B&Q -ägare planerar att byta ut 15 butiker - och Screwfix är också på spel

High Street

Ditt Horoskop För Imorgon

(Bild: Bloomberg)



B&Q -ägaren Kingfisher har varnat för att överväga att byta ut 15 butiker utöver 19 Screwfix -stängningar i Tyskland medan de meddelar att de anställer en efterträdare för chefen Veronique Laury.



Det kommer bara månader efter dussintals Homebase -stängningar - efter att ägaren Hilco Capital, som köpte kedjan för £ 1, tog upp ett företag frivilligt arrangemang i augusti förra året.



Kingfisher sa att 15 underpresterande butiker är avsedda att stängas under de kommande två åren - 11 av dessa kommer att finnas i Frankrike, medan fyra B&Q -filialer kommer att vara i Storbritannien och Rumänien.

Och även om det kommer att minska sin Screwfix -närvaro i Tyskland, ligger expansionen på korten i Storbritannien.

Under 2019 och 2020 kommer kedjan att förlänga sin butiksplan, riktad mot 800 butiker i Storbritannien, som tidigare har riktat in sig på 700 - expansionen är också på gång i Irland.



I ett uttalande om ändringarna stod det i ett uttalande: 'Medan majoriteten av butikerna i vår portfölj levererar tillfredsställande avkastning på kapitalet, förlorar vissa butiker och uppnår låg avkastning.

marie lise volpeliere pierrot

'Som ett resultat överväger vi att stänga 15 butiker över hela verksamheten under de kommande två åren. Dessa butiker är en kombination av ägda och hyrda fastigheter och de beräknade kontantkostnaderna vid exit förväntas täckas av försäljningsintäkter från de ägda butikerna.



Screwfix fasas ut i Tyskland - men det finns planer på att öppna ett antal nya butiker i Storbritannien (Bild: Gwent Gazette)

'Fokuserar på marknader där vi är, eller kan vara, ledande: Under tredje kvartalet meddelade vi det strategiska beslutet att lämna Ryssland och Iberia för att fokusera på marknader där vi har eller kan nå en marknadsledande position.

”Dessa exitprocesser pågår. Vidare har vi tagit beslutet att stänga alla 19 av våra Screwfix Germany -butiker, samtidigt som vi behåller en online -närvaro. Dessa butiker förväntas stänga 19/20. '

Det kom när Kingfisher rapporterade en 52,8% nedgång i vinst före skatt till 322 miljoner pund för året till 31 januari.

På en underliggande grund och avskaffande av engångskostnader för fastigheter sjönk vinsten före skatt med 13% till 693 miljoner pund.

På tal om chefen Veronique Laurys avgång säger ordförande Andy Cosslett: 'Vero har varit en mäktig ledare för verksamheten och drivkraften bakom vår plan att göra Kingfisher till ett mer enhetligt och innovativt företag.'

Laury har mött ett ökat tryck efter att koncernen drabbats av sjunkande vinster och försäljning trots hennes ansträngningar under en femårig transformationsplan som lanserades 2016.

Kingfisher sa att det hade börjat successionsplanering, men har ännu inte bestämt ett datum för hennes avresa och bekräftade att hon kommer att förbli i tjänsten tills en efterträdare har utsetts.

'I år kommer en övergång i vår transformationsresa nu att ha nått en kritisk massa. Vi börjar se tydliga bevis på att vi kan skapa en kraftfull och differentierad upplevelse för våra kunder som kommer att konvertera till lönsam tillväxt framöver, säger han.

'Vi går nu in i en ny fas där vi kan dra mer av fördelarna med det hårda arbete som har lagts ned, och det är därför dags att vi påbörjar en successionsprocess.'

'Vero har skapat en stor vision för verksamheten och jag vill passa på att tacka henne för allt hennes hårda arbete och passion och för hennes pågående engagemang för att omvandla Kingfisher till ett företag med en starkare grund för hållbar tillväxt.'

är shirley ballas gift

Kingfisher har nästan 24 600 anställda i Storbritannien och Irland och mer än 61 500 totalt.

Läs mer

Topppengar
Morrisons säljer påskägg för 25p Avlöningsdag bekräftad KFC öppnar åter 100-tal butiker för leverans Supermarkets leveransrätt förklaras

Se Även: