Boris Johnson 'i grunden olämplig för ämbetet' eftersom 'tusentals dog i onödan av Covid'

Politik

Ditt Horoskop För Imorgon

Tiotusentals människor har dött i onödan på grund av Boris Johnsons hantering av coronaviruspandemin, hävdades det på onsdagen.



I ett häpnadsväckande erkännande sa premiärministerns tidigare närmaste medhjälpare Dominic Cummings till parlamentsledamöterna att hans gamla chef var 'i grunden olämplig för ämbetet'.



I bombdåd som kommer att vara djupt skadligt för mannen han hjälpte till att driva in på nr 10, hävdade han: 'Tiotusentals människor dog, som inte behövde dö.'



Mer än 128 000 människor har mist livet av Covid sedan pandemin började - mer än hälften sedan PM vägrade att införa en snabb inlåsning i höstas.

Han insisterade på att Johnson sa att han hellre skulle se 'kroppar staplade högt' än att ta landet in i en annan lockdown - trots att PM avfärdade påståendena som 'totalt, totalt skräp'.

Vad är din syn? Säg vad du vill i kommentarsfältet



Extremt smärtsamt uttryck för Cummings när han bevisade för parlamentsledamöter

Extremt smärtsamt uttryck för Cummings när han bevisade för parlamentsledamöter (Bild: pixel8000)

Under maratonmötet i Commons hälso- och vetenskapskommittéer som varade mer än sju timmar, målade Mr Cummings en bild av en kaotisk och dysfunktionell Downing Street i förnekelse över omfattningen av den katastrof som väntar.



'' Sanningen är att högre ministrar, högre tjänstemän, högre rådgivare som jag hade katastrofalt brist på de normer som allmänheten har rätt att förvänta sig av sin regering i en kris som denna '', sa han.

charlie brooks är gravid igen

”När allmänheten behövde oss som mest misslyckades vi. Jag skulle vilja säga till alla familjer hur ledsen jag är för de misstag vi gjort.

Men han hånade PM för att ha försenat inlåsning, ignorerat de vetenskapliga råden och för att ha satt ekonomin över nationens hälsa under hösten.

Gillar du politiska nyheter? Registrera dig för NEWSAM's politiska nyhetsbrev

PM: s skam när Cummings märker honom som en katastrof i pandemin

PM: s skam när Cummings märker honom som en katastrof i pandemin (Bild: POOL/AFP via Getty Images)

Johnson vägrade att införa ytterligare en lockdown i september och slutligen gick med på en månadslängd avstängning i november som forskare hävdade var för lite, för sent.

'Han tog inte några råd, han tog bara sitt eget beslut att han skulle ignorera rådet. Skåpet var inte inblandat eller frågade. '

Regeringens forskare, ministrar och nr 10 -assistenter hade alla uppmanat PM att införa en kortslutningsavstängning i september förra året.

Men han tackade nej trots att modelleringen visade att NHS skulle bli 'krossad igen' på grund av de ekonomiska effekterna av lockdown.

'Jag sa till honom hela lärdomen av vad som hände tidigare är att genom att fördröja avstängningen till senare måste det vara allvarligare, det måste vara längre, den ekonomiska störningen är ännu värre i alla fall.

'Vi kommer att ha dödat Gud vet hur många tusentals människor under tiden som har fångat Covid som inte skulle ha fångat det om vi agerar nu - du måste säkert dra lärdomarna av det förflutna.

'Och ​​premiärministern bestämde sig nej och sa i princip att vi bara kommer att slå och hoppas.'

Cummings anklagade sin gamla chef för att han inte tog viruset på allvar även efter att det nästan dödade honom.

Whiteboard i nr 10 sa att visa regeringsplan B för den första vågen och, infogad, vem sparar vi inte

Whiteboard i nr 10 sägs visa regeringsplan B för den första vågen och, infogad, & vem sparar vi inte & apos;

I en extraordinär attack mot Matt Hancock anklagade han hälsosekreteraren för 'kriminellt, skamligt beteende' och påstod att han hade ljugit upprepade gånger under hela pandemin och borde ha blivit avskedad.

Mr Cummings vände också sin eld mot Carrie Symonds, vilket tyder på att hon hade drivit 'helt oetiska och klart olagliga' försök att packa nr 10 med sina egna vänner.

I allmänheten sa Johnson: ”Jag tar fullt ansvar för allt som har hänt.
”Jag är verkligen ledsen för det lidande som människorna i detta land upplever.

'Men regeringen agerade hela tiden med avsikt att rädda liv, skydda NHS och i enlighet med de bästa vetenskapliga råd.'

Bild tagen från Twitter -flödet av Dominic Cummings av en bild av en whiteboard där regeringen

Dominic Cummings twittrade denna bild (Bild: PA)

Men mycket av Mr Cummings & apos; extraordinära bevis gjorde att dessa påståenden tvivlade.

Den tidigare topphjälparen - som tvingades ut av nummer 10 i slutet av förra året efter en intern maktkamp - sa att de på frontlinjen för pandemin var som 'lejon som leds av åsnor'.

Han hävdade att premiärministern hade berättat för honom att han gillade att vara omgiven av 'kaos' i Downing Street, eftersom det innebar att alla var tvungna att vända sig till PM 'för att se vem som har ansvaret'.

På frågan om han tyckte att Johnson var en 'lämplig och korrekt person' för att få Storbritannien genom pandemin, svarade Cummings: 'Nej.'

Tidigt förra året när Covid-19 spred sitt grepp över landet, trodde Johnson att viruset bara var en 'skrämselhistoria' och den 'nya svininfluensan', hörde parlamentsledamöterna.

PM hade erbjudit att be överläkare Chris Whitty 'att injicera mig live på TV' för att visa att det inte fanns något att frukta från viruset.

Nyckelpersoner i regeringen gick bokstavligen på skidåkning och premiärministern försvann för en 'semester' på officiell bostad Chevening när den tog sitt grepp om landet i februari förra året.

Men den tidigare rådgivaren avslöjade att han skickade ett SMS till PM den 12 mars 2020: 'Vi har stora problem på gång.

PM ignorerade råd, sa Cummings

PM ignorerade råd, sa Cummings (Bild: REUTERS)

'Skåpskontoret är skrämmande skit - inga planer, helt bakom takten.

bästa babymjölkspulver

”Vi måste meddela idag att om du mår dåligt stanna hemma. Vi tittar på 100 000 till 500 000 dödsfall.

Dagen efter varnade den högsta tjänstemannen Helen McNamara honom om att Storbritannien var 'helt förbannat' och att coronavirus skulle 'döda tusentals människor'.

Efter en briefing från hälso- och sjukvårdsmyndigheterna stormade hon in på nr 10 och sa: ”Jag har fått höra i åratal att det fanns en plan för detta.

Cummings varnades

Cummings varnades (Bild: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT/EPA-EFE/REX/Shutterstock)

'Det finns ingen plan, vi har stora problem. Jag tror att vi är helt jävla.

'Jag tror att det här landet var på väg mot en katastrof, jag tror att vi kommer att döda tusentals människor.'

Men beslutet att stänga av blev avskjutet igen när nummer 10 var inblandad i interna rader över karantän, en amerikansk begäran om att stödja en bombningskampanj i Irak och PM: s hund.

Cummings hävdade att Carrie Symonds 'gick på knäcken' och krävde att presskontoret fokuserade på en 'helt trivial' tidningsberättelse om Dilyn.

Cummings inledde skarpa attacker

Cummings inledde skarpa attacker (Bild: REUTERS)

Den tidigare topphjälparen kritiserade också regeringen för att inte ha skyddat vårdhem och PM för att vägra införa en hård gränspolitik för att stoppa nya varianter.

Han påstod att Johnson ville bli som borgmästaren i filmen Jaws, som höll stränderna öppna trots hotet om hajattacker.

Cummings sa att det skulle vara 'oacceptabelt' för regeringen att försena den offentliga utredningen av regeringens kaotiska hantering av pandemin.

Det beräknas börja våren 2022 men många rädslor kommer inte att sluta före nästa val.

Den högsta tjänstemannen Helen MacNamara slog alarmklockor

Den högsta tjänstemannen Helen MacNamara slog alarmklockor

Han hävdade att Johnson var 'desperat' för att undvika att möta sina katastrofala beslut förra hösten som ökade antalet döda.

'Tiotusentals människor dog, som inte behövde dö', sa han.

'Det finns absolut ingen ursäkt för dröjsmål.

bild på paul walker

'Ju längre det dröjer, ju fler människor kommer att skriva om minnen, ju fler dokument kommer vilse, desto mer blir det hela cancerframkallande'.

Boris Johnsons partner Carrie Symonds med sin hund Dilyn

Boris Johnsons partner Carrie Symonds med sin hund Dilyn (Bild: AFP via Getty Images)

Arbetsledare Keir Starmer märkte Mr Cummings & apos; påpekar om tiotusentals onödiga dödsfall en 'förödande erkännande'.

Han sa: ”Mycket allvarliga anklagelser har gjorts mot Boris Johnson och hans hantering av Covid.

'Inga mer förseningar. En offentlig utredning måste starta i sommar. '

Fran Hall, 60, från Buckinghamshire, förlorade sin man Steve Mead, 65, till Covid förra året, bara tre veckor efter att paret gifte sig.

'Enligt Dominic Cummings i dag hade premiärministern fått rådet att inlåsa i september, och han vägrade. Kanske, om han hade gjort det, skulle Steve fortfarande vara här, sa hon.

molly och tommy love island

'Det har varit en djupt svår upplevelse att höra honom stava ut vad vi alla fruktade var sanningen om den kaotiska och dödligt oansvariga situationen i hjärtat av den brittiska regeringens hantering av pandemin.

'Herr Cummings uttalade mer än en gång idag att tiotusentals människor dog som inte behövde dö, och att dödsfallet var ett resultat av passivitet eller beslut som fattades för sent ... det här är fruktansvärt att höra.'

Mert Dogus, 18, från London, förlorade sin far, en 49-årig taxichaufför som inte hade några underliggande hälsotillstånd till Covid i mars förra året.

'Jag tror att Cummings bad om ursäkt, men en ursäkt kommer inte att minska, de måste göra mycket bättre,' sa han.

'Om liv står på spel bör de prioriteras, men det faktum att Boris var på semester också vid den här tiden och inte tog det på allvar är chockerande oprofessionellt.

”Det får mig att känna att regeringen inte bryr sig om oss om vi inte bidrar mycket till ekonomin.

'Det visar att min familj och jag måste ta initiativ till dessa farliga situationer för att skydda oss själva och vårt samhälle - eftersom regeringen inte gör det.'

Meredith, 32, från Cumbria, förlorade sin far efter att han drabbades av Covid på sjukhus i januari.

Cummings misslyckades absolut och borde inte ha varit i den position han var - han är precis på den fronten, det är krackeler, sa hon.

'Han gjorde inte det rätta. Istället stötte han upp Boris Johnson under hela pandemin samtidigt som han gjorde ett hån mot det system han utarbetade.

'Jag är så arg att jag mår dåligt. Min far är död och jag vet att han inte behövde dö så.

Matt Fowler från Covid-19 Bereaved Families for Justice sa: Idag är en hemsk, upprörande och dyster dag för de över 150 000 efterlämnade familjerna över hela landet.

Beviset från Cummings är tydligt att regeringens kombination av grotesk kaos och obeveklig flippans är direkt ansvarig för att många av våra nära och kära inte är med oss ​​idag.

Vägran att ha en brådskande lagstadgad utredning med en snabb granskningsfas riskerar att andra ansluter sig till dem. Det är klart att det finns otroligt allvarliga frågor att ställa till makthavarna.

Dave Dawes, ordförande för Royal College of Nursing, tillade: Misslyckanden med planering, beslutsfattande och ansvarsskyldighet lämnade sjukvårdspersonal farligt under det skydd de behövde från början av pandemin.

Att höra dagens förfaranden kommer att ha varit svårt för alla som har förlorat en kollega, familjemedlem eller vän till Covid-19.

'Vi anser att den formella offentliga utredningen bör skyndas på snarast.'

Se Även: