bilden syns skådespelarna Ria Zmitrowicz, Liv Hill och Lisa Riley (Bild: BBC)

Vad hände i Rochdale?

Dramat fokuserar på händelserna 2008 till 2012 och de sanna upplevelserna av tre unga tjejer: systrarna Ruby och Amber och deras vän Holly. Alla deras namn har ändrats för att skydda deras identitet.



Alla tre flickorna - mellan 13 och 15 år - misshandlades under flera år och blev alla gravida.

Amber tvingades hjälpa till att snara andra unga offer.



Ruby, som har inlärningssvårigheter, blev gravid vid 13 efter sex med en 42 -årig man och gjorde sedan en abort; vid rättegång talade hon om att mannen var hennes vän, även efter att sexmissbruksringen hade avslöjats.

Nästan 50 unga flickor misshandlades totalt.

Tre flickor kommer att redogöra för hur en grupp medelålders män, mestadels pakistanska ursprung, var ansvariga för den fruktansvärda grooming, misshandel och handel med flera flickor, och hur de tål sina offer med alkohol och droger i ett försök att göra dem mer följsamma.

Skådespelarna Elllie Lightfood och Ria Zmitrowciz i en scen från Three Girls (Bild: BBC)

Sårbara unga tjejer riktades mot platser som snabbmatbutiker i kebab, där de fick gratis sprit, presenter och mat innan de tvingades till sex med flera främlingar.

Ett offer sa att hon hade tvingats ha sex med upp till fem olika män på en dag, flera gånger i veckan och var för rädd för att tala med myndigheter av rädsla för vad som kan hända henne om hon gjorde det. En annan vittnade under rättegången om att ha våldtagits av två män medan hon var 'så full' att hon kräktes över sängen.

En sa: 'Jag tycker att det de gjorde mot mig var ont. De slet bort all min värdighet och min sista självkänsla och i slutet av det hade jag ingen känsla alls eftersom jag var van att användas och missbrukas dagligen. '

Skådespelarna som spelar Amber, Holly och Ruby, karaktärer baserade på verkliga offer (Bild: BBC)

Skådespelarna Jill Halfpenny och Molly Windsor i en scen från det tredelade dramat (Bild: BBC)

Vem var ansvarig för Rochdale -övergreppet?

Nio män dömdes för att ha varit inblandade i sexuellt utnyttjande av unga kvinnor i Rochdale efter en rättegång vid Liverpool Crown Court i maj 2012.

De fick straff från fyra till 19 år bakom galler.

Shabir Ahmed, då 59, utnämndes till gängets ringledare och fick 19 års fängelse efter att ha dömts för två våldtäkter, sexuella övergrepp, medhjälp till våldtäkt och människohandel för sexuellt utnyttjande.

Vid Rochdale -rättegången hade domaren sagt att offren våldtogs kalligt, ondskefullt och våldsamt och tillade: Alla behandlade ni [offren] som om de var värdelösa och överträffade respekt.

andlig betydelse av 122
Shabir Ahmed

Shabir Ahmed fängslades i 19 år (Bild: PA)

Hur hjälpte Sara Rowbotham att hitta rättvisa?

Den fruktansvärda världen i Rochdale -sexexploateringsringen offentliggjordes 2012 - men 2008 hade en tonåring rapporterat detaljer om hennes övergrepp till myndigheterna, bara för att ignoreras.

Offret avslöjade övergreppen som hon utsattes för när hon togs in av polis för förhör i samband med skadegörelse vid en takrestaurang i Rochdale.

Flickan, då 15, berättade för detektiver hur hon blivit våldtagen och misshandlad av ett gäng män. Polisen undersökte två män men när kronans åklagartjänst granskade filen, lades fallet ner eftersom tonåringen ansågs vara ett opålitligt vittne.

Det var inte förrän 2011 som beslutet att utreda ärendet togs, vilket sammanföll med en annan utredning om en separat grooming anklagelse.

Sara Rowbotham-spelad av Maxine Peake i Three Girls-var arbetare för sexuell hälsa och Rochdale Crisis Intervention Team-koordinator som märkte det störande mönstret i sexuella övergrepp i området och uttryckte sina bekymmer för polis, barnskyddstjänster och kommunfullmäktige.

Hon ignorerades också upprepade gånger.

Maxine Peake, på bilden, spelar Sara Rowbotham, medan Lesley Sharp, till höger, spelar Maggie Oliver (Bild: BBC)

Skådespelerskan Maxine poserar som Sara Rowbotham (Bild: BBC)

Sara har sagt att chansen att stoppa misshandeln började redan 2004, när hon började göra den första av många hänvisningar till myndigheter som hon skulle skicka genom åren i ett försök att starta en utredning.

De förbises, de diskriminerades. De behandlades förfärligt av skyddstjänster, säger hon. Jag berättade för alla att dessa barn misshandlades. När det gäller mig sa jag till alla.

I en intervju med Väktaren den här veckan sa Sara att hennes roll inom tjänsten för sexuell hälsa gjorde det möjligt för henne att vinna de unga offrens förtroende och lära sig detaljer som de annars aldrig skulle ha berättat för polis eller myndigheter.

Hon började sedan se ett mönster i övergrepp i området.

När jag väl började se storleken på problemet gick jag ur vägen för att berätta för alla om det, förklarade hon.

'Men det verkade att omfattningen av detta brott var något folk bara inte kunde möta. Mina samtal till polisen ignorerades och socialarbetare berättade att tjejerna gjorde livsstilsval. Då trodde jag att jag skulle bli arg.

”Hur kunde ingen se att vi var mitt i en stor kris där flickor våldtogs i industriell skala?

Hon fick sällskap i hennes strävan efter rättvisa av Maggie Oliver, en detektivkonstabel som spelades av Lesley Sharp i dramat.

Dramat är en upprörande klocka; skådespelarna är avbildade på tillflyktscentret (Bild: BBC)

Orsakerna till att myndigheter slopade alla utredningar av anklagelserna om övergrepp inkluderade fokus på ”volymbrott” som inbrott och rädsla för att uppmuntra rasistiska spänningar, eftersom majoriteten av de påstådda missbrukarna var från det pakistanska samhället.

Anklagelser om rasism framkom under rättegången när några av de åtalade påstod att de hade blivit riktade på grund av deras ras, men domaren Gerald Clifton svarade med att säga: 'Några av er, när de greps, sa att [åtalet] utlöstes av ras. Det är nonsens. Det som utlöste detta åtal var din lust och girighet. '

Läs mer

Tre tjejer
Den sanna historien bakom Three Girls Vem är & apos; Daddy & apos; Shabir Ahmed? Vem är Sara Rowbotham? REAL FACES of Three Girls cast

Efter avslöjandet av Rochdale -exploateringsringen tvingades myndigheterna be om ursäkt för offren för att de inte agerade tidigare.

Greater Manchester -polisen medgav att de inte kunde känna igen omfattningen av övergreppen och det hade funnits en 'fullständig brist på förståelse' om vad som hände i samhället.

tara palmer tomkinson make

Kronans åklagarmyndighet och kommunfullmäktige bad också om ursäkt för misslyckanden.

Se Även: