Ex-rugbystjärnan Ed Slater berättar om sina barns reaktion på diagnosen motorneuronsjukdom

Rugby unionen

Ditt Horoskop För Imorgon

Före detta rugby stjärna Ed Slater har avslöjat svårigheten att berätta för sina barn att han led av motorneuronsjukdom (MND) efter att han fick diagnosen förra månaden.



Förra månaden meddelade Slater att han hade varit det diagnostiserats med den degenerativa sjukdomen och drog sig tillbaka från rugby med omedelbar verkan. Han hade gjort tre framträdanden för Gloucester i Premier League förra säsongen, med den senaste i januari innan han genomgick sex månaders testning.



Under en känslosam intervju med BBC Frukost, en känslomässig Slater medgav att det var mycket svårt att säga hans tre små barn. Han har två flickor och en pojke, och 34-åringen berömde hur de tog beskedet.



'De är unga och det är därför jag säger att vi anpassade det lite som vi sa till dem, men barnen är otroligt motståndskraftiga och i det ögonblicket kan de ha haft det svårt, men när de väl insåg att ingenting förändrades direkt och att det inte plötsligt påverkade deras lever drastiskt, de gick vidare med saker”, sa Slater efter att ha kämpat tillbaka tårarna. 'På vissa sätt är det verkligen uppfriskande för mig.

'Bara att vara runt dem när du får nyheterna, bara att vara runt dem är en stor källa till tröst.'

Slater avslöjade också att han har påbörjat processen med 'voice banking', vilket är när en person spelar in en lista med fraser med sin egen röst medan de fortfarande har förmågan att göra det. Inspelningen konverteras sedan för att skapa en personlig syntetisk röst.



Det tidigare låset erkände att han tyckte att konceptet var svårt att linda huvudet runt, men han är glad att han har gått igenom det innan sjukdomen verkligen börjar få fäste. Slater tillade: 'Jag satte mig ner med min dotter faktiskt och vi läste, eller så lyssnade hon på mig som läste.

'Jag tror inte att hon riktigt förstod vad som pågick men hon var glad över att höra mig läsa en bok för henne så jag är glad att jag har gjort det - det ger mig lite lugn att veta att jag har gjort det. att i den typ av bästa tillstånd jag kan verkligen.'



Slater öppnade upp om den 'mest känslomässiga' aspekten av prövningen, som var att höra om verkligheten av sjukdomen. Ett uttalande från Gloucester insisterade på att de var 'helt engagerade i att stödja Ed, hans fru Jo och hans tre barn på vilket sätt som helst'.

  Det tidigare Gloucester-låset Slater meddelade att han avgick från rugby omedelbart efter att ha fått reda på hans tillstånd
Det tidigare Gloucester-låset Slater meddelade att han avgick från rugby omedelbart efter att ha fått reda på hans tillstånd ( Bild: Getty Images)

Efter att ha lämnat Leicester Tigers anslöt Slater till Cherry and Whites 2017 och gjorde 78 matcher för klubben i Premier League. Han tillbringade sju år tidigare med Tigers, där han vann Premier League-titeln 2012-13, spelade 136 gånger samt lagkapten under två säsonger.

MND är ett degenerativt tillstånd som påverkar nerver i hjärnan och ryggmärgen. Den före detta rugbyligaspelaren Rob Burrow, Skottlands rugbyunionslås Doddie Weir och ex-Liverpools högerback Stephen Darby har alla diagnostiserats med MND de senaste åren och har aktivt arbetat för att öka medvetenheten om sjukdomen.

Weirs välgörenhetsorganisation His My Name'5 Doddie Foundation - en hänvisning till hans nummer fem tröjanummer - sa att det insåg att det fanns ökad uppmärksamhet angående huvudskador och potentiell neurologisk sjukdom, men att det 'för närvarande inte fanns tillräckligt med definitiv forskning' för att dra slutsatser angående eventuella länkar till MND.

Burrow, tidigare Leeds Rhinos scrum-half, fick diagnosen 2019 efter att han gick i pension och tilldelades en MBE i april för sina tjänster till både sport och MND-gemenskapen. Hans tidigare lagkamrat och nära vän Kevin Sinfield tilldelades en OBE efter att ha samlat in miljoner för forskning om tillståndet.

Se Även: