Turing Test Nintendo Switch Review - Pusselspelet sätter Switch genom sina steg

Teknologi

Ditt Horoskop För Imorgon

Sommaren 2016 var en märklig tid. Förenade kungariket hade precis röstat ut sig ur EU, nybliven premiärminister Theresa May och republikansk kandidat Donald Trump hade anklagat den politiska motståndaren Hilary Clinton för att försöka avskaffa det andra ändringsförslaget som bland annat skulle få hans kandidatur att verka ohållbar. Det råkade också vara tiden då Bulkhead Interactives The Turing Test släpptes på PC och Xbox One.



Nu fyra år senare har Storbritannien officiellt lämnat EU och president Donald Trumps riksrätt står på gränsen till frikännande när senatorer röstar emot att höra vittnen tala. Det råkar också vara tiden då The Turing Test portades till Nintendo Switch.



Mänsklig relation med AI är central för teman i Turing-testet

Mänsklig relation med AI är central för teman i Turing-testet (Bild: Bulkhead Interactive)



Världen har förändrats enormt på så kort tid och detsamma kan sägas om videospel. Så hur håller en fyra år gammal pusselskytt på ett bärbart system?

Turing-testet är en Sci-Fi-historia som utspelar sig på 2200-talet när mänskligheten har vågat sig utåt för att utforska solsystemet i stort. På en bas på Jupiters måne i Europa väcks ingenjören Ava Turing från kryostas av AI T.O.M. för att lokalisera den saknade besättningen som har gömt sig djupt i Europas bas genom en serie komplexa pusselrum som undviker AI. Det är upp till Ava att hjälpa T.O.M. att navigera i dessa rum med en blandning av lateralt tänkande och kreativ problemlösning.

Mänsklig relation med AI är central för teman i Turing-testet. Även spelets titel är en anspelning på den vetenskapliga teorin att en robot kan anses vara intelligent om den kan övertyga en människa om sin mänsklighet i konversation.



Den mest uppenbara jämförelsen med The Turing Test är Valves Portal, både när det gäller teman, pussellösning och miljödesign. Varje rum hålls minimalt till utseendet samtidigt som det blir allt mer komplext ju längre Ava tar sig in i basen.

Turing-testet har fått många jämförelser med Valves hit Portal

Turing-testet har fått många jämförelser med Valves hit Portal (Bild: Bulkhead Interactive)



Att lösa pussel är enkelt. Varje rum har en serie strömbrytare som när de är växlade kan användas för att navigera över hinder, öppna dörrar och aktivera andra vilande teknologier. Vissa omkopplare kräver att spelare manuellt plockar upp kraftlådor medan andra kan växlas på distans med en pistol som kan samla och distribuera energi inom räckhåll inom spelarens synfält. Allt eftersom Ava utvecklas har nya energislag olika effekter på varje system och måste fördelas korrekt för att kunna gå vidare till nästa rum.

Varje pussel kräver att spelarna tänker utanför boxen som kortvarigt kommer att ge paus men inte utgöra en tillräckligt stor utmaning för att undgå dem särskilt länge. Eftersom varje pussel bara har ett framgångsrikt resultat tar det inte lång tid att hitta rätt lösning. Som att tänka med portaler blir Turing-testet en lektion i pussellösning som samlas i ett test med hjälp av mekanik som Ava har lärt sig under hela sin resa genom basen.

Prestanda på Nintendo Switch varierar

Prestanda på Nintendo Switch varierar (Bild: Bulkhead Interactive)

Efter att ha släppts från början i augusti 2016 på PC och Xbox One, varierar Turing Tests prestanda på Nintendo Switch beroende på storleken och komplexiteten i varje rum. Eftersom korridorerna erbjuder en sömlös laddningstid för varje nytt pussel, delas varje kapitel, varav det finns sju, upp av långa laddningsskärmar som bryter denna fördjupning. I åtminstone ett fall orsakade dessa laddningstider att spelet kraschade medan en av dessa normalt sett ofarliga övergångar ägde rum.

Prestanda påverkas inte bara av långa laddningstider. Även för ett spel som ursprungligen släpptes för fyra år sedan finns det en märkbar dipp i grafisk kvalitet i några av de mer intrikata rummen.

Senaste spelrecensioner

Turingtestet är en kort men i slutändan minnesvärd upplevelse. För £15,99 är Turing Test billigare än de flesta spel men kan vara ett högt pris för personer som letar efter något snabbt och enkelt för att testa sin hjärna. Utan att förstöra någon av spelets berättelse, präglas varje rum av dialog mellan Ava och T.O.M. Det finns också massor av hemligheter att upptäcka i gömda rum som inte bara lägger till en ökad utmaning för pussellösning utan också belönar spelare med en rik bakgrundshistoria som utforskar forskningsanläggningens natur och varje besättningsmedlems öde.

Turing-testet är tillgängligt den 7 februari för £15,99 på Nintendo eShop

Mest lästa
Missa inte

Se Även: