Angela Lansbury gjorde mer än att väcka humör, hon tog ner huset

Går Ut

Ditt Horoskop För Imorgon

blithe spirit angela lansbury

Jemima Rooper, Janie Dee, Angela Lansbury och Charles Edwards i Blithe Spirit(Image: Johan Persson)



Om någon förväntade sig att Murder, She Wrote Jessica Fletcher skulle glida på scenen på Blithe Spirit öppningskväll har de blivit mycket besvikna.



Gör inga misstag, Angela Lansbury, som återvänder till en scen i London efter en frånvaro på nästan 40 år, är gudomlig som excentrisk spiritualist Madame Arcati.



Men spöket i hennes tv -alter ego exorceras på riktigt av den komiska karaktären hon skapar i denna roliga scenframträdande.

Vid 88 års ålder, och mer än 18 år efter att den karriärdefinierande deckarserien slutade, är det länge försenat.

I USA tog Lansbury övertygande avstånd från Fletcher när hon tog ett Tony -pris för sin tolkning av Arcati i Broadway -körningen 2009 av denna Noël Coward -komedi.



Men på den här sidan av Atlanten, där hon fortfarande är känd för generationer av britter som veteranen, kan hon ge en upprepning i West End? Jo, självklart kunde hon det.

Lansbury visar att hon fortfarande har knivskarp komisk timing och arsenalen med vissnande utseende och gester som krävs för att spela denna tidlösa komedikaraktär.



Den mest subtila förändringen i leverans och tonton fulländas av den erfarna stjärnan och lämnar publiken i stygn hela tiden.

Hon undviker också skickligt att stoppa rollen som Madame Arcati, det tvivelaktiga mediet som trollar fram spöket efter Charles Condomines avlidna första fru, Elvira, till irritation för sin nuvarande fru Ruth.

Men Lansbury förlitar sig inte heller på Cowards snabbare repliker för skratt, med en överraskande fysisk framträdande som ser Arcati dansa oregelbundet runt scenen som kallar andar.

Lansbury är inte riktigt en liga över resten av den mycket kapabla rollistan, som inkluderar en lysande Charles Edwards som den hemsökta maken och Janie Dee som hans stålsäkra andra make. Men hon är enastående och påminner oss om varför en 73-årig komedi är värd att betraktas som en klassiker.

Denna produktion påminner oss också om britterna hur stor en skådespelare den här ledande damen är, och slutligen brottas Lansburys minne från sitt TV -förflutna.

- Gielgud Theatre, London. Fram till den 7 juni Biljetter 0844 4825136 www.delfontmackintosh.co.uk

Se Även: