Eurovision -vinnaren Mike Nolan: Dagen då Bucks Fizz nästan dödades i bussolyckor

Verkliga Livshistorier

Ditt Horoskop För Imorgon

Mike Nolan

(Bild: Rex)



Det kommer att vara 22 år i helgen sedan Mike Nolan vann Eurovision med Bucks Fizz men bara tre år senare dog han nästan när gruppens turnébuss träffade en lastbil.



Efter livräddande hjärnoperation lämnades han halvblind med epilepsi. Han behöver fortfarande daglig medicinering och kämpar med sitt minne.



Här återupplever Mike, 58, som är singel och bor i Kent, natten som förändrade hans liv.

Jag får ofta frågan om tränarolyckan som nästan dödade mig och saken är att jag inte kan komma ihåg det alls. Mitt minne har helt torkat ut det.

Under årens lopp har jag verkligen försökt komma ihåg det men inget kommer till mig.



Mina tidigare bandkamrater Cheryl Baker, Bobby G och Jay Aston som också var inblandade berättar för mig hur lycklig jag är för att det var så hemskt och de önskar att de kunde glömma det.

Kraschen inträffade den 11 december 1984 - fyra dagar efter min 30 -årsdag.



Vi fyra, plus alla våra musiker, reste på Great North Road efter en fullspäckad spelning i Newcastles stadshus.

Det var cirka 22.20 och vi såg alla fram emot festen efter showen.

Det sista jag minns är någon som ropade, sedan krockade vår tränare med en lastbil. Vi reste i 35mph och så var lastbilen.

joey essex och stephanie pratt

Effekten av smash katapulted mig och Cheryl genom vindrutan.

Vi hade inte haft säkerhetsbälten eftersom det inte var obligatoriskt då. Vi landade båda på vägen, precis framför bussen, medvetslösa.

Jag kommer inte ihåg att jag kom runt men en av sjukvårdarna som räddade mig från olycksplatsen berättade senare för mig att jag en kort stund kom runt i ambulansen och frågade om mitt ansikte var märkt.

Han skrattade och sa: Ni popstjärnor är likadana, alltid oroliga för ert utseende. Sedan svimmade jag.

Cheryl och jag fördes sedan till Royal Victoria Infirmary, Newcastle där jag återfick medvetandet.

Jag släpade mig ur sängen och frågade var de andra bandmedlemmarna var.

Sjuksköterskorna sa att Cheryl var granne så jag stapplade in i hennes rum och vi började skratta båda två.

Vi såg ut som ett tillstånd, täckta av blåmärken och stötar, och vi skojade om vad våra fans skulle säga om de såg oss.

Mitt ansikte var helt märkt, jag hade olja i håret och till och med glasbitar från vindrutan.

Jag sa till henne att jag hade en fruktansvärd huvudvärk. Hon sa att hon skulle be om smärtstillande, men sjuksköterskan kunde inte ge mig något direkt så hon öppnade fönstret.

Det var det sista jag kommer ihåg-en öronsplittrande, bländande huvudvärk sedan ingenting.

Jag fick höra efteråt att jag hade gått i koma och läkare hade 11 avgörande minuter att ta mig till operationssalen på Newcastle General där kirurgerna borrade i mitt huvud för att släppa en blodpropp i min hjärna.

Kroatien ska diskvalificeras

Min mamma Kathleen och pappa John och mina fem bröder kallades till min säng för att säga adjö. Jag fick 50/50 chans att överleva.

Det var värre för min familj eftersom de inte visste om jag skulle överleva och om jag skulle bli hjärnskadad i slutet av det.

Ett par dagar efter operationen började mitt huvud och ansikte svälla när vätska började byggas upp runt min hjärna.

Jag såg ut som elefantmannen och var tvungen att opereras igen.

När jag kom runt hade jag dubbelsyn. Jag såg skanningarna i min hjärna och skadan var fruktansvärd.

Kirurger var tvungna att skära bort den del av min hjärna som hade dött på grund av blodproppen och jag tappade 50% av min syn i båda ögonen.

Men trots oddsen drog jag igenom och i slutet av januari 1985 bad jag om att bli utskriven. Jag fick nog. Jag ville fortsätta med livet som vanligt.

Dumt insåg jag inte hur mycket kraschen skulle påverka mitt liv.

Bucks Fizz - 1981

Vinnare: Bucks Fizz vann Eurovision 1981

Jag började få humörsvängningar och min personlighet förändrades.

Jag brukade vara en extrovert på och utanför scenen, men jag blev tillbakadragen och introvert när jag inte uppträdde.

Åtta månader senare var bandet tillbaka på scenen men under en stor repetition fick jag ytterligare en stor skräck.

Jag hade haft fruktansvärda minnesproblem sedan olyckan och hade svårt att lära mig texter. Jag minns att Bobby G hade sjungit sitt solo och jag gick till mikrofonen för att presentera våra hits medley. Jag gick för att prata men jag kunde inte och mumlade för att dölja.

Jag trodde att musiken blev allt starkare men det var inte i verkligheten. Cheryl vände sig till mig och sa: Det är något fel på dig.

Sedan föll jag ihop i hennes armar. Det var mitt första anfall. Det var den mest skrämmande upplevelsen eftersom jag visste att något dåligt hände men jag visste inte vad. Jag trodde att jag höll på att dö och det gjorde Cheryl också. Jag vaknade på sjukhuset och kom ihåg att jag tänkte: Inte här igen.

När läkarna berättade att jag hade epilepsi gick jag totalt förnekande. Det tog mig år att acceptera det. Och det tog läkare ett tag att få min medicin rätt för att stoppa anfall.

Jag tappade också mitt körkort på grund av min nedsatt syn. För mig var detta det värsta som hände eftersom jag tappade självständigheten. Om jag hade en önskan skulle jag be Gud om min licens tillbaka!

Och varje år när årsdagen för kraschen kommer, tänker jag på det.

Nu är jag beskyddare av välgörenheten Headfirst, som stöder forskning om huvudskador.

Cheryl hjälpte till att bilda välgörenhet och det var ursprungligen The Mike Nolan Brain Damage Fund men bytte senare namn. Jag arbetar också med BUSK, Belt Up School Kids, för att öka medvetenheten om farorna med att resa med bussar utan att bära bilbälte.

Jag vill inte att folk ska tycka synd om mig. Jag är en normal person, mycket positiv och tillbaka till mitt livewire -jag.

hetaste stället i england

Jag har inte fått ett anfall på åtta år, så vidrör trä, epilepsin är under kontroll. Jag tar bara ett piller på natten och ett på morgonen.

Även om jag har drabbats av minnesförlust kan jag imponera på människor med mina allmänna kunskaper, särskilt i frågemusikrundan.

Jag håller min hjärna frisk i frågesportböcker och jag har ägnat timmar åt att behärska sudoku. Det skulle vara mitt råd för någon som har en hjärnskada - fortsätt jobba på det.

Jag var till och med en tävlande på en kändisspecial av BBC Two -frågesportprogrammet Eggheads och fick alla mina frågor rätt.

För att hålla mig i form går jag till gymmet tre gånger i veckan och har en personlig tränare som hjälper mig att tona upp vikter.

Jag tittar på vad jag äter och ligger i sängen klockan 22 och upp klockan 5. Jag gör vänner galna när jag står upp så tidigt och meddelar: God morgon, det är en helt ny dag.

Mitt favoritordspråk är: Tidigt i säng, tidigt att gå upp, gör en man frisk, rik och tröttare.

Som sagt till Kirsty English

Mikes nya album, In My Life, en 14-låtars samling låtar som har betytt mest för honom sedan han återhämtade sig, är ute nu. Han kommer att turnera senare i år. För mer information, gå till www.mikenolan.co.uk

Se Även: