7 av världens mest värdefulla frimärken - och berättelserna bakom dem

Tjäna Pengar

Ditt Horoskop För Imorgon

Världens första stämpel, Penny Black



Frimärksinsamling kan verka lite gammaldags. Men bara med 20 miljoner samlare i Kina kanske du vill skaka dammet från familjealbumen.



Sällsynta frimärken säljs för hundratusentals pund. Stanley Gibbons investeringsdirektör Keith Heddle har berättat om sju av de bästsäljare:



1. Penny Red

Det dyraste frimärket Stanley Gibbons har sålt är en brittisk Penny Red, för 550 000 pund - inte illa för ett papper. Det är i riktigt dåligt skick, men det finns bara nio i världen.

Postkontoret beslutade att tryckplattan inte var på topp, så de förstörde den. Men ett ark kom i omlopp.

2. Penny Black

Penny Black är ett av världens mest ikoniska frimärken. Eftersom det är världens första stämpel är det mycket värdefullt. Sällsynta Penny Blacks värderas till tiotusentals pund och har ökat i pris i årtionden.



3. Brittiska Guyana 1 Cent Magenta

Det finns bara en kvar i världen. Då fick alla kolonier vänta på att frimärken skulle komma från Storbritannien. Båten blev försenad, och postmästaren skapade sin egen samling frimärken.

Denna frimärke auktionerades ut i New York för 9,5 miljoner dollar (6,4 miljoner pund). Det är i skrämmande skick och det trycktes inte ens på rätt Royal Mail -lager.



4. Den inverterade Jenny

Denna amerikanska stämpel var av ett stuntplan och de tryckte det upp och ner. Sedan insåg de vad de hade gjort och kom ihåg det.

5. Tyrian Plum

Dessa frimärken värderas till över 100 000 pund. Tyrian Plum utfärdades under Edward VII: s regeringstid, men det kom faktiskt ut dagen han dog. Den drogs tillbaka direkt, men en liten handfull kom in på marknaden.

6. Roses Error

Det fanns en frimärke från 1978 som var värd 13p och nu är värd £ 130,000. Egenskapen med stämpeln är att 13p inte trycktes av någon anledning. Det finns bara tre i världen. Drottningen äger två och en av våra kunder äger ytterligare en.

7. Hela landet är rött

Denna moderna stämpel fick i uppdrag av ordförande Mao att representera kommunismen i hela Kina. Men av ett fullständigt fel lämnade designern Taiwan i vitt. Detta var massivt kontroversiellt - han trodde att han skulle gå i fängelse för förräderi. Frimärket återkallades snabbt.

Läs mer

Hur mycket är dina nostalgiska leksaker värda?
De gamla Lego -seten säljer för £ 1000s Klassisk Beano nu värd över 20 000 pund Den 75 000 pund Beanie Baby köpte för 10 pund Action hjälte serier värda en mynta

Kan du äga en sällsynt frimärke?

Här är några av tecknen som en frimärke kan vara ett samlarobjekt, enligt Heddle:

skulle Kroatien diskvalificeras

FEL - dessa frimärken tenderar att vara högt prissatta och mycket samlingsbara

En bild av QUEEN VIC - Drottning Victoria var den som startade denna kommunikationsrevolution.

KINESISKA FRÄMRE - Mao förbjöd frimärkssamling eftersom han tyckte att det var borgerligt. Sedan början av åttiotalet har antalet kinesiska samlare ökat kraftigt.

INDISKA FRÄMRE - Om du hittar ett brev med gamla kolonistämplar är det värt att titta på dessa.

Om du tror att en stämpel är sällsynt, kontakta auktionsavdelningen för Stanley Gibbons här .

Se Även: