Strandhytten säljer för 325 000 pund eftersom Covid-vistelser skickar ögonvattnande priser

Söndag Människor

Ditt Horoskop För Imorgon

Familjer njuter av solskenet på stranden vid Coldingham Sands

Denna ödmjuka strandstuga såldes för samma pris som ett parhus



ebow graham utländska tiggare

Höjande vistelsepriser har träffat den en gång ödmjuka strandstugan.



Kostnaden för att köpa eller hyra har gått igenom taket när miljoner beslutar att semestra i Storbritannien snarare än att riskera att åka utomlands.



Och högkonjunkturen kommer när många klagar över att ha belastats hundratals pund mer än förra året för samma boende.

Trots att de flesta saknar toaletter eller rinnande vatten har försäljningspriserna på strandstugor ökat med 40% i vissa hotspots.

En fastighetsmäklare sa: Efterfrågan har varit häpnadsväckande.



På våren tjänade en hydda i pittoreska Mudeford, nära Bournemouth, Dorset, 320 000 pund.

Det är samma sak som ett fristående hus med fyra bäddar i Market Drayton, Shropshire, eller en fristående bungalow med tre bäddar i Kirkby-In-Ashfield, Notts.



Familjer njuter av solskenet på stranden vid Coldingham Sands

Familjer njuter av solskenet på stranden vid Coldingham Sands (Bild: Getty)

Men bege dig österut längs kusten till Shoreham-by-Sea, West Sussex, och du kan få en för en relativt blygsam 45 000 pund.

Under tiden är hyresavgifterna vanligtvis cirka £ 80 per dag och stiger till £ 126 på de mest exklusiva platserna.

En ägare i trendiga Whitstable, Kent, sa: Jag brukar hyra ut min hydda för cirka 40 £ i veckan. Så har det varit de senaste fem åren.

Men i år märkte jag att många ägare har lagt upp sina priser eftersom efterfrågan är så hög.

Så jag lade min upp till £ 60 per dag och trodde att den inte skulle hyras ut men hela sommaren var bokad på ungefär en vecka.

Jag tror att jag förmodligen kunde ha fått så mycket som £ 80 per dag.

Priserna har exploderat trots att Storbritanniens 20 000 hyddor styrs av strikta rådsregler om när de får och inte kan ockuperas, med övernattningar i stort sett spärrade.

gemma collins och arg
Strandstugans priser stiger

Strandstugans priser stiger

Jo Tyler, en fastighetsmäklare i norra Norfolk, säger att efterfrågan har fördubblats i kölvattnet av pandemin och visar inga tecken på att sakta ner.

Familjer och pensionerade par är de största fansen, trots att de flesta bara erbjuder de mest grundläggande bekvämligheterna, sa hon.

Jo tillade: hyddorna har inga verktyg så att du inte kan övernatta, du kan njuta av en kopp te eller en baconmacka med en gasspis, men de är mest för förvaring.

Medombud Bob May, från Bognor Regis, West Sussex, sa att intresset från köpare hade ökat efter att Covid kom och att det nu fanns en lång väntelista.

I februari 2020 hade jag cirka sju eller åtta hyddor att sälja utan intresse alls, sa han.

nummer 808 betyder

I slutet av maj hade jag sålt dem alla. Jag har nu ett register med runt 100 personer som hoppas
köp en.

Stugorna sträcker sig från cirka 5 000 pund med relativt korta hyreskontrakt upp till 18 000 pund, men priserna kryper hela tiden.

1995 sålde jag en koja för 450 pund - samma hydda är nu värd cirka 12 000 pund.

Det höjer smärtan för semesterfirare som redan står inför höga kostnader för brittiska hotell, Airbnb -fastigheter, semesterparker och annat boende.

Stuguthyrningspriserna är 53% högre den här månaden, £ 222 per natt, än i juli 2020, enligt fastighetsförvaltningssidan Guesty. Augustipriserna stiger med 34% till £ 229, stod det.

A vilken? undersökningen visade att det hade varit en genomsnittlig 35% ökning av kostnaden för semesterboende jämfört med förra året, med stora ökningar i kuststäder som Whitby, North Yorks och Llandudno, norra Wales.

En natt i Brighton ökade från £ 53 till £ 127, sa konsumentgruppen.

Sju nätter i närliggande Eastbourne gick från £ 409 till £ 696. En vecka i Cornish -orten St Ives hoppade från £ 860 till £ 1 263.

Branschexperter säger att reseföretag har tappat miljoner under lockdown och den höga efterfrågan på semester när ekonomin öppnar igen kommer att pressa upp priserna.

Men vissa semesterfirare anklagar företag för vinst.

när är augusti helgdag

Och man befarar att dessa priser kommer att fortsätta stiga när förvirringen fortsätter att virvla runt utländska flyktregler.

Resesexperter säger att 22 länder skulle kunna läggas till en utökad grön säker reselista när den uppdateras i mitten av juli, men det är inte garanterat.

Destinationer inklusive Frankrike, Italien och Österrike kan uppfylla tröskeln så att britterna kan besöka dem utan att behöva karantän i 10 dagar vid återkomsten.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel

Tysklands förbundskansler Angela Merkel (Bild: REUTERS)

kim och kanye west

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har lättat på sitt försök att få EU -nationer att införa hårda regler för resenärer i Storbritannien, bland rädsla för Delta -varianten.

Efter att ha träffat Boris Johnson på fredagen sa Mrs Merkel att hon hoppades att de som hade fått en dubbelstöt kunde komma in i hennes land utan karantän inom överskådlig framtid men inte gav några datum.

Statsministern har sagt att helt vaccinerade britter ska kunna resa mer fritt efter att Covid -restriktionerna äntligen upphävs den 19 juli.

Ministrarna är angelägna om att de ska kunna besöka länder med gula listor utan att behöva karantän vid återkomsten.

Detta skulle sätta Spanien, Grekland och Portugal stadigt tillbaka på listan över destinationer för miljoner.

Men World Travel and Tourism Council varnade semesterfirare inför en förlorad sommar om inte europeiska ledare tar ett samordnat förhållningssätt till reglerna.

Det säger att regeringen kan förlora 20 miljoner pund i både juli och augusti om internationella resor fortfarande är hobbled.

Se Även: