Får du lediga dagar för en begravning? Dina medlidande rättigheter förklaras

Anställningsrättigheter

Ditt Horoskop För Imorgon

Har du rätt till betald ledighet när en älskad dör?

Har du rätt till betald ledighet när en älskad dör?(Bild: Getty)



Det finns få mer oroande saker att ta itu med än en älskades död.



Det är inte bara hjärtesorgen heller; du kan vara involverad i hanteringen av den avlidnes testamente, begravningsarrangemangen och vad som händer med alla deras ägodelar.



sophie thompson harry potter

Att behöva ta lite ledigt från jobbet efter en död är helt förståeligt, men ny forskning tyder på att många anställda känner att de måste skynda sig tillbaka till jobbet innan de faktiskt är redo att göra det.

En studie av Co-op begravningsvård fann att mer än hälften av de vuxna (58%) kände sig pressade att återgå till jobbet efter en förlust i familjen, med nästan en tredjedel (30%) som sa att de behövde mer än två veckors ledighet innan de kände sig redo att gå tillbaka.

Så vad är dina rättigheter om en älskad går bort? Hur länge kan du ta ledigt från jobbet?



Vad lagen säger

Arbetsgivare måste tillhandahålla & apos; rimliga & apos; lämna efter en död, men de behöver inte betala dig.

Arbetsgivare måste tillhandahålla & apos; rimliga & apos; lämna efter en död, men de behöver inte betala dig. (Bild: Getty)

Frustrerande är att lagen är otroligt vag på sorgeledighet.



Sysselsättningslagen 1996 föreskriver att anställda får en ”rimlig” ledighet för att hantera en nödsituation som involverar en anhörig.

Detta täcker ett brett spektrum av frågor; det kan vara att familjemedlemmen har insjuknat, varit inblandad i en olycka eller gått bort.

kvällens lotteriresultat uk

Det finns ingen faktisk vägledning om vad som räknas som rimligt under dessa omständigheter.

omröstning

Ska betald sorgeledighet vara en laglig rättighet?

500+ RÖSTER SÅ LÄNGT

JaLåt bli

Som regeringens egen webbplats påpekar: Du får en rimlig tid ledig för att hantera nödsituationer, men det finns ingen bestämd tid eftersom det beror på situationen.

Vad mer är, medan arbetsgivare måste ge dig lite ledighet för att hantera en nödsituation i familjen, är de inte tvungna att faktiskt betala dig för det.

På plussidan har du rätt till detta från första dagen när du började arbeta med din arbetsgivare - du behöver inte ha arbetat där en viss tid först.

Läs mer

Att göra lönen rättvisare
Planer för rättvisare löner blockerade Vad kan du göra om du betalar mindre På något sätt har löneskillnaden mellan könen blivit värre Kvinnor betalade £ 3k mindre trots samma jobb

Kontrollera ditt kontrakt

Eftersom den juridiska sidan är så vag, beror det verkligen på din arbetsgivare och hur medkännande de är för den här typen av frågor.

michael jackson utan smink

Vissa kommer att ha specifika regler för medkännande ledighet och familjeförsörjning, medan andra kommer att inkludera dem inom samma familjeparaply som plötslig sjukdom eller problem med barnomsorg.

Morrisons, till exempel, föreskriver att anställda kommer att få två veckors betald ledighet om de drabbas av sorg av en närmaste familjemedlem (som kan inkludera föräldrar, make, sambo, civil partner, barn, bröder, systrar och vårdnadshavare) medan de får en dag med betald ledighet för att närvara vid begravningen av en stor familj, till exempel mor- och farföräldrar eller nära vänner.

Sainsburys erbjuder emellertid tre dagars betald ledighet när den avlidne är en nära släkting, en vårdnadshavare eller en förälder. Om du är huvudarrangören för begravningen kan upp till en veckas betald ledighet beviljas.

Det enda sättet att verkligen fastställa vad du har rätt till är att kontrollera ditt anställningsavtal eller tala med din HR -avdelning.

De kommer att kunna klargöra exakt hur mycket ledighet du har rätt till, och viktigare om du faktiskt kommer att få betalt för det.

ryan giggs flickvän kate greville

Läs mer

Hur man hittar ett nytt jobb
Ditt CV är fel - det som verkligen spelar roll Hur man flyr från ett jobb man hatar Orden som ALDRIG ska användas på ett CV De 50 vanligaste intervjufrågorna

Vad händer om de säger nej?

Med tanke på bristen på tydlighet från lagen är det kanske oundvikligt att det kommer att finnas vissa meningsskiljaktigheter mellan arbetsgivare och arbetstagare om vad som räknas som rimlig ledighet.

Om din chef har svårt för att ge dig den ledighet du behöver, kanske du vill få hjälp av ditt fackförbund, Medborgarråd eller Hem (rådgivnings-, förliknings- och skiljedomstjänsten).

Du kanske kan ta ditt ärende till en arbetsdomstol.

Det är bra att prata

Att prata om hur du mår kan vara en stor hjälp i sorgprocessen.

Att prata om hur du mår kan vara en stor hjälp i sorgprocessen. (Bild: Getty)

PS4 releasedatum uk

Som nation är britter inte alltid de bästa när det gäller att prata om känslor eller svåra ämnen som sorg.

Co-ops studie fann att nästan hälften (46%) av de sörjande vuxna kände att andra aktivt undvek dem, medan cirka fyra av tio kände sig isolerade på jobbet.

Att tala om din förlust och hur du känner kan dock vara en avgörande del av läkningsprocessen.

Ett bra ställe att börja är Cruse Bereavement Care välgörenhet , som erbjuder stöd till människor som har lidit någon form av sorg. Du kan hitta din lokala filial på välgörenhetens webbplats.

Chris Netto, från Cruse, sa: Sorg är unik för varje person, och människor måste lära sig att klara sig på sitt eget sätt. Stöd uppstår ofta naturligt eftersom många tycker det är tröstande att diskutera sina känslor med sin nära familj och vänner.

'Men i vissa fall kanske du inte har några nära relationer eller vissa situationer kan diktera att hitta någon mindre nära att anförtro sig till.

Se Även: