Dörrstegsgivaren Provident Financial stänger 380 000 kunder och 2 100 jobb

Provident Financial Plc

Ditt Horoskop För Imorgon

Företaget erkände att det var på väg att kollapsa i mars

Företaget erkände att det var på väg att kollapsa i mars(Bild: Getty)



Den kontroversiella kreditjätten Provident Financial ska dra sig tillbaka från utlåningen efter mer än 140 år.



Långivaren, som idag rapporterade en förlust på 113 miljoner pund för året, citerade 'skiftande kundpreferenser' för sitt beslut att sluta driva lån på människors tröskel.



är Lacey Turner gravid

Det kommer bara några månader efter dess utbetalningsarm - Satsuma - drog sig tillbaka från att sälja ny kredit efter att ha tvingats betala ut miljoner på grund av en strid mot överkomlighetskontroller.

Provident har lånat ut och samlat in återbetalningar på tröskeln sedan 1880 -talet. De senaste siffrorna visar att företaget hade cirka 380 000 kunder.

Många av dess lån är för kortfristiga återbetalningar och är ofta små belopp - vanligtvis några hundra pund.



Subprime-långivaren sa att den försöker antingen sälja eller avveckla sin konsumentkreditarm-ett drag som skulle kosta företaget 100 miljoner pund. Det kommer istället att fokusera på lån även om det Vanquis bank dotterbolag.

Har du haft en dålig erfarenhet av Provident Financial? Kom i kontakt med din berättelse: emma.munbodh@NEWSAM.co.uk



Lånen säljs ofta på människors tröskel

Lånen säljs ofta på människors tröskel (Bild: Getty Images/Tetra images RF)

Tröskelarmsutlåningsarmen-som erbjöd högkostnadslån till personer med svag kredithistoria-hade kämpat redan före coronaviruspandemin och förlorade 21 miljoner pund 2019.

Utlåningen är laglig och godkänd av stadsregulatorn, men den har varit kontroversiell. Vissa kampanjörer betraktar sådana operationer som 'lagliga lånhajar'.

Under de senaste åren har det varit en översvämning av klagomål om överkomlighetskontroller som erbjöd kredit till människor som realistiskt sett inte hade råd att betala tillbaka det.

Många av dessa klagomål har gjorts genom skadehanteringsföretag och utlöst bortgång av långivare som Wonga och Piggybank.

Företagets utlåningsarm för lönedagar - kallad Satsuma - började fungera 2013 och slutade nyligen att låna ut till nya kunder.

Provident sa att andra halvan av förra året hade en 200% ökning av klagomål jämfört med första halvåret, och £ 25million hade betalats ut.

Stadsregulatorn, Financial Conduct Authority, utreder separat Provident för hur hanterade klagomål under året till februari.

I mars skrev långivaren till kunderna och varnade för att dess konsumentkredittavdelning skulle kunna falla in i administrationen på grund av översvämningen av ersättningskrav.

Financial Conduct Authority avvecklar en av de största felförsäljningsskandalerna hittills som fann att människor såldes lån utan lämpliga överkomlighetskontroller

Financial Conduct Authority avvecklar en av de största felförsäljningsskandalerna hittills som fann att människor såldes lån utan lämpliga överkomlighetskontroller (Bild: Getty)

I mars skisserade företaget en plan, kallad ett arrangemang, för att begränsa ersättningen till kunder som var felsålda lån.

tommy lee och pamela anderson

Jason Wassell, verkställande direktör för Consumer Credit Trade Association, som representerar alternativa långivare, sa att andra företag står inför samma svårigheter som Provident.

”Den ständigt föränderliga inställningen från Financial Ombudsman Service, tillsammans med den ökande skadekulturen som drivs av skadehanteringsföretag, gör det svårt för företag att driva och locka investeringar.

'Dessa faktorer tillsammans ledde till stora marknadsmässiga exit i högkostnadskortsiktiga kreditsektorn, och det har nu spridit sig till hemkrediter', sa han.

Företaget har tidigare jämförts med lånhajar

Företaget har tidigare jämförts med lånhajar (Bild: Getty)

'Marknadsavslut kommer sannolikt att fortsätta inom sektorn om dessa problem inte åtgärdas. Resultatet blir att tillgången till kredit minskas för en grupp konsumenter som kommer att kämpa för att låna någon annanstans. '

Skuldrådgivaren Sara Williams, som driver Debt Camel -bloggen, sa: 'I augusti 2020 sa Financial Conduct Authority att långvarig återlämning kan vara skadlig för låntagare. Och finansombudsmannen har vidhållit 75% av klagomålen mot överkomliga överkomliga priser - jag uppskattar att den genomsnittliga återbetalningen är cirka 5 000 pund och många är över 10 000 pund.

'Från den här punkten har dörrlåningsmodellen sett död ut i vattnet. Det finns inget sätt att omstrukturera utlåning utanför dörren för att vara lönsam utan en betydande mängd utlåning. '

Provident startades först 1880 av Joshua Waddilove, en försäkringsagent som kom med ett system för fattigare invånare i Bradford, West Yorkshire, att betala för kläder med kuponger som sedan betalades tillbaka i delbetalningar.

Registrera dig för NEWSAM Money & apos; s nyhetsbrev för de senaste råd och nyheter

Från universell kredit till löptid, anställningsrättigheter, reseuppdateringar och ekonomiskt nödhjälp - vi har alla de stora ekonomiska historierna du behöver veta om just nu.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev från NEWSAM Money här.

Malcolm Le May, Providents verkställande direktör, sa: Mot bakgrund av den föränderliga industrin och regleringsdynamiken i hemkreditsektorn, liksom förändrade kundpreferenser, är det med djupaste beklagande att vi har beslutat att dra oss ur hemmakreditmarknaden och vi har för avsikt att antingen placera verksamheten i hanterad avrinning eller överväga en avyttring.

I framtiden kommer företaget att fokusera på kreditkort och lån utan säkerhet genom sin Vanquis Bank am som tjänade 38 miljoner pund förra året.

Kreditföretaget driver också en lönsam bilfinansieringsverksamhet som heter Moneybarn. Dotterbolaget tog in 10 miljoner pund 2020.

'Jag är glad att kunna säga att Vanquis Bank och Moneybarn förblev lönsamma för 2020 som helhet och har börjat 2021 positivt', säger Le May.

uk ps4 releasedatum

Se Även: