Bästa tiden att sova om du behöver vakna utvilad klockan 07.00

Livsstil

Ditt Horoskop För Imorgon

Går du någon gång och lägger dig löjligt tidigt för att du behöver vakna i tid till jobbet – för att sedan känna dig ännu tröttare på morgonen?



Tja, du kanske gör fel.



Tänk inte bara på att få fler timmars sömn, du kommer att vara mer utvilad på kontoret nästa dag. Tydligen är det lite mer komplicerat än så.



Men lyckligtvis för oss har någon skapat en 'sömnräknare', som används på heminredningswebbplatsen Hillarys , så att vi kan räkna ut när vi behöver träffa säcken med en knapptryckning.

Tydligen har allt att göra med sömncykler snarare än att få fler timmars sömn. Om du vaknar vid fel tidpunkt under en sömncykel kommer du att bli tröttare – även om du sov längre.

Kvinna som kämpar för att sova

Det finns ingen anledning att oroa sig om du (Bild: Getty Images)



Om du behöver gå upp klockan 07.00

Behöver du se till att du är vaken och går upp ur sängen klockan 07.00? Då behöver du gå och lägga dig antingen 21.46 eller 23.16.

Om du har en sen natt och du inte är sugen på någon av dessa, så fungerar 12.46 och 02.16 också.



Sömnräknaren tar hänsyn till det genomsnittliga antalet 14 minuter som det tar för människor att naturligt somna, så du behöver inte nödvändigtvis vara i sängen vid det här laget.

Om du behöver gå upp klockan 06.00

För att gå upp klockan 06.00, tittar du på en läggtid på 20.46, 22.16 eller till och med 23.46 eller - om du känner dig som en riktig nattuggla - 01.16.

I princip hur vi alla känner när larmet går (Bild: Getty)

Vad sägs om klockan 8?

Behöver du inte gå upp tidigt för att komma till jobbet i tid? Var inte rädd. Här är vilken tid du behöver gå och lägga dig för att gå upp kl. 08.00: 22.46, 12.16, 01.46 eller 03.16.

Vad är sömncykler?

En sömncykel varar i cirka 90 minuter, under vilken tid vi går igenom fem stadier av sömn - fyra stadier av icke-snabba ögonrörelser (NREM) sömn och ett steg av snabba ögonrörelser (REM) sömn.

Vi går från lätt sömn i Steg 1 till en mycket djup sömn i Steg 4. Det är svårt att väcka någon i Steg 4 av en sömncykel, vilket är anledningen till att du kan känna dig mer sur om du vaknar under detta skede.

Det femte stadiet, REM-sömn, är när de flesta drömmar inträffar.

Du kan till och med vara riktigt exakt

Om du till exempel vet att gå upp ur sängen kl. 06.35 är den optimala tiden så att du inte kan missa tåget och vara punktlig till jobbet, skriv in det i sömnkalkylatorn så får du ett resultat.

För en stigtid 6.35, gå och lägg dig 21.21, 22.51, 12.21 eller 01.51.

På Sleep Calculator-webbplatsen står det: 'Att få en god natts sömn handlar om mer än att bara gå och lägga sig tidigt – det handlar om att vakna i rätt tid också.

Förmodligen inte tillämpligt på katter (Bild: Getty)

'Med hjälp av en formel baserad på kroppens naturliga rytmer kommer sömnräknaren att räkna ut den bästa tiden för dig att gå upp eller somna.'

Kalkylatorn fungerar enligt principen att alla sover i ungefär fem eller sex cykler som varar ungefär 90 minuter.

Att vakna upp halvvägs i en cykel kan lämna dig oförmögen att sova och känner mig grinig dagen efter. Tanken är att vakna upp mellan cyklerna och känna sig pigg på morgonen.

Sova
    Mest lästa
    Missa inte

    Se Även: