Daniel Ricciardo kräver massiv pay-off för att avsluta McLaren-karriären mitt i Oscar Piastri-fiasko

Formel 1

Ditt Horoskop För Imorgon

Daniel Ricciardo har berättat McLaren att ge honom en åttasiffrig pay-off om de vill ersätta honom med Oscar Piastri för nästa säsong, enligt en rapport.



McLaren vill ersätta australienaren med sin yngre landsman för 2023. Piastri befordrades till en racerplats av alpina efter Fernando Alonso meddelade att han skulle åka till Aston Martin , men Formel 2 champion har andra planer för sin F1 debut.



Istället för att hålla fast vid Enstone-outfiten vill Piastri gå med i McLaren – en möjlighet som hans manager förhandlat fram Mark Webber . Men Ricciardo är garanterad minst ett år till efter detta på sitt nuvarande avtal, och är fast besluten att se till det kontraktet – eller åtminstone få en rejäl lön.



Enligt australiensisk sajt Speedcafé , är 33-åringen den enda parten som har makten att säga upp sitt kontrakt, vilket lämnar McLaren i en trång ställning. För att ge upp sin plats i laget, hävdar rapporten, har Ricciardo bett om en avgift på mer än £12 miljoner.

Den slutliga avgiften förväntas bli lägre om båda sidor träffar en överenskommelse, men ändå kommer Ricciardo att tjäna miljoner för att ha gått åt sidan för att låta Piastri tävla tillsammans Lando Norris . Och även om han gör det, kommer hans F1-framtid troligen att vara säker med flera lag som väntar på att kasta sig.

Minst fyra lag har varit i kontakt med Aussie för att få en känsla av hans avsikter de senaste veckorna. En av dem tros vara Alpine, som skulle överväga att ta tillbaka Ricciardo i gruppen skulle de sluta med att förlora Piastri mot McLaren.



 Att rycka Piastri från Alpine kan kosta McLaren miljoner mer än de hade räknat med
Att rycka Piastri från Alpine kan kosta McLaren miljoner mer än de hade räknat med ( Bild: Getty Images)

'Jag menar, om man tittar på Fernando, till exempel, så kommer han och går, och jag tror att det händer med andra förare också', sa chefen Otmar Szafnauer. 'Och jag tror inte att det är ett problem alls. Jag tror att det vi behöver fokusera på är, som jag säger, planerna som vi har för de kommande åtta eller nio loppen.

'Vi måste se till att vi kompletterar den planen med den bästa föraren vi kan, och det finns några alternativ där ute för oss. Och vi lägger in den bästa föraren bredvid Stephen [Ocon] , så att vi kan gå vidare mot det vi har planerat.'



När det gäller Piastri kommer hela sagan att gå till domstol med båda lagen övertygade om att de har ett giltigt kontrakt med föraren. Om Alpine verkligen kan bevisa att de har rätt att främja sin reserv till en tävlingsplats nästa år, kan McLaren vara på jakt efter ytterligare en enorm utbetalning om Piastri bestämmer sig för att bryta den affären.

Se Även: