Får jag återbetalning om jag avbokar min semester? Dina rättigheter som 'andra vågen' rädslor bygger

Reseförsäkring

Ditt Horoskop För Imorgon

Finns det ett sätt att boka en semester säkert just nu?(Bild: LightRocket via Getty Images)



Förra helgen blev miljontals människors semesterplaner oroliga av tillkännagivandet att människor som återvänder från Spanien och dess öar måste gå i karantän.



När veckan har gått har andra länder också kommit närmare att hitta sig på samma lista.



faye brookes coronation street

Oavsett omfattningen av den andra vågen av covid-19-fall är faktum att det är så här det kommer att bli för den närmaste framtiden när det gäller resor utomlands.

Och med platser för vistelse i Storbritannien som redan är nästan bokade för 2021, vad är dina alternativ?

Jag har tittat på alla de senaste vändningarna i sagan för att ge dig de mest uppdaterade tipsen och vägledningen. Men som jag ofta har sagt om lockdown, håll koll på nyheterna och uppdateringarna på regeringens webbplatser.



Vad hände med Spanien och kommer det att påverka andra länder?

Råd ändrades över natten medan människor fortfarande var på semester (Bild: NEWSAMpix)

På grund av ökande infektionshastigheter beslutade transportdepartementet att alla människor som återvände från Spanien, Kanarieöarna och Balearerna skulle behöva karantän i 14 dagar vid ankomst.



Dessutom meddelade Foreign and Commonwealth Office (FCO) att man rekommenderar alla utom väsentliga resor till Spanien och öarna.

Detta innebar att de personer som redan var ute på de drabbade platserna (eller som lämnade efter tillkännagivandet) skulle behöva karantän vid ankomst tillbaka till Storbritannien. FCO: s råd är viktigt eftersom det innebär att om du väljer att resa kommer din försäkring att ogiltigförklaras, och du gör det på egen risk.

I skrivande stund ser ett antal andra länder med betydande turistnäringar ökningar i Covid-19-fall, så det är troligt att andra länder kommer att gå med i Spanien på listan snart.

Vad ska du göra om du är på semester när resoråd ändras?

Kör ut det eller åka hem så fort som möjligt? (Bild: Getty Images)

Kontakta din reseförsäkringsgivare nu för att få reda på vad de tipsar om. Håll ett öga på FCO: s webbplats - råden uppdateras och ändras hela tiden. Du kan läsa den senaste vägledningen här: https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/spain

Kontakta ditt flygbolag för att ta reda på om det finns några ändringar på ditt flyg hem och prata med hotellet i förväg för att se om det finns någon flexibilitet om flygen ändras.

Gäller försäkringen fortfarande om resoråd ändras?

Reseförsäkringar är fortfarande giltiga i Spanien, även om det finns en stor variation i vad försäkringar täcker.

Till exempel har vissa försäkringar sålts som 'Covid 19 -omslag'. I praktiken täcker det dig för att bli sjuk med viruset när du är borta, men inte före resor eller för att välja att inte resa.

Med tanke på att de flesta länder har karantänprocedurer på plats för dem som testar positivt, kan det argumenteras för hur stor nytta detta ger.

Några mer omfattande policyer kommer att täcka dig för vissa kostnader om din vistelse förlängs på grund av att du är i karantän eller, säg, inlåst på ditt hotell även om du inte diagnostiseras som att du har viruset.

När det gäller att lämna tidigt, medan vissa försäkringsgivare kan tillåta detta, är detta i praktiken ofta beroende av befintlig FCO -vägledning, som för närvarande inte säger att komma hem nu.

Har jag rätt till återbetalning om jag har bokat ett sommarlov i Spanien?

Kan du få tillbaka dina pengar? (Bild: SWNS)

Du har bara rätt till återbetalning om ditt flygbolag eller semesterpaket ställs in.

Om flygningarna pågår men FCO: s råd är 'allt utom väsentliga resor' betyder det inte att du får återbetalningen, även om du kan föra det argumentet till företaget.

Om du bokat flyg och boende separat eller inte har ett paketerat avtal, förhandla. Var beredd att kompromissa och att kuponger är ett bra resultat, med tanke på bristen på andra alternativ.

Du kanske kan göra anspråk på en försäkring om den är en befintlig årlig och inte har förnyats sedan pandemin bröt ut, men kontakta din försäkringsgivare.

Slutligen, om du betalat med ett kredit- eller betalkort för semestern kan du be kortleverantören att 'debitera' din betalning - men detta är inte garanterat.

Kreditkortbetalningar mot något som kostar mer än £ 100 ger dig möjlighet att göra ett 'avsnitt 75' -krav mot din kortleverantör om varorna eller tjänsterna inte kan tillhandahållas - ett argument du också kan använda här.

Vad sägs om att boka en semester nu?

Vad kan du göra för att skydda dig själv

Om du bokar en semester nu är det du som bär risken.

Dina grundläggande konsumenträttigheter förblir oförändrade men det finns många situationer som människor står inför där det inte är klart var - eller hur - du kan få tillbaka dina pengar.

kronblad blossom rainbow oliver

Jag tycker inte att detta är rättvist. Resolver efterlyser kuponger som ska utvidgas till personer som tog en risk och inte kunde resa av olika skäl - och för att dessa skulle garanteras av regeringen om företaget går under .

Men för närvarande är det viktigt att du kontrollerar bokningsvillkoren innan du förbinder dig - och tar kopior av dem. Det kan hända att du kan be om ett alternativt datum eller en kupong (eller till och med återbetalning) som en del av företagets egna villkor om du inte kan resa.

Nya reseförsäkringar kommer nästan säkert att ha undantag för Covid-19-relaterade skador, men en försäkring bör fortfarande täcka dig för icke-Covid-relaterade sjukdomar eller skador utomlands, eller om du måste avbryta om du till exempel blir uppsagd.

Mitt flyg har just ställts in

När måste de lämna tillbaka pengarna (Bild: Getty Images/iStockphoto)

Om du ska flyga snart och flygbolaget har ställt in ditt flyg, bör du få full återbetalning eller ibland möjlighet att boka om eller flytta flyget till ett framtida datum.

Även om lagen säger att detta ska hända inom sju dagar, vet jag att detta inte händer ofta.

Det pågår alla typer av undersökningar av flygbolagens och resebolagens beteende, men för tillfället, håll fast vid dina vapen, ta en kupong om du känner dig kapabel, men insistera på återbetalning om inte.

Vad händer om mitt framtida flyg/semester inte har ställts in?

Vad händer om det hävdar att det kommer att gå vidare? (Bild: Getty Images/EyeEm)

Som vi såg under lockdownen uppstod kaos över att kontakta semesterföretag och flygbolag, få återbetalningar och få runnaround. Detta borde inte ha hänt.

Du har dock bara rätt till återbetalning för en inställt flyg (inom 7 dagar) eller a inställt semesterpaket (du måste ha ett certifikat som visar att det är ett paketerat avtal och återbetalningen ska ske om 14 dagar).

Jag hör redan om flygbolag som inte avbryter flyg trots FCO: s råd och det verkar troligt att vissa semesterfirma också kan prova detta. Detta är löjligt orättvist, och jag förväntar mig ett bestämt svar från tillsynsmyndigheter och regeringsorgan, men för närvarande, var beredd att förhandla som tidigare.

Om företaget inte spelar boll, be dem bekräfta detta skriftligen (använd sociala medier om det behövs).

I värsta fall kan du be din bank eller kortleverantör att 'ta tillbaka' pengarna du har spenderat eftersom företaget vägrar återbetalning. Återigen finns det förseningar för denna tjänst på grund av antalet förfrågningar, så ha tålamod.

Jag kan inte få tag på flygbolaget/semesterfirman

Tyvärr är svaret här att bestå. Vi efterlyser större klarhet i situationen för resenärer på flygbolag och semesterfirmas webbplatser. Spara när du ringde och hur länge du väntade tillsammans med skärmdumpar av webbplatsproblem.

Jag har debiterats för att flytta min bokning

Under den första avstängningen avstod flygbolag och reseföretag från ombokningsavgifter. Men nu har vissa uppenbarligen återinfört dessa avgifter.

Återigen är detta verkligen orättvist. Om du måste svälja en avgift kan du fortfarande klaga efter, så notera vad du fick höra och gör ett formellt klagomål till flygbolaget.

Jag har bokat en semester men jag vill avboka

Även om du inte reser under de närmaste veckorna kommer detta att bli ett problem när du kommer för att ta semester, beroende på hur viruset sprids.

Du har några huvudalternativ att titta på:

  • Din reseförsäkring
  • Ditt semesterbokningsföretag
  • Ditt flygbolag
  • Ditt hotell

Reseförsäkring

Vad är du egentligen täckt för? (Bild: Getty Images/iStockphoto)

Om du inte har en årlig försäkring (mars 2020) som inte har förnyats ännu, är chansen stor att du inte kommer att täckas av din försäkring för att inte kunna resa-och definitivt inte om du bestämmer dig för att du inte vill att resa.

Så betyder det att jag förlorar mina pengar?

Inte nödvändigtvis. Reseförsäkring innehåller klausuler för avbokning. Så om din läkare säger att du inte kan resa på grund av sjukdom, till exempel, kan du vanligtvis göra anspråk.

Nu är det dags att gräva ut policyn och titta igenom den för att se vad du täcks av. Tala med försäkringsgivaren också så att du kan ta reda på dina alternativ.

vilken tid är carl froch-kampen

Vad mer kan jag göra?

Det lönar sig att fortsätta försöka (Bild: iStockphoto)

Vara rörlig. Dina rättigheter att avboka och få återbetalningar från semesterföretag, resebyråer och flygbolag varierar alla så kolla in dem nu innan semestern är på gång.

Om du inte vill gå och villkoren inte är till din fördel, varför inte hitta på en alternativ lösning?

Du kanske fortfarande kan överföra ditt flyg till en annan destination eller ett datum längre fram i framtiden, så att du inte förlorar dina pengar helt om du bestämmer dig för att inte resa.

Fråga semesterfirman vad deras planer är om något händer närmare tiden. Har de alternativa hotell eller boende i andra områden, till exempel?

Den stora satsningen

Ett antal personer som jag har pratat med har berättat att de har avbrutit semestern direkt och tappat alla sina pengar.

Gör inte detta om du inte måste. Så länge företaget har dina pengar har du dess uppmärksamhet. Så fråga dem vad du har för alternativ och få ett skriftligt svar.

Kom ihåg att det är en stor skillnad mellan att din semester ställs in (du får i allmänhet återbetalning) och att välja att avboka (du kanske inte om det inte finns några officiella råd som du inte kan resa).

Så tänk noga efter vad du är villig att göra och vad du inte är - se sedan vad du kan förhandla fram.

Resolver kan hjälpa dig med alla reseklagomål du kan ha - och det är helt gratis. Hör av dig till kl www.resolver.co.uk

Se Även: