Tre mobiler och Vodafone höjer räkningarna med £ 22 per år i smygande nya höjningar från april

Mobiltelefoner

Ditt Horoskop För Imorgon

Mobilföretag brukar höja priserna varje år baserat på inflationen - de senaste åren har det varit cirka 2,5%(Bild: Detta innehåll är föremål för upphovsrätt.)



Tusentals tre och Vodafone -kunder kommer att se sina räkningar raket nästa år som en del av genomgripande nya kontraktsändringar.



De två mobiltelefonnätverken har smygigt ändrat sitt lilla tryck - i ett drag som kommer att se nya kunder betala mer från april.



Mobiltelefonföretag brukar höja priserna varje år baserat på inflationen - de senaste åren har det varit cirka 2,5%.

Vodafone använder March & apos; s Retail Price Index (RPI) som var 2,5% i år. I genomsnitt såg kunderna sina räkningar stiga 25 pund.

Three Mobile använder RPI -siffran för januari, som var 2,7% år 2020. Den årliga ökningen motsvarade cirka £ 20 per kund.



snömåne februari 2019

Men båda företagen har nu sagt att nya eller uppgraderande kunder kommer att möta högre uppgångar från nästa år.

Three Mobile ska höja räkningarna för nya kunder eller dem som uppgraderade efter 29 oktober 2020 med 4,5% varje april.



Detta kommer också att påverka kunder med sim-bara, mobilt bredband och hembredband.

Vodafone är vandringskostnader för kunder som gick med eller uppgraderade efter den 9 december baserat på konsumentprisindex (KPI), som för närvarande är 0,7%plus 3,9%.

Den kommer att använda KPI -siffran från januari och räkningarna kommer att stiga varje april.

Vodafone är vandringskostnader för kunder som gick med eller uppgraderade efter 9 december (Bild: AFP)

Båda företagen sa att kunder i genomsnittskontrakt skulle betala cirka £ 20 till £ 22 mer per år, men detta kommer att variera beroende på din prisplan.

Kunder som anslöt sig före dessa datum kommer fortfarande att bli föremål för höjningar av de gamla åtgärderna.

De som kommer att påverkas har väldigt få rättigheter när det gäller att komma undan uppgången.

Boris johnson roligt ansikte

Mobilanvändare kan vanligtvis bara säga upp sitt kontrakt om en ökning är vad regulatorn Ofcom anser är 'av materiell skada' för dem.

Tyvärr, eftersom inflationen stiger är ganska standard - och anges i villkoren - kan de inte användas som en komma ut klausul.

Läs mer

Konsumenträttigheter
Dina rättigheter för återbetalning av high street Hur man klagar på ett avlöningsdagslån Mobiltelefonkontrakt - dina rättigheter Dåliga recensioner - hur får jag tillbaka

Få de senaste pengaråd, nyheter och hjälp direkt till din inkorg - registrera dig på NEWSAM.co.uk/email

Men om du är orolig för att betala den extra avgiften, tala med din leverantör.

De kanske kan erbjuda dig en rabatt, till exempel om du är en nyckelarbetare eller en gratis & apos; tillägg på & apos; till exempel extra data för att kompensera för den extra avgiften.

Om du är kontraktslös kommer du inte att vara bunden till den extra betalningen. Tala med din leverantör och pruta en billigare affär. Om de vägrar att samarbeta, ta din sed någon annanstans. Du kan också tycka att det är billigare att registrera sig för ett sim-only-erbjudande om du är utan kontrakt och du har en fungerande telefon. Detta kan börja så lågt som £ 5 i månaden.

Ernest Doku, mobil expert på uSwitch.com sa att kunderna bör vidta åtgärder där det är möjligt.

”Det börjar snabbt bli en norm att mobiltelefonnätverk höjer priserna en gång om året i takt med inflationen.

Det kan hävdas att konsumenter inte ska vara bundna till ett avtal där de måste svälja en ospecificerad ökning varje år.

'Men om du är missnöjd med den nya månadskostnaden, notera när ditt kontrakt upphör, så när tiden kommer kan du rösta med fötterna och gå över till ett nytt avtal.

'Glöm inte att om du är nöjd med din nuvarande handenhet kan du spara hundratals pund per år genom att ta en sim-only-affär.'

Se Även: