Funktionshindrad kvinna säger 'Jag älskar dig mamma' för första gången tack vare 9 000 pund dator

Teknologi

Ditt Horoskop För Imorgon

Detta är det hjärtvärmande ögonblicket på allvar Inaktiverad kvinna säger 'Jag älskar dig mamma' för första gången tack vare en hi-tech dator som gör det möjligt för henne att tala - med ögonen.



Pauline Worrall, 36, har inte kunnat prata eller röra sina händer sedan hon fick diagnosen Retts syndrom, en sällsynt neurologisk störning, när hon var två år gammal.



Hon har tillbringat hela sitt liv rullstolsbunden och oförmögen att kommunicera annat än genom ansiktsuttryck och begränsade rörelser.



Men nu kan hon prata med sin familj efter att de sparat ihop till att köpa en dator för £9 000 som omvandlar Paulines ögonrörelser till tal.

charlie brooks är gravid igen

Tobii Dynavox ögonspårningsteknik är en form av Augmentative and Alternative Communication [AAC], som visar vad Pauline tittar på på en datorskärm.

Datorn använder eyetracking-teknik (Bild: Dave Evitts / SWNS)



Infared ljus reflekteras på Paulines ögon som spårar vilken symbol eller fras hon än tittar på på skärmen framför sig.

anfield road stativ design

Tekniken omvandlar sedan informationen till tal vilket innebär att Pauline kan kommunicera verbalt med sin familj för första gången på mer än tre decennier.



Hennes glada mamma Judith, 64, har nu filmats när hon pratar med sin dotter för första gången.

Judith, som tar hand om sin dotter på heltid i familjens hem i Kidderminster, Worcs., sa: 'Det kan låta som en liten sak men jag har aldrig hört Pauling tala förut.

Pauline som barn (Bild: Worrall Family / SWNS)

'Hennes första ord till mig var 'jag älskar dig', vilket var underbart. Vi kan nu ha skämt och chatta som betyder så mycket för oss båda.'

frankie sandford och dougie poynter

Pauline började gå tillbaka som ett litet barn på grund av sjukdomen som kan orsaka djupa fysiska och kommunikationssvårigheter.

Judith tillade: 'Du tror att du har ett perfekt utvecklat barn som plötsligt går baklänges så det är en förödande diagnos. Hon kunde inte tala eller använda händerna.

Vi sa att vi kände att vi ramlade nerför en klippa och vi visste inte riktigt när vi skulle klättra upp igen. Jag visste bara att hon var medveten om vad som pågick och vad vi sa till henne.

Paulines röstdator passar på framsidan av hennes rullstol så att hon kan använda den utanför hemmet och göra det möjligt för henne att få större självständighet (Bild: Dave Evitts / SWNS)

Senaste tekniska nyheter

'Det är delvis instinkt och att hon skrattade på alla rätt ställen. Jag visste att hon lyssnade.'

Paulines röstdator passar på framsidan av hennes rullstol så att hon kan använda den utanför hemmet och göra det möjligt för henne att få större självständighet.

Judith tillade: 'Det bästa med datorn är när hon berättar att hon älskar oss och när hon kallar mig mamma. Det har alltid varit en stark relation. Jag har alltid älskat henne. Men jag känner att jag har roligare med henne nu.

'Ibland berättar hon för mig hur svårt det är att ha tillståndet, vilket är väldigt tråkigt men det är bra att hon kan uttrycka det nu. Hon har sagt till mig att hon är rädd och hon har sagt att hon är frustrerad - vilket jag skulle vara om jag inte kunde säga det jag ville säga.'

är kelly cates gravid
Mest lästa
Missa inte

Se Även: