Winston Churchill är anledningen till att drottningen har efternamnet Windsor - 'upprörande prins Philip' i åratal

Tv-Nyheter

Ditt Horoskop För Imorgon

(Bild: /Getty)



Det finns en fascinerande anledning att kungafamiljen har namnet Windsor och inte Mountbatten, som är prins Philip.



När drottning Elizabeth tog tronen 1952 ville prins Phillip att familjen skulle ta hans namn, som faktiskt var hans farbror Lord Mountbattens efter hans morföräldrar. Han hade varit prins Philip av Grekland och Danmark i Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburgs hus.



bäst betalda jobb i Storbritannien utan kvalifikationer

När han förlovade sig med Elizabeth gav han upp sin titel och antog Mountbatten, som han hoppades skulle bli dubbelpipad med Windsor för deras framtida familj.

Drottning Elizabeth II och hennes man prins Philip, hertig av Edinburgh, lämnar Westminster Abbey efter deras bröllop (Bild: PA)

Men premiärminister Winston Churchill ansåg mycket starkt att det kungliga namnet skulle förbli Windsor och insisterade till och med på att parlamentet diskuterade frågan snarast.



Drottningens mormor Drottning Mary höll med Churchill och hon bestämde sig för att ta deras råd, mycket till sin mans ilska.

Han tros ha sagt vid den tiden: Jag är inget annat än en blodig amöba. Jag är den enda mannen i landet som inte får ge sitt namn till sina egna barn.



Winston Churchill var premiärminister mellan 1940-1945 (Bild: Imperial War Museums)

vad betyder 29

Det gjordes mycket av detta vid den tiden, med tabloidtidningar som sprutade rubriker på kungliga sprickan och till och med tydde på att prinsen åtföljdes av en mystisk kvinna på en utlandsresa som drottningen var frånvarande från.

Den kungliga biografen Sally Bedell Smith föreslog i sin bok 2012, Elizabeth the Queen, att namnraden var anledningen till att det fanns ett tio års mellanrum mellan prinsessans Anne och prins Edward.

I strid med Royal -protokollet vid den tiden beslutade kungafamiljen att släppa ett uttalande som förnekade att det fanns några problem, som bara orsakade att förvärra skvallret.

Drottning Elizabeth II och Prins Philip, hertig av Edinburgh med sina två små barn, prinsessan Anne och prins Charles (Bild: Hulton Archive)

Enligt Bedell Smith var det 1960, när Harold Macmillan var premiärminister när drottningen var höggravid som hon sägs ha besökt honom för att ta upp frågan som hade ”irriterat hennes man i åratal”.

Macmillan skrev i sin dagbok: Drottningen önskar bara (ordentligt nog) att göra något för att behaga sin man - som hon är desperat förälskad i.

Harold Macmillan

PM Harold Macmillan

Det som upprör mig ... är prinsens nästan brutala inställning till drottningen över allt detta.

Man enades om att kungafamiljen skulle fortsätta att heta Windsor men att alla framtida barnbarn som inte var i direkt tronföljd skulle ta namnet Mounbatten-Windsor.

I ett uttalande i februari 1960 sa drottningen att hon hade ”detta i åtanke länge och det ligger henne varmt om hjärtat”.

Drottningen hade väntat till sin mormor drottning Marias död och Churchills avgång med att meddela detta.

vad betyder 429

Elizabeth: Vår drottning fortsätter ikväll på kanal 5 kl 21.00.

Se Även: