Apollo 11: Google firar 50-årsjubileet av månlandningen med video Doodle

Teknologi

Ditt Horoskop För Imorgon

Denna vecka, NASA firar 50-årsjubileet av ett av de viktigaste uppdragen i historien - Apollo 11.



Uppdraget såg människor framgångsrikt kliva upp på månens yta innan de säkert återvände hem, och förändrade helt världens idéer om vad som är möjligt.



ny fråga om sportkaptener

För att fira årsdagen Google har skapat en speciell video Klotter , som berättas av Michael Collins, som styrde kommandomodulen i Apollo 11-uppdraget.



Collins sa: För 50 år sedan gick jag på ett äventyr som tog Neil Armstrong och Buzz Aldrin till månens yta för första gången i historien medan jag stannade i en omloppsbana 60 miles ovanför dem i kommandomodulen, vilket så småningom skulle ha fört oss alla hemma.

Här är allt du behöver veta om Apollo 11-uppdraget.

När var Apollo 11-uppdraget?

Rymdfarkosten Apollo 11 lyfte från Cape Canaveral den 16 juli 1969.



Astronauterna tillbringade fyra dagar på att resa till månen, innan Buzz Aldrin och Neil Armstrong slutligen gick ner och trampade sin fot på ytan den 20 juli.

Efter att ha tillbringat några timmar på månens yta återvände Aldrin och Armstrong till kommandomodulen, som styrdes av Collins, och de tre återvände till jorden och stänkte slutligen ut i Stilla havet den 24 juli.



Vilka astronauter var på Apollo 11-uppdraget?

Apollo 11-uppdraget hade tre astronauter ombord - Neil Armstrong, Buzz Aldrin och Michael Collins.

Apollo 11 Eagle (Bild: Google)

vad betyder 175

Medan Armstrong och Aldrin klev på månens yta, och ofta är erkända mer än Collins, spelade han också en nyckelroll i uppdraget.

Collins var pilot av kommandomodulen, och blev kvar där medan Aldrin och Armstrong gick ner till månen ombord på månmodulen.

Vad hände under Apollo 11-uppdraget?

Den 16 juli sköt astronauterna ut i rymden ombord på en Saturn V-raket.

Fyra dagar senare separerade Armstrong och Aldrin ombord på månmodulen, kallad Eagle, för en 13-minuters resa till ytan.

Under tiden stannade astronauten Michael Collins kvar i kommandomodulen, som så småningom skulle föra alla tre astronauterna hem till jorden.

Video laddasVideon är inte tillgängligKlicka för att spela Tryck för att spela Videon kommer snart att spelas upp automatiskt8AvbrytSpela nu
Apollo 11 50-årsjubileum

Längs vägen till månens yta förlorade Armstrong och Aldrin radiokontakten med jorden, omborddatorn visade okända felkoder och bränslet tog slut.

När miljoner tittade på tv med orolig förväntan, styrde de framgångsrikt modulen till en säker landning på kratern som kallades för Stillhetens hav den 20 juli 1969.

Inte långt efter blev Armstrong den första människan att trampa sin fot på månen, och sa de nu ökända orden Det är ett litet steg för [en] man, ett stort steg för mänskligheten.

När de återvände säkert till jorden den 25 juli 1969 följdes Apollo 11-besättningen av ytterligare 10 astronauter, och det sista uppdraget ägde rum 1972.

Mest lästa
Missa inte

Se Även: