AIDS 30 år senare: Arbetskamraten Chris Smith talar för första gången om att leva med hiv

Teknik & Vetenskap

Ditt Horoskop För Imorgon

Chris Smith

Chris Smith



DET är 30 år sedan AIDS först kastade sin dödliga skugga över världen.



Sedan dess har det tagit 25 miljoner liv och härjat de drabbades immunförsvar tills de blev offer för slumpmässiga infektioner och cancer.



Och för Chris Smith, att få veta 1987 att han hade hiv - infektionen bakom aids - var som att höra en dödsdom.

Den öppet-homosexuella Labour-politikern, som då var 36, säger: Det fanns inget känt, effektivt medicinskt svar.

Min omedelbara reaktion var att jag måste få ut det mesta av livet under ett eller två år jag hade kvar.



Den enda erfarenhet jag hade av sjukdomen var några beståndsdelar som hade kommit till mig för att få hjälp när de befann sig i de avancerade stadierna av sjukdomen. Det var ganska upprörande.

Ett blodprov hålls med en rad mänskliga prover för analytiska tester inklusive blod, urin, kemi, proteiner, antikoagulantia och HIV i laboratoriet

Testtider: när AIDS först upptäcktes var det dödligt



AIDS - en gång märkt Gaypesten - identifierades första gången i juni 1981 och blev föremål för kyliga TV -annonser med gravstenar.

När paniken spred sig bland utbredd förvirring om hur sjukdomen överfördes från person till person blev folk livrädda för blodtransfusioner och injektioner.

Sådan var rädslans klimat att när prinsessan Diana skakade hand med en AIDS -patient i april 1987, blev det rubriker runt om i världen.

Men idag - tack vare miljarder som läggs på medicinsk forskning - kan Chris och tusentals hiv -patienter som honom se fram emot ett mycket längre liv.

pitch invader champions league final
Mikroskopiskt HIV -virus

Mikroskopiskt HIV -virus

De 10 tabletterna han tar två gånger om dagen betyder att det inte finns någon anledning till att han inte ska leva hela sin naturliga livslängd.

Och sedan han fick diagnosen har han haft en framgångsrik 22-årig politisk karriär.

Han blev statssekreterare för kultur och livskamrat, klättrade 277 av de högsta bergen i Skottland och hade en lång relation med utbildningsrådgivaren Dorien Jabri, med vilken han ingick ett civilt partnerskap 2005.

Men - som han påpekar - är historien tragiskt annorlunda för någon med hiv i Afrika. Där är 22 miljoner människor smittade - och dödsdom har ännu inte hävts.

Fotografering av medvetenhetsfrämjande välgörenhet Tackle Africa, som använder fotboll för att öka medvetenheten om hiv, i Dar es Salaam, Tanzania den 5 maj 2015. För BT Sport -dokumentär om hur fotboll kan hjälpa unga människor i missgynnade områden att förbättra deras liv.

Fotografering av medvetenhetsfrämjande välgörenhet Tackle Africa, som använder fotboll för att öka medvetenheten om hiv, i Dar es Salaam, Tanzania den 5 maj 2015. För BT Sport -dokumentär om hur fotboll kan hjälpa unga människor i missgynnade områden att förbättra deras liv.

Chris, 58 - nu Baron Smith från Finsbury - sa: Jag bor i ett välbärgat land med alla resurser från NHS till mitt förfogande, vilket har varit underbart för mig hela tiden.

Det höll mig i form, frisk och kunde leva ett helt normalt liv och jag har kunnat bidra till samhället. Jag är verkligen glad att jag bor i ett land där jag kan få tillgång till bra sjukvård och behandling.

dragons den bantningspiller avsnitt

Det finns många delar av världen där det inte är tillgängligt och det gör ont i hjärtat att höra om fall där de på grund av fattigdom och okunnighet inte får den hjälp de behöver. För några år sedan åkte jag med en välgörenhetsorganisation till Sydafrika och hittade några ganska hårresande exempel på hur bristen på tillgång till medicinsk behandling och diagnos kan ha en dramatisk inverkan på människor.

BioSURE

BioSURE HIV Self Test, det första lagligt godkända HIV -självtestkitet har gått till försäljning i Storbritannien (Bild: PA)

Det var en ung föräldralös pojke mitt på landsbygden i Swaziland som inte hade någon möjlighet att få den hjälp som vi nu tar för givet.

Två år innan han fick diagnosen hade Chris blivit den första parlamentsledamoten som kom ut som homosexuell och förklarade på ett möte mindre än ett år efter hans val till parlamentet: Jag heter Chris Smith. Jag är Labour MP för Islington South och Finsbury och jag är gay. Publiken gav honom en fem minuters stående ovation och han vann respekt för politiker över det politiska spektrumet.

Men han bestämde sig för att inte göra ett liknande uttalande om sin sjukdom, som han hade drabbats av trots att han inte ledde en riskfylld livsstil.

Han höll det hemligt för PM Tony Blair och kollegor i 17 år. Bara de närmaste visste.

Chris sa: Det påverkade inte mitt arbete och jag såg inte att det var någon annans oro. Läkaren sa till mig att jag måste hitta ett sätt att leva med osäkerhet, och jag tyckte att det var en ganska bra lektion för livet oavsett om du är sjuk eller inte.

Lyckligtvis för Chris erbjöds han inom sex månader ett nytt läkemedel som heter AZT, en av de första som lyckades attackera viruset.

HIV -virus närbild

HIV -virus närbild

Även om det hade allvarliga biverkningar eftersom medicinen kämpade med sjukdomen i kroppen, kunde han fortfarande fortsätta med arbetet.

Han träffade och flyttade in med sin partner och flyttade upp i Labour Party. I början av nittiotalet började han ta kombinationsbehandling, som hanterar både viruset och dess biverkningar och har varit mycket mer framgångsrik för att stoppa patienter med HIV som utvecklar aids.

Sedan, 2005, strax innan han stod som MP, avslöjade Chris äntligen sin diagnos.

Han sa: Jag började tänka att det kanske kan göra något bra genom att säga något offentligt om det. Nelson Mandela, som jag beundrar väldigt mycket, förlorade en son i AIDS och sa att det borde diskuteras öppet, precis som alla andra sjukdomar och som slog hårt hos mig.

fem killar priser uk

Sedan hans korta förklaring Chris, som är ordförande för miljöverket och myndigheten för reklamstandarder, har inte talat offentligt om sin sjukdom förrän nu. Än idag är det fortfarande inget som många är villiga att stå upp och prata om.

Jag tror att det finns snabba medicinska svar och att människor kan leva långa och fruktbara liv trots att HIV har börjat förändra attityder, sa han.

Nelson Mandela håller upp en mobiltelefon under lanseringen av ett nytt välgörenhetsinitiativ för att bekämpa aids/hivfrågor runt om i världen på London Hilton

Nelson Mandela håller upp en mobiltelefon under lanseringen av ett nytt välgörenhetsinitiativ för att bekämpa aids/hivfrågor runt om i världen på London Hilton (Bild: PA)

Men till viss del kan det också leda till självbelåtenhet, att det inte är ett stort problem.

Titta, det här är inte en bunt kul. Jag vill helst inte ha det än ha det. Det betyder att jag måste vara försiktig om jag betar ett finger, till exempel måste jag vara helt säker på att ingen kan komma i kontakt med det.

Var tredje eller var fjärde månad träffar jag en läkare och tar ett blodtal för att se till att allt är bra. Jag vidtar alla försiktighetsåtgärder jag kan och du lär dig leva med din egen dödlighet.

Människor behöver fortfarande ha säkert sex. Viruset har inte försvunnit men det har blivit en kontrollerbar fråga.

Chris är en av cirka 100 000 människor som lever i Storbritannien med hiv. AIDS har nu tagit cirka 18 000 liv här.

Men trots 30 års medicinska och sociala framsteg kommer cirka 1,8 miljoner människor världen över att dö av det i år. I Afrika, där miljoner lever med viruset, har det föräldralösa 16,6 miljoner barn. Och infektionsfrekvensen är fortfarande hög på grund av bristande utbildning och medvetenhet om säkert sex, särskilt bland kvinnor.

Och även här i Storbritannien befaras det att det finns tusentals människor med hiv som inte vet det ännu.

* Mer information finns från Terence Higgins Trust på www.tht.org.uk eller på 0845 1221 200.

Se Även: